Lifestyle

Dit zijn de verschillende soorten condooms (en hier zijn ze goed voor)

Er kan weinig op tegen een goed potje seks. Zonder dat we als je moeder willen klinken: áls het veilig gebeurt. Als je even later ontdekt dat je een seksuele aandoening hebt opgelopen dan is het toch een stuk minder sexy ;-). Het is goed om altijd condooms bij je te hebben voor de 'just in case'-gevalletjes. Welke condooms zijn er verkrijgbaar en wat zijn de verschillen? Girlscene legt het je uit. 

Latex condooms (met of zonder glijmiddel)
Latex condooms zijn de meest gebruikte condooms die er zijn. Het voordeel van latex condooms is dat ze stevig zijn en er veel stretch in zit, wat handig is voor de grote jongens als je begrijpt wat we bedoelen ;-). Ler er wel op dat je bij deze condooms geen glijmiddel op oliebasis gebruikt. Olie kan ervoor zorgen dat het condoom sneller scheurt en dat wil je natuurlijk niet! Kies daarom voor glijmiddel op water- of siliconenbasis. Er zijn ook latex condooms verkrijgbaar met glijmiddel, mocht je dat fijn vinden. 

Condooms voor mannen met een latex-allergie
Hoewel latex condooms het vaakst gebruikt worden, zijn ze niet voor elke man geschikt. Sommige mannen zijn namelijk allergisch voor latex. Voor deze mannen zijn er condooms die niet van latex zijn gemaakt. 

Condooms met of zonder reservoir
Condooms met reservoir vangen het sperma op. Deze heb je dus nodig als je seks (penetratie) hebt. Er moet ongeveer 1 centimeter aan het uiteinde over blijven zodat het sperma opgevangen kan worden in het reservoir. Condooms zonder reservoir worden meestal gebruikt voor orale seks. 

Condooms met textuur
Voor extra genot kun je voor condooms met textuur kiezen. Denk aan ribbeltjes en noppen. Dit is vooral voor ons plezier, omdat onze clitoris en vagina extra geprikkeld kunnen worden. Niet iedereen vindt condooms met textuur echter fijn, dus het is een kwestie van uitproberen om te kijken of jij er extra genot aan beleeft! 

Gekleurde condooms
Er zit niet heel veel verschil tussen een normale condoom en een gekleurde condoom. Een gekleurde condoom kan door het kleurtje bijdragen aan de spanning en het plezier. Je kunt ook glow in the dark condooms kopen! 

Extra dikke condooms
Een extra dikke condoom heb je nodig voor het grovere werk, denk aan anale seks of masturbatie. Doordat het condoom extra dik qua structuur is, is er minder kans op scheuren. 

Extra dunne condooms
Naast extra dikke condooms, heb je ook extra dunne condooms. Deze condooms zijn voor mensen die vinden dat het genot omlaag gaat door het gebruik van een condoom. Dit soort condoom is dunner qua structuur en dit zal het genot moeten verhogen. Een extra dunne condoom is net zo veilig als een normale. 

Extra grote of kleine condooms
Condooms komen in een bepaalde maat, maar deze maat is niet voor elke man geschikt. Sommige mannen hebben een grotere of kleinere maat nodig en gelukkig zijn er ook voor hen geschikte condooms! Het is belangrijk dat hij de juiste maat draagt, want een te kleine condoom kan knellen en daardoor sneller scheuren, en een te grote condoom glijft af waardoor de veliligheid ook niet gegarandeerd is. 

Condooms tegen te vroeg klaarkomen
Komt hij eerder klaar dan hij zou willen? Dan is een condoom tegen te vroeg klaarkomen iets voor hem. Dit condoom heeft glijmiddel dat het orgasme uitstelt, Durex Performa heeft zulke condooms.

Condooms met een smaakje
Condooms met een smaakje worden meestal gebruikt voor orale seks. Normale condooms zijn daar over het algemeen iets minder geschikt voor, omdat glijmiddel niet zo lekker smaakt. Er zijn dus ook condooms die smaken naar aardbei! Niet alle smaken zijn even lekker, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Een condoom met een smaakje kun je ook voor penetratie gebruiken. Je kunt een condoom met een smaakje beter niet gebruiken als je een gevoelige vagina hebt.

Fun condooms
Deze condooms zijn leuk om te zien -er staan bijvoorbeeld grappige figuurtjes op- maar ze beschermen niet tegen zwangerschap en soa's! 

Vrouwencondoom
Jep, er bestaat ook een vrouwencondoom! Het vrouwencondoom moet in de vagina worden aangebracht. Het vrouwencondoom wordt echter lang niet zo vaak gebruikt als de condooms voor mannen. 

Tip: het is goedkoper om condooms op internet te bestellen! En zo kun je dat ongemakkelijke moment aan de kassa ook meteen overslaan ;-). 

Bron, bron, bron
Beeld: thinkstockphotos