Fashion

Maak kennis met de vrouw die beroemd werd door Harry Styles

Stel je voor je bent jong, je wil wat met je leven maar je weet eigenlijk nog niet wat. Wedden dat jij je hierin herkent? Twee jaar geleden zat Anna Todd in hetzelfde schuitje. Ze ging voor de grap een verhaal schrijven op Wattpad over haar boyband-crush Harry Styles. Binnen no time werd haar verhaal After één miljard keer gelezen en wist ze ein-de-lijk wat ze met haar leven ging doen: boeken schrijven!

De meeste dromen zijn bedrog…

Maar voor Anna niet. Ze durfde namelijk niet te dromen van het schrijversbestaan dus deed ze dat ook niet. Ze zocht een baan die realistisch was en schrijver worden was allesbehalve dat. “Als mensen vroegen wat ik wilde worden zei ik dat ik professioneel lezer wilde worden. Ik vind het heerlijk om te lezen en ik doe dat het liefst de hele dag.” Dat ze zelf succesvolle boeken ging schrijven was het meest onrealistische dat ze kon bedenken.

Over After

Tessa is achttien en gaat studeren in Washington, twee uur van haar vertrouwde leven vandaan. Het is een droom die uitkomt. Tot ze haar nieuwe huisgenoot ontmoet, het tegenovergestelde van alles wat Tessa wil zijn. En dan hebben we het nog niet over haar beste vriend: Hardin, hartstikke onaardig en volgetekend met tattoos. Conclusie: totaal niet Tessa’s type. Wanneer ze denkt van hem af te zijn komt ze erachter dat hij bij haar in de klas zit. Hoe graag ze het ook willen, ze komen niet van elkaar af. Je raadt het al: ze worden verliefd.

Achter de schermen bij After

Anna heeft After op haar telefoon geschreven en dat houdt in dat ze altijd en overal kon schrijven. De meest gekke plek waar ze schreef is toch wel de supermarkt… “Ik moest boodschappen doen en net als wanneer je onder de douche staat kreeg ik juist op dat moment inspiratie. Zonder te letten op wat er om mij heen gebeurde schreef ik 300 woorden. Ellebogen op de winkelwagen, telefoon in mijn handen en schrijven maar…”

“Ik schrijf graag onderweg. Het vliegtuig is mijn favoriete plek, want daar is geen afleiding.” Schrijven in stilte staat niet in Anna’s woordenboek. “Het is raar, ik weet het, maar ik krijg áltijd inspiratie op de meeste gekke plekken waardoor ik nu wel gewend ben om overal te kunnen schrijven. Als het eenmaal stil is krijg ik spontaan een writers block.”

Het beste schrijfadvies dat Anna ooit kreeg is om niet te schrijven wat lezers willen lezen. “Iedereen verwacht dat Tessa en Hardin aan het einde lang en gelukkig leven. Zoetsappig en vooral niet realistisch. Ik wilde niet dat het zo ging eindigen dus schreef ik het ook niet.” En dat is duidelijk te lezen in After met onverwachte plotwendingen waar je soms gefrustreerd het boek uit het raam wil gooien.

Waarom we allemaal After moeten lezen:
1. After is verre van een good girl/bad boy verhaal waar al duizend keer over geschreven is. Het is meer dan dat en je moet het echt zelf lezen om daarachter te komen.
2. Voor liefhebbers van One Direction: Hardin is lichtjes gebaseerd op Harry Styles. Fijn om naar te ‘kijken’ dus!
3. After is een liefdesverhaal over liefde waar je zelf niet voor kiest, maar die voor jou kiest. Hoe romantisch is dat?
4. Er zijn maar liefst vier delen van After. Perfect leesvoer voor in de zomervakantie!

Ken jij After al?

Door: Claudia de Graaf