Lifestyle

Dit is de reden waarom je je eigen stem niet kunt uitstaan

Op de één of andere manier heb je gewoon een rot stem. Althans, dat is wat veel meiden over zichzelf denken. Het is ook iets wat we op de Girlscene redactie herkennen als we onze YouTube video's editen. 'AAHHH, zachter! Ik kan m'n stem niet horen' is iets wat je dan standaard hoort. Maar hoe komt het dat je je eigen stem niet kunt uitstaan? Er is een reden voor.

Vind jij ook dat je een verschrikkelijke stem hebt en vind je het daarom afschuwelijk als je jezelf terughoort op audio? Dan vind je het volgende vast interessant om te horen. Er is namelijk een reden voor dat je je eigen stem verafschuwt. Dit is waarom: het heeft te maken met je brein. Die neemt je namelijk in de maling!

Allereerst even de basics. Je oren bestaat uit drie delen, namelijk buitenoor, middenoor en binnenoor. Het buitenoor is wat je ziet als je naar je oren kijkt en dat is gelijk hetgeen wat verbonden is met het oorkanaal. Het middenoor bestaat uit drie botten en het doel is om het geluid te versterken en over te dragen naar het binnenoor. De laatste stop voor het brein is dus het binnenoor. Het slakkenhuis verandert vervolgens de geluiden in neurologische signalen en het auditieve (gehoor)zenuw, wat het geluid naar de hersenen 'brengt'. Volg je het nog?

Laten we doorspoelen. Als je jezelf terughoort – bijvoorbeeld als je je stem opneemt met je telefoon – dan wordt het geluid zo opgenomen dat je stem hoger en scheller klinkt. Althans, dat denk je. Maar waarom hebben we dan een hekel aan onze stem? Volgens wetenschapper Hank Green ligt dat aan de manier waarop we hebben leren praten toen we klein waren. Toen leerde iedereen praten door naar de mond van anderen te kijken, de geluiden te begrijpen en door de geluiden na te doen. Als je zelf praat komt je stem op twee manieren binnen (air-conducted en bone-conducted) wat voor jou dus je 'normale' stem is. Maar andere krijgen het geluid op één manier (air-conducted) binnen. En dat is wat jij ook hoort als je een audio-opname hoort. 

Vervolgens spelen hersenen weer een rol. Die doen je namelijk denken dat geluiden die we horen lager zijn dan het daadwerkelijk is. Je wordt dus gefopt. Wanneer je stemmen op audio hoort lijkt het hoger en scheller zoals hierboven al beschreven staat. Maar het betekent uiteindelijk wel dat de hele wereld je hoort praten zoals jij op audio praat, aangezien je brein je in real life anders doet denken…

Heb jij een hekel aan je stem? Wist je dit al over je oren en je brein?

Bron

Beeld: Thinkstock

Must reads 👀