Real life

Girls Issues #24: ‘Ik heb last van slapeloosheid’

girls-issues

Heb je ruzie met je vriendinnen? Boytrouble? Of een super gênante vraag? Say no more! Vertel jouw situatie aan Girlscene en wij helpen jou met al je Girls Issues. 

Girls Issues: ‘Ik heb last van slapeloosheid’

Stacey (13) vindt het moeilijk om nieuwe vriendinnen te maken.

Hooi!

Ik heb last van slapeloosheid. Ik ben nu aan het begin van de pubertijd en mijn moeder zegt dat het daardoor komt, maar ik wil heel graag slapen. Nu ben ik erg moe en heb ik nergens zin in. We zijn al aan het kijken voor een nieuw bed, maar daar heb ik nu niets aan. Daarnaast hebben we ook al een keer Valdispert geprobeerd, maar dit werkte alleen de eerste paar keer.

Ik hoop dat jullie een oplossing hebben!

Liefs, Stacey

Lees ook:
Girls Issues #23: ‘Ik heb veel last van oksel- en schaamhaar’

Lieve Stacey,

Wat vervelend om te horen dat je zo slecht kunt slapen. In je berichtje geef je aan dat je al enkele manieren hebt geprobeerd om het op te lossen, maar heb je er ooit wel eens over nagedacht waarom je niet kunt slapen? Het kan zijn dat je te laat naar bed gaat waardoor je over je slaap heen bent. Je kunt ook te vroeg gaan slapen waardoor je lichaam en geest nog niet klaar zijn om te gaan slapen.

Daarnaast speelt wat je doet voordat je naar bed gaat een grote rol. Het is niet verstandig om tot laat huiswerk te  maken, je hoofd zit dan nog helemaal vol met bijvoorbeeld moeilijke wiskundesommen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet in slaap valt. Ook is het beter om voor het slapen gaan geen televisie te kijken of op je laptop te zitten. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat je wakker blijft. Beter kun je lezen uit een boek of tijdschrift. Probeer er ook op te letten wat je drinkt voor het slapen gaan. Drink bijvoorbeeld geen cola meer ’s avonds, in cola zit namelijk cafeïne wat ervoor zorgt dat je wakker blijft. Je kunt beter kiezen voor een kop thee; kamille thee heeft een ontspannende werking. Een warm bad zorgt er ook voor dat je ontspant.

Routine is ook een erg belangrijk aspect van een goede nachtrust. Ga je elke dag op een ander tijdstip naar bed en slaap je soms tot een uur of een uit, dan heb je geen ritme. Vooral in de puberteit heb je ritme nodig. Probeer daarom een tijd te vinden waarop je elke avond naar bed gaat. In het weekend mag je echt wel uitslapen, maar probeer niet langer dan half elf in bed te blijven liggen, want anders kun je ’s avonds weer niet slapen.

Het kan ook zijn dat je wakker ligt van het piekeren. In de puberteit heb je van alles aan je hoofd en is het een grote warboel in de hersenen. Probeer overdag alles op een rijtje te zetten. Maak bijvoorbeeld een planning voor je huiswerk en schrijf op wat je nog moet doen. Dit kan helpen de boel wat rustiger te maken in je hoofd. Je kamer opruimen kan ook helpen. Een rommelige en drukke kamer roept chaos op, door hem op te ruimen creëer je rust waardoor je beter kan slapen.

Mocht dit allemaal ook niet helpen dan is het verstandig om misschien toch een bezoekje te brengen aan een gespecialiseerde dokter.

Heel veel succes!

Liefs, Girlscene

Zit jij ook met een brandende vraag? Heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je ‘Girls Issues’ en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar celine@hilabel.nl.

Must reads 👀