News

Bewezen: Sarcastische mensen zijn slimmer en creatiever

Kun je het tijdens een gesprek niet laten om er een sarcastische opmerking in te gooien, zelfs niet tijdens een serieus gesprek? Niet iedereen kan sarcasme waarderen, het zit in je of niet. Als je degene bent die wel van een bijtend grapje houdt dan ben je volgens een nieuw onderzoek een lucky girl. Sarcastische mensen zijn slimmer én creatiever. En sarcasme heeft nog meer voordelen… lees snel verder om ze te ontdekken. 

Sarcasme is niet voor iedereen weggelegd. Je houdt ervan of niet. Ook al is een sarcastische opmerking niet altijd handig -sommige mensen kunnen de opmerking als kwetsend ervaren- zitten er zeker een aantal voordelen aan verbonden. Sarcasme maakt je namelijk drie keer creatiever. Dat hebben de onderzoekers van Insead -een business school- en een aantal andere Amerikaanse universiteiten waaronder Harvard bewezen. 

Tijdens gekke en tricky testjes zoals een kaars aansteken en hem vervolgens bevestigen aan de muur zonder kaarsvet op de grond te laten druipen is naar voren gekomen dat zowel het maken als het horen van sarcastische opmerkingen het creatieve proces bevordert. Als mensen een sarcastische opmerking maakten of hoorden, verzonnen ze creatievere manieren om de test uit te voeren. "We hebben ontdekt dat sarcasme creativiteit stimuleert. Sarcasme zorgt ervoor dat je meer ideeën, inzichten en oplossingen verzint", zegt onderzoeker Dr. Li Huang. 

Een ander onderzoek wijst uit dat je slim bent als je regelmatig een sarcastische opmerking maakt. Neuroloog Katherine Rankin vertelt dat sarcasme ontstaat in een bepaald gedeelte van de hersenen dat niet iedereen kan bereiken. Als je dat wel in je hebt, is dat een sterk teken van sociale intelligentie. Bovendien zijn sarcastische mensen succesvoller. Dat bleek uit een onderzoek onder studenten. Er werd een gesprek met hen gevoerd met een sarcastische ondertoon. De studenten die deze sarcastische ondertoon door hadden kwamen met betere oplossingen en bleken ook scherper te zijn. Dit geeft aan dat je meer gefocust op je doel en succesvoller bent.

Mocht je weer een boze blik krijgen of een flinke zucht horen als je weer een sarcastisch grapje maakt, dan kun je ze altijd dit artikel laten lezen. 

Ben jij sarcastisch?

Bron, bron
Beeld: thinkstockphotos