Lifestyle

Op kamers: verwachtingen vs. de realiteit

Het moment is daar: je gaat op kamers. Je fantaseert erop los over je leven op kamers. Je gaat elke dag lekker én gezond eten, je gaat heerlijk in je kamer -waar je ook nog eens van de grond kan eten- chillen zonder dat je last hebt van je ouders en natuurlijk ga je ook nog elke dag de hort op, want er is toch niemand die in de gaten houdt hoe laat je thuis komt. Maar als het eenmaal zover is, merk je dat de realiteit toch iéts anders is. Van de grond eten in je kamer? HA, je kunt je niet eens herinneren wanneer je de stofzuiger voor het laatst hebt aangeraakt. Dit is op kamers: verwachtingen vs. de realiteit. 

Verwachting: "Ik ga elke dag lekker en gezond eten" 

Realiteit: Elke dag pizza. En dat komt je neus uit. Voordat je op kamers gaat denk je 'hoera, nooit meer spruitjes en karnemelk, nu kan ik altijd bepalen wat ik ga eten', maar de waarheid is dat koken moeite kost en gezond voedsel duur is. Eenmaal op kamers zou je een moord doen voor een bord met spruitjes dat voor je klaar staat als je thuis komt. Zucht. 

Verwachting: "Heerlijk, om op mezelf wonen zonder mijn ouders en broertje/zusje"

Realiteit: Zit je dan, alleen op je kamertje… Wás er maar iemand die zei dat je jouw huiswerk moest doen en die irritante opmerkingen van je broertje mis je ineens toch wel. Je durft het bijna niet toe te geven maar… je hebt heimwee naar je ouderlijk huis! Alleen is ook maar zo alleen. 

Verwachting: "Ik ga elke dag de hort op en laat naar bed!"

Realiteit: Je bent op vrijdagavond nog nooit zo blij geweest om je bed te zien. Van tevoren denk je dat je elke avond de hort op zal gaan, want er is toch niemand die op je let. Je kan eindelijk alles zelf bepalen. Als jij elke dag tot 4 uur in een café wil zitten; ga je gang. Vrijheid, blijheid! Maar na de eerste week is de lol er wel vanaf. Hállo, wie heeft er energie voor om te stappen als je afleveringen van drie series te kijken hebt?! 

Verwachting: "Ik ga mijn afwas bijhouden" 

Realiteit: Als je gaat koken dan moet je eerst een enorme berg afwas wegwerken. En daar ben je een uur mee bezig, omdat die aangekoekte resten nogal hardnekkig zijn. Vervolgens gaat het riedeltje weer opnieuw, want ja, wie heeft er nou zin om na het koken óók nog eens af te wassen?! 

Verwachting: "Ik ga elk weekend terug naar mijn ouders" 

Realiteit: Eén keer in de maand, max. Het is niet zo dat je jouw ouders niet wil zien, maar elke zaterdagochtend vroeg twee uur in de trein zitten is niet zo verleidelijk. Al helemaal niet met die enorme kater. En wie wil haar zaterdagavond nou spenderen in het saaie dorp waar je ouders wonen. Sorry, pap en mam. 

Verwachting: "Ik zorg dat mijn koelkast altijd gevuld is" 

Realiteit: Je trekt 's ochtends de koelkast open en ziet alleen een blikje bier staan. Shit, wéér vergeten om ontbijt te halen (of om überhaupt boodschappen te doen). Boodschappen doen lijkt heel makkelijk, maar iedereen die op zichzelf woont weet dat het best een klus is. Ten eerste moet je bedenken om naar de supermarkt te gaan en ten tweede moet je bedenken wát je dan moet halen. Echt niet makkelijk, hoor. 

Verwachting: "Ik ga me echt aan mijn weekbudget houden"

Realiteit: Bij dag één heb je er al de helft van je weekbudget doorheen gejaagd. Die coffee to go's tikken toch wel aan. Maar ja, ze zijn zo lekker! Dan maar weer twintig euro naar jezelf overmaken van je spaarrekening. Ach… 

Verwachting: "Mijn huisgenoten en ik gaan elke dag samen eten"

Realiteit: Als jullie geluk hebben dan kunnen jullie deze maand één datum vinden waarop niemand naar de hockeyclub, een bijbaantje of naar een sociale gelegenheid moet. Het had zo gezellig kunnen zijn, maar door jullie drukke en onregelmatige agenda's is het onmogelijk om elke dag samen te eten. 

Verwachting: "Ik ga regelmatig feestjes geven"

Realiteit: Je ligt op zaterdagavond in bed. Voordat je op kamers wooonde klonk het heel leuk om feestjes te geven in jouw huis. Je hebt tenslotte geen ouders meer die het verbieden! Maar nu je jouw eigen stekkie hebt, klinkt dat ineens helemaal niet meer zo leuk. Wat moeten al die vreemden in jouw huis? En o wee als iemand je theepot omgooit! Bovendien lig je op zaterdagavond vaker in je bed dan dat je aan het feesten bent. 

Verwachting: "Ik ga mijn kamer spik en span houden"

Realiteit: Je denkt niet dat er een grotere zwijnenstal bestaat dan jouw kamer. Overal liggen kledingstukken en studieboeken, je kunt de vloer bijna niet meer zien. Ook kun je je niet herinneren wanneer je voor het laatst een stofzuiger hebt aangeraakt. Ineens heb je veel meer respect voor je ouders en hun schone huis. Hoe doen ze dat toch?! 

Verwachting: "Ik ga heel vaak en culinair koken"

Realiteit: De pizzeria heeft bij jouw binnenkomst al een pizza Hawaii met extra ananas in de oven gedaan. Oeps. Je had je echt voorgenomen om elke dag achter het fornuis te staan zoals je moeder dat ook altijd doet, maar na een dag studeren kun je het echt niet meer opbrengen. Bovendien is die pizza Hawaii veel te lekker. En niet zo duur! 

Ga jij binnenkort op kamers? Hier vind je een compleet stappenplan, van kamers zoeken tot goedkoop je kamer inrichten!

Wat dacht jij voordat je op kamers ging?

Beeld: thinkstockphotos