Food

12 bijzondere lekkernijen die je sowieso moet eten in New York

Wat je heel goed kan in New York? Shoppen zou je waarschijnlijk zeggen. Of selfies nemen met wolkenkrabbers op de achtergrond. Maar wat je ook heel goed kan in New York -of eigenlijk in Amerika- is eten! De Amerikanen hebben misschien geen hoogstaande culinaire gerechten, maar ze zijn wél heel creatief in het bedenken van lekkernijen. Girlscene's Emma woont in New York voor zes weken en eet er de gekste dingen. Wat dacht je van chocolade pizza en een cragel? Deze lekkernijen moét je een keer geprobeerd hebben!

De Amerikanen hebben niet echt een keuken zoals de Italianen pasta hebben en de Japanners sushi. Maar er wordt wel veel gegeten. En er zijn een aantal gerechten en snacks die ze heel vaak eten. In New York kun je op elke hoek van de straat lekker eten, maar wat zijn nou échte aanraders? En vooral: wat moet je eten in de Big Apple omdat je het niet kunt eten in Nederland? Girlscene's Emma heeft behoorlijk veel gegeten (hé, het is part of the job) en dit zijn de lekkernijen die je sowieso een keer moet proberen! 

Bagel


Bron

We beginnen met de bagel, een populair ontbijtje onder de New Yorkers. Als je in New York bent dan zal je ongetwijfeld een keer een bagel eten, dat hoort er gewoon bij. Een bagel is niet zo bijzonder zou je denken, want die hebben we ook in Nederland. Maar de bagels in New York zijn toch wel wat specialer. En dat ligt vooral aan het feit dat je zoveel keus hebt. Je hebt 1001 verschillende soorten bagels, om nog maar te zwijgen over het aantal cream cheeses waaruit je kunt kiezen! Echt, ze verzinnen van alles. Bij The Bagel Store in Brooklyn kun je onder andere een Buttery Salted Pretzel Bagel, een Rainbow Bagel en een Spinach Parmesan Cheese Bagel bestellen. Als beleg kun je bijvoorbeeld Nutella cream cheese en Red Velvet cream cheese op je bagel krijgen. Ik zei je toch dat bagels in New York anders zijn dan in Nederland! 

Cragel

Vind je de bagel te saai? Snap ik. Gelukkig zijn de Amerikanen enorm creatief als het op varianten aankomt. Ze hebben de cragel verzonnen; een kruising tussen een croissant en een bagel. En uiteraard heb je ook weer varianten op de cragel. Zo heb je niet alleen een plain cragel, maar kun je ook een bacon, egg & cheese cragel verorberen. Die laatste heb ik gegeten en het was ehhh… machtig. Perfect katervoedsel, maar zeker niet iets waar je elke dag mee wilt ontbijten. 

Nacho pizza

Je kan niet naar New York zonder pizza te eten. Pizza is heilig in de Big Apple. Op elke straathoek kun je wel een slice pizza eten. De Italianen staan bekend om hun goede pizza, maar de New Yorkers kunnen er ook wat van. En dat komt -wederom- vooral door hun creativiteit. You name it, they have it. Bij Vinnie's Pizzeria in Brooklyn hebben ze werkelijk alles. Een greep uit hun assortiment: pizza op pizza, mac 'n cheese pizza en nacho pizza. Die laatste heb ik geprobeerd en het was LEKKER! 

Chocolade pizza

In New York is het helemaal geoorloofd om chocolade pizza als avondeten te eten. Bij Max Brenner kun je chocolade pizza bestellen met verschillende toppings zoals banaan, crunchy hazelnootjes en marshmallows. Dit heb ik natuurlijk voor jullie (goed excuus hè? ;-)) geprobeerd. Daarbij bestelde ik een chocolade fondue én een chocolade milkshake. Een echte aanrader als je last hebt van het maandelijkse feestje of als je een medicijn nodig hebt tegen liefdesverdriet. Houd er wel rekening mee dat je het restaurant zeer waarschijnlijk misselijk verlaat.

Kip & wafels


Bron

Toen ik de eerste keer hoorde over chicken & waffles moest ik echt een paar keer navragen of ik het wel goed verstond. "Kip en wafels? En dat eet je dan samen?" Ja dus. Het is van oorsprong een gerecht uit het zuiden van de Verenigde Staten, maar ook in New York wordt het gegeten. Ik heb bij een aantal New Yorkers gecheckt of het écht een 'normaal' gerecht is en ze vonden het een vreemde vraag. Het is een heel normale combinatie en ze waren verbaasd dat ik het niet kende. Ik heb chicken & waffles gegeten bij Pies 'n' Thighs (leuke naam toch!). Mijn oordeel? De wafel was lekker en de gefrituurde kip was lekker. Maar de combinatie snap ik nog steeds niet helemaal… 

Donut

Ik was zo iemand die zei dat ze donuts niet zo lekker vond. Gewoon, omdat ik donuts niet zo bijzonder vond. Daar ben ik keihard op terug gekomen. In New York at ik donuts bij Dough en die zijn echt het allerlekkerste ever! Natuurlijk zijn er weer bijzondere varianten verkrijgbaar: tropical chili, cheesecake, passion fruit, toasted coconut. Hierboven zie je de chocolate donut met cacao nibs.

Salted caramel ice cream

Salted caramel is een dingetje in New York en eigenlijk kun je alles wel in deze smaak krijgen. Dus ook ijs. Ik heb salted caramel ice cream bij Eataly gegeten. Niet alleen zalig, maar de locatie waar je het ijsje op kunt eten is ook niet verkeerd. Als je uit Eataly komt dan ben jij op Madison Square: een pleintje met veel bomen waar je leuk kunt zitten en bovendien uitzicht hebt op het beroemde Flatiron gebouw. 

Cronut


Bron

De cronut is een kruising tussen een croissant en een donut. Alleen daarom moet je het al proberen. De cronut is bedacht door Domnic Ansel die -heel slim- de naam 'cronut' heeft geclaimd. Inmiddels kun je op veel plekken cronuts krijgen, alleen mogen ze het geen cronut noemen. Als je in New York bent dan zou ik dus wel bij de Dominic Ansel Bakery een cronut halen, want daar zijn ze tenslotte bedacht! O, en je kunt er ook frozen marshmallow krijgen als je er toch bent.

Cupcake & cheesecake

Ja, cupcakes heb je ook in Nederland. Maar je kan niet naar New York zónder iets besteld te hebben bij Magnolia Bakery. Als Amerikanen ergens verstand van hebben, dan is het wel van baksels. En dat proef je. Wederom heb je keuze uit super veel cupcakes en taarten. De meest bijzondere cupcakes zijn peanut butter & jelly en hummingbird (banaan, ananas en pecan pie), maar ik raad je de red velvet en carrot cupcake aan. En als New York bekend staat om een lekkernij, dan is het wel New York cheesecake. Het zou een schande zijn als je het niet allebei zou bestellen ;-). 

Hotdog


Bron

New York en hotdogs gaan hand in hand. Nathan's Famous op Coney Island staat bekend om zijn hotdogs. Je kunt voor de normale hotdog gaan, maar Amerika zou Amerika niet zijn als je er niet extra dingen op zou kunnen doen. Bij Nathan's Famous kun je hotdogs met onder andere patat en guacamole krijgen. En gefrituurde hotdog is er natuurlijk ook! 

Pretzel


Bron

Door heel New York staan er kraampjes waar ze pretzels verkopen, maar voor écht lekkere en bijzondere pretzels ben je bij Sigmund's Pretzel aan het juiste adres. Zoet of hartig: bij Sigmund's kun je pretzels in super veel verschillende smaken eten. 

Pancakes


Bron

Wij zien pannenkoeken eerder als avondeten, maar in New York is het ook een populair ontbijt. American pancakes met blauwe bessen en ahornsiroop worden veel gegeten, maar als je dat niet bijzonder genoeg vindt dan kun je Mac 'N Cheese pancakes eten bij Shopsin's. En als dát nog niet speciaal genoeg is, kun je er nog vlees tussen doen zodat het een burger wordt. 

Ga jij binnenkort naar New York? Klik hier voor een planning voor 7 dagen om alles uit je trip te halen en klik hier voor dingen die je absoluut gedaan moet hebben in de Big Apple.

Welke lekkernij zou jij weleens willen proberen? 

Must reads 👀