Real life

Girls Issues #31: ‘Ik heb last van grijze haren’

girls-issues-31

Heb je ruzie met je vriendinnen? Boytrouble? Of een super gênante vraag? Say no more! Vertel jouw situatie aan Girlscene en wij helpen jou met al je Girls Issues.

Girls Issues: ‘Ik heb last van grijze haren’

Kelly (15) heeft al op jonge leeftijd last van grijze haren.

Lieve Girlscene,

Ik ben een meisje van bijna 15 en ik heb last van grijze haren. Ik kwam er een paar weken geleden achter en er komen steeds meer grijze haren bij. Een vriendin zag de grijze haren ook zitten, dus ik schaam me er heel erg voor. Ik trok de grijze haren eruit, maar mijn moeder zei dat je er dan meer terugkrijgt. Ik begrijp niet waarom ik er op zo’n jonge leeftijd al last van heb, want het kan niet door stress komen en mijn ouders werden op hun 30e pas grijs. Ik hoop dat jullie me kunnen vertellen wat ik er tegen kan doen en waar het door komt.

Liefs, Kelly

Lees ook:
Girls Issues #30: ‘Mijn ouders maken me onzeker’

Lieve Kelly,

Wat een naar probleem! Wij snappen heel erg goed dat jij je schaamt voor je grijze haren, omdat veel meiden van jouw leeftijd er nog geen last van hebben, maar wist je dat grijs haar ook een trend is? Het is begrijpelijk dat jij die trend niet zo kan waarderen, omdat jij er niet om gevraagd hebt. Je geeft al aan dat het probleem niet erfelijk is en dat het niet kan komen door stress. Dan blijven er nog een paar andere oorzaken over.

Een tekort aan vitamine B12 kan grijze haren veroorzaken op jonge leeftijd. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel en eieren. In tegenstelling tot erfelijkheid, kun je wel iets doen aan jouw vitamine B12 inname. Je kunt supplementen innemen, maar het is verstandiger om de juiste producten te eten of drinken. Zorg dus dat je genoeg dierlijke voedingsmiddelen binnenkrijgt. Als je niet van vlees, vis of melk houdt kun je supplementen nemen.

Een andere oorzaak kan roken zijn, dit remt de productie van pigment. Het kan ook liggen aan schildklierproblemen, maar als je hier last van hebt, zou je ook last hebben van een schommelend gewicht, je hormomen en van vermoeidheid. Nu weet je waar het door kan komen, maar veel belangrijker: Wat doe je eraan? Je kunt de haren epileren zonder dat er meer terugkomen, want dat is maar een fabeltje.

Er zijn helaas weinig andere oplossingen tegen grijze haren, behalve verven. Als je een haarkleur vindt die lijkt op jouw haarkleur, hoef je niet elke keer alles te verven, dan hoef je alleen de uitgroei of grijze haren te verven. Let wel op dat je een verf kiest die grijze haren dekt, omdat niet alle soorten haarverf dit doen.

Veel succes!

Liefs, Girlscene

Zit jij ook met een brandende vraag? Heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je ‘Girls Issues’ en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar celine@hilabel.nl.