Beauty

De beste shampoo voor jouw haartype

Fijn haar, gekleurd haar, slap haar… Zie jij door de shampoo schappen het bos niet meer? Hartstikke logisch. Voor ieder dingetje is er tegenwoordig wel een shampoo te krijgen waardoor je niet meer precies weet welke jij eigenlijk nodig hebt. Tijd voor Girlscene om je eens een handje te helpen. In dit artikel lees je precies welke shampoo jij nodig hebt.

Je kunt niet elke willekeurige shampoo gebruiken voor ieder haartype. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar dan zit je haar vast niet zoals het volgens jou moet zitten. Daarom kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en op zoek gaan naar een shampoo die wél bij jou past. Het is namelijk niet nodig om iets te gebruiken voor beschadigd haar als je eigenlijk fijn haar van jezelf hebt. Kijk snel verder in het overzicht om te zien welke jij dan moet gebruiken.

Fijn haar
Je haar voelt dun aan, hangt snel slap om je gezicht en wordt snel vet. Dat zijn tekenen van fijn haar. Producten die te 'zwaar' zijn zorgen dat er geen volume in je haar mogelijk is. Daarom is het aan te raden om het volgende te doen: was je haar om de dag en gebruik tussendoor droogshampoo om je vette haarwortels onder controle te houden. Om ervoor te zorgen dat je haar niet plat ligt kun je een speciale shampoo voor fijn haar gebruiken. Let op termen zoals anti-pluis of glans, want de siliconen kunnen je haar zelfs zwaarder maken. Tip: ga zo min mogelijk met je handen door het haar zodat het minder snel vet wordt.


Aussie Aussome Volume €7,11 | John Frieda Luxurious Volume 7DayVolume Touchably Full Shampoo €9,14 | Herbal Essences Uplift Volume €2,79

Krullend haar
Heb jij van nature (strakke) krullen in je haar? Dan heb je daar speciale verzorging voor nodig. Het nadeel van dit haar is dat het snel droog oogt, vooral als je het kleurt of veel bewerkt met haartangen. Wat betreft wassen geldt less is more, dus als je twee keer per week of zelfs minder je haar kunt wassen: helemaal goed. Gebruik tussendoor een leave-in conditioner – die hoef je dus niet uit te spoelen – om de vorm van je krullen te behouden. 

Gebruik een shampoo die verzorgend is en die speciaal voor gekruld haar gemaakt is. Dit zorgt ervoor dat je haar gehydrateerd wordt zodat het kan doen wat het wil doen: krullen.


SYOSS Keratine €5,99 | Inecto Pure Coconut €4,29 | Guhl Rijke Voeding €6,49

Gekleurd haar
Gekleurd haar heeft andere verzorging nodig dan onbewerkt haar, vandaar dat er ook speciale shampoos voor bestaan. Waarom? Tijdens het kleuren krijgt je haar veel te verduren – vooral als je het bleekt – waardoor het daarna droger en/of beschadigd is. Waar je verder rekening mee wil houden is dat een kleur snel vervaagt, dus probeer op z'n minst om je haar maximaal twee of drie keer per week te wassen. 

Een formule voor gekleurd haar geeft net een beetje extra verzorging en heeft soms ook een UV-filter wat de kleur behoudt. Nog beter is een sulfaatvrije shampoo, omdat sulfaat de kleur stript en dat wil je waarschijnlijk voorkomen.


L'Oréal EverPure €8,99 | Garner Fructis Color Resist €3,29 | Herbal Essences Ignite My Color €3,29 

Normaal haar
Is je haar niet pluizig of mega slap en zit het eigenlijk altijd goed? Dan heb je niet veel poespas nodig. In dit geval moet je zelf op onderzoek uitgaan om een shampoo te vinden die bij je past. Kijk ook naar wat je zoekt: wil je volume? Dan is een volume shampoo voor jou. Was je haar om de twee à drie dagen om het in een goede staat te houden.


L'Oréal Elvive Full Fiber €4,29 | Kneipp Oranjebloesem €12,08 | Guhl Prachtig Lang €6,49

Pluizig haar
Ontploft je haar zodra je het blootstelt aan hitte van de föhn of juist vochtig weer, zelfs als je net naar de kapper bent geweest? Grote kans dat je pluizig haar hebt. Ga allereerst regelmatig naar de kapper om de punten bij te houden en gebruik een voedende shampoo om je haar iets zwaarder te maken. Tenzij je pluizig en dun haar hebt, dan is een siliconenvrije anti-frizz shampoo meer iets voor jou.


L'Oréal Elvive Nutri Gloss €4,79 | L'Oréal Elvive Intens Glad €4,29 | Himalaya Herbals Softness & Shine €5,49

Praat op Girlscene's forum verder over verschillende haartypes en haarverzorging.

Welk haartype heb jij? Wat is jouw favoriete shampoo?

Must reads 👀