Lifestyle

Dit is de reden waarom je weinig zin in seks hebt

Gebruik jij de anticonceptiepil en heb je het gevoel dat je minder zin in seks hebt? Misschien komt het door de bijwerkingen van de pil! Mocht je last hebben van bijvoorbeeld een droge vagina, minder zin in seks hebben en merk je verschil in de periode voordat de pil slikte en nu je aan de pil bent? Dit artikel zet de feiten op een rijtje.

Schrijver Bregje Hofstede stopte na 7 jaar met de pil. Ze merkte dat ze zoveel meer zin in seks kreeg en ging op onderzoek uit. Met haar verhaal hoopt ze andere vrouwen wakker te schudden. De belangrijkste resultaten: de pil onderdrukt lustgevoelens bij vrouwen en vrouwen die wel tevreden zijn met hun seksleven krijgen meer zin als ze met de pil stoppen. Haar verhaal lees je hier. Girlscene zet opmerkelijke resultaten in dit artikel op een rijtje.

Minder zin hebben in seks kan een bijwerking zijn van de pil. De pil is niet automatisch verantwoordelijk voor het minder zin hebben in seks. Het kan ook zijn omdat je moe bent, je je niet fit voelt of emotioneel niet lekker in je vel zit. Voel jij je kiplekker, fit, vitaal, gelukkig, heb je een goede relatie met je vriendje of vriendin en merk je dat de zin in seks afneemt? Kun je duidelijk verschil merken in de periode voor de pil en tijdens de pil? Het kan zijn dat jij bij de 10 tot 15 procent van de vrouwen hoort die last heeft van deze bijwerking van de pil. In Nederland is zo’n 41 procent van de vrouwen tussen de 16 en 49 jaar aan de pil. Ongeveer 4 op de 5 vrouwen tussen de 20 tot 24 jaar gebruiken de pil. 

Testosteron
De pil legt de productie van drie hormonen (oestrogenen, progestagenen en androgenen) stil in de eierstokken. Twee hormonen geeft de pil in synthetische vorm terug. Alleen het hormoon dat verantwoordelijk is voor testosteron geeft de pil niet terug. Laat dat nou net het hormoon zijn dat (mede) verantwoordelijk is voor je libido! Testosteron wordt geproduceerd in de eierstokken en bijnieren. Omdat de pil de productie van testosteron in de eierstokken stillegt moet je lichaam het doen met het testosteron dat in de bijnieren geproduceerd wordt. In de eierstokken wordt zo’n 30 procent van het testosteron geproduceerd en in de bijnieren zo'n 70 procent.

Iedere vrouw die de pil slikt heeft een lagere testosteronspiegel, maar voor die 10 tot 15 procent van de vrouwen heeft dit een erg negatief effect op haar seksleven. Deze vrouwen ervaren dat hun geslachtsdelen minder gevoelig zijn, hebben minder seksuele fantasieën en zijn minder gevoelig voor seksuele prikkels. Arts en seksuoloog Rik van Lunsen deed een experiment met seksueel tevreden vrouwen die de anticonceptiepil gebruikten. Deze vrouwen waren tevreden over hun seksleven en stopten met de pil. De meerderheid van de vrouwen merkte dat zij na het stoppen met de pil meer zin in seks kreeg. 

Vaker seks
Bregje Hofstede (haar verhaal lees je hier) merkt veel verschil in haar seksleven. Nu ze de pil niet meer gebruikt komt ze in plaats van één keer per twee maanden maar liefst 10 keer per week klaar, zo schreef ze in haar dagboek. Bregje: "Mijn lief vertelt me dat hij het beeld moet bijstellen dat vrouwen nu eenmaal niet echt van seks houden – een beeld dat ikzelf onbewust ook had aangenomen. Zoals veel jonge vrouwen had ik nog nooit seks beleefd zónder de pil."

Als je denkt dat jouw verminderde zin in seks te maken heeft met de pil is het een idee om tijdelijk te stoppen met de pil en te kijken welk effect dit heeft. Je kunt contact opnemen met de huisarts en hij/zij kan je meer vertellen over de bijwerkingen van pil. 

Wij zijn benieuwd of jij bijwerkingen van de pil ervaart! Deel ze vooral in de comments. 

Slik jij de pil? Ervaar je bijwerkingen? 

Beeld: Thinkstock
Bron, bron, bron, bron, bron

Must reads 👀