Health

Zo kom je sneller van spierpijn af

Je heb je helemaal uitgesloofd tijdens die workout van gisteravond. Heerlijk! Je gaat met een voldaan gevoel naar bed. Je staat de volgende ochtend op, probeert omhoog te komen en voelt enorme pijn in je spieren… Nooo, spierpijn! Hoe kom je zo snel mogelijk van je spierpijn af? Girlscene vertelt het je in dit artikel.

Spierpijn is enorm vervelend, want je voelt het de hele dag! Bij iedere beweging die je maakt voel je dat branderige gevoel in je spieren. Squatten boven de toiletbril is een ramp. Opstaan vanuit je stoel probeer je zo natural mogelijk te doen, maar het gaat natuurlijk totaal niet soepel… Girlscene schreef al eerder een artikel over wat spierpijn precies is en dit artikel lees je hier

Het duurt meestal één tot twee dagen totdat de ergste spierpijn weer weggetrokken is. Kan dit niet sneller? Not really. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Het is natuurlijk onmogelijk om binnen no time van je spierpijn af te komen. Deze tips kunnen je echter wel helpen om het genezingsproces van de spieren te versnellen. 

♥ Warming-up
Voordat je (intensief) gaat sporten is het aan te raden om een goede warming up te doen. Deze tip is natuurlijk mosterd naar de maaltijd, maar wel een belangrijke tip voor de volgende keer dat je gaat sporten. Door je verhoogde lichaamstemperatuur tijdens de warming-up bereid je je spieren vast voor op de shock van de intense workout. 

♥ Cooling-down
Doe na het sporten een cooling down, want dit is goed voor de afvoer van de afvalstof melkzuur. Melkzuur is niet de belangrijkste oorzaak van spierpijn, dat zijn kleine scheurtjes in de spieren. Spierpijn kan door een cooling-down niet worden voorkomen, maar het kan zeker effect hebben! Daarnaast is een cooling-down goed voor je bloedcirculatie en je hartslag. 

♥ Drink veel water
Je lichaam en spieren hebben water nodig. Je spijsvertering kan een flinke klap krijgen door een intensieve workout. Je lichaam gaat namelijk vocht overal uit je lichaam halen, ook uit je ontlasting. In sommige gevallen kun je hierdoor moeilijker naar het toilet. Drink dus genoeg! 

♥ Ijs op pijnlijke spieren
Door ijs (ingewikkeld in een theedoek) op je pijnlijke spieren te leggen vermindert de pijn en zorgt het ervoor dat de ontsteking sneller afneemt. Wikkel een ice pack altijd in een theedoek voordat je hem op je lichaam legt, anders is het te koud! Heb je geen ice pack in huis? Een zak ingevroren fruit, frietjes of groente kun je natuurlijk ook gebruiken. Maximaal een paar minuten, anders is het eten ontdooid ;-).

♥ Blijf in beweging
Door stil te zitten kunnen klachten alleen maar heftiger worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een keiharde workout gaat doen, maar lichtjes joggen of wandelen is zeker aan te raden. 
 

♥ Massage
Een sportmassage kan je spieren helpen te ontspannen, waardoor je pijn eerder afneemt. Het is natuurlijk niet de meest goedkope optie, tenzij je jouw vriend of vriendin lief aankijkt en vraagt voor een gratis massage… Bekijk het bovenstaande filmpje voor goede massagetips! 

♥ Goed eten na een workout
Eet binnen twee uur na een training een maaltijd met koolhydraten, vezels, eiwitten en goede vetten. Zo herstelt je lichaam. Eet je niets na een intensieve training, dan is dit minder goed voor je omdat je spieren hierdoor minder kunnen herstellen.

♥ Een warm bad
Neem een warm bad als je spierpijn hebt. Warmte helpt je spieren ontspannen. Doe er een lekkere badolie bij en masseer jezelf op plekken waar je spierpijn hebt. 

Waar krijg jij altijd spierpijn? Praat mee over spierpijn op het Girlsceneforum. 


Olie | Olie


Kaars | Kaars

Wat is jouw tip tegen spierpijn?

Bron, bron, bron, bron, bron
Beeld: Thinkstock