Lifestyle

16 bespaartips die elke student moet weten

Het verschil tussen studeren en naar de middelbare school gaan? Dat is heel groot, en dat merk je vooral aan je banksaldo. Ineens moet je dure schoolboeken aanschaffen, moeten al die rondjes met je vereniging ook ergens van betaald worden en als je op kamers woont dan moet je ook nog elke maand een gigantisch bedrag bij elkaar zien te sprokkelen. You’ve got the point: het leven als student is niet goed voor de portemonnee. Gelukkig zijn er wél dingen die je kunt doen om geld te besparen. Deze geniale bespaartips moet je weten als student! 

1. Ga nooit boodschappen doen met een lege maag
Een veel gemaakte beginnersfout, ook al is deze regel zo voor de hand liggend. Naar de supermarkt gaan terwijl je een rammelende maag hebt is funest voor je portemonnee. In de winkel was het zó logisch om drie broden en vijf pizza’s in je winkelmand te gooien, maar als de ergste honger is gestild dan zie je ineens in dat je absurd veel eten hebt gekocht. Boodschappenlijstjes zijn de sleutel! 

2. Pak je verslavingen aan
Koop je bijna elke week een potje nagellak? Haal je vaker coffee to go dan dat je het thuis maakt? Rook je? Stop ermee! Deze verslavingen kosten je bakken met geld, zonder dat je het doorhebt. Pak je verslavingen aan en je zal zien dat je ineens veel meer geld overhoudt aan het einde van de maand. 

3. Koop je schoolboeken tweedehands
Een stuk goedkoper dan nieuw kopen in de winkel! Bovendien kun je enorm besparen op je schoolboeken door ze meteen te verkopen als je het vak hebt afgerond. Wacht hier niet te lang mee, want de nieuwste edities zijn vaak gewilder dan oudere edities! 

4. Word fanatiek op Marktplaats of een marktje
Je kunt niet alleen schoolboeken verkopen, maar ook andere dingen die je in huis hebt. Denk aan al die dvd’s die je nog hebt liggen, kleding die je niet meer aantrekt, een lampje dat toch maar ergens staat te verstoffen… Hier kan je veel geld verdienen! Word fanatiek op Marktplaats of huur regelmatig een kraampje op een rommelmarkt. Lekker cashen! 

5. Houd acties nauw in de gaten
Ook zo’n simpele maar gouden regel: houd aanbiedingen in de gaten. Spit reclamefolders door (hier is ook een handige app voor, en kijk ook elke week in Girlscene’s ‘Beste koopjes van de week’-rubriek) en baseer jouw boodschappenlijstje op de aanbiedingen. Als je het nog beter wil doen dan kun je alle maaltijden die je die week gaat eten baseren op de kortingen in de supermarkt.

6. Maak gebruik van je status als student
Het leven als student is eigenlijk helemaal niet zo duur, want je kunt heel vaak studentenkorting krijgen! In restaurants, bioscopen, bij de kapper: noem het maar op. Check voordat je ergens naartoe gaat of er studentenkorting is en wees niet bang om erom te vragen!

7. Eet met meerdere mensen
Waarom alleen eten als je ook met meerdere mensen kan eten? Niet alleen gezellig, maar ook nog eens gunstig voor je portemonnee. 

8. Drink water
En geen frisdrank, koffie of andere drankjes. Water uit de kraan is gratis én gezond, dus waarom zou je voor een ander drankje kiezen? 

9. Probeer één dag in de week niets uit te geven
Niets, noppes, nada. Dus ook geen koffie’tje tussen de colleges door. Het lijkt misschien onzinnig, maar je zal je verbazen over hoeveel geld je bespaart als je vier dagen per maand helemaal niks uitgeeft. Door deze challenge word je meteen ook bewust van geld dat je uitgeeft. We geven namelijk vaak onbewust geld uit. 

10. Kijk wat je nog in huis hebt
Spit je (keuken)kastjes door en inventariseer wat je nog hebt. Maak maaltijden met producten die je nog in huis hebt, blaas kleding nieuw leven in door DIY’s te doen… Je zal je verbazen hoeveel je eigenlijk nog in huis hebt. Helemaal niet nodig om nieuwe spullen te kopen! 

11. Vraag praktische cadeautjes
Misschien niet zo leuk om een klusset aan je vriendinnen te vragen, maar als je het toch van plan bent om te kopen kan het je veel geld besparen. Het is ook slim om cadeaubonnen te vragen zodat je er zelf spullen van kan kopen die je echt nodig hebt. Kassa! 

12. Neem je eigen eten mee
Heel verleidelijk om een lekker broodje in de kantine te kopen tussen de colleges door, maar als je jouw bankrekening wilt spekken dan kun je beter wat eten meenemen. Een stuk goedkoper en het kan nog lekkerder zijn ook! 

13. Stop je losgeld in een potje
In plaats van het uit te geven. Zodra het potje vol is, kun je het laten storten op je spaarrekening of je kan jezelf ermee belonen als je de laatste tijd goed op je geld gelet hebt. Geloof ons: in een mum van tijd heb je een klein fortuin gekweekt! 

14. Geef geen geld uit dat je niet hebt
Zo simpel is het: geef geen geld uit dat je niet hebt. Gebruik je creditcard alleen als het écht moet, leen geen geld van vrienden (want dat betekent dat je het geld eigenlijk niet hebt), en check regelmatig of je nog binnen je bundel bent. 

15. Bespaar op uitgaan
 In sommige clubs mag je gratis naar binnen voor 24.00, doe dat dus! Koop ook niet te veel en dure drankjes. En je hoeft trouwens niet elke keer naar een club te gaan, het is net zo gezellig om met vriendinnen en een fles wijn thuis te zitten. 

16. Kies voor een goedkope sport
Ook op sporten kun je makkelijk besparen. Zo kost hardlopen helemaal niks en vaak kun je ook een goedkoop sportschoolabonnement afsluiten bij een faculteit. 

Wil je weten hoe je nog meer kan besparen op eten? Klik hier voor meer bespaartips. 

Wat doe jij om geld te besparen? Laat je tips weten in de reacties!

Beeld: thinkstockphotos