Lifestyle

6 redenen waarom je een blaasontsteking hebt

Een bezoekje naar het toilet is meestal zo gepiept. Maar soms merk je dat je ineens heel vaak naar de wc moet (je zal dan net zien dat er geen toilet in de buurt is) en als je eenmaal zit je maar drie druppels plast. En het doet nog pijn ook! Ja hoor, het is weer zover. Blaasontsteking. Vrijwel elke vrouw kent dat irritante, branderige gevoel wel. Wist je dat je blaasontsteking zou kunnen krijgen door de manier waarop je afveegt? Dit zijn de redenen waarom jij een blaasontsteking hebt – en voortaan dus niet meer! 

Blaasontsteking is het kwaaltje waar veel vrouwen last van hebben. De symptomen zijn niet moeilijk te herkennen, als je blaasontsteking hebt dan weet je vrijwel meteen hoe laat het is. Dat branderige gevoel tijdens het plassen, het plassen van slechts drie druppels (terwijl je écht nodig moest!) en het om de haverklap naar de wc moeten. Je bent -helaas- niet de enige die hier weleens last van heeft, bijna tweederde van de Nederlandse vrouwen hebben een blaasontsteking gehad. Dat is niet mis! Maar waarom hebben we hier toch zo vaak last van? Deze onderstaande redenen zouden weleens de oorzaak kunnen zijn… 

1. Je wacht te lang met plassen
We snappen het. Je bent druk aan het scrollen door je Instagram-feed -als je stopt, moet je weer helemaal bovenaan beginnen en dat wil je natuurlijk niet-, je kijkt je favoriete serie en wil niks missen of je zit middenin een gesprek dat je niet wil onderbreken. Ook al moeten we naar de wc, we gaan niet altijd meteen. Toiletbezoekjes komen niet altijd uit! Maar dit kan er wel voor zorgen dat je een blaasontsteking krijgt. Het te lang inhouden van je plas kan schadelijk zijn voor je blaas. Je krijgt niet voor niets het gevoel van naar de wc moeten, je lichaam probeert je iets te vertellen! Volgende keer gewoon gaan dus. If you gotta go, you gotta go. 

2. Je hebt een lage weerstand
Door een te lage weerstand word je sneller ziek en heb je dus ook meer kans op een blaasontsteking. Een weekje feesten met veel alcohol en elke dag pizza is misschien leuk, maar iets minder voor je gezondheid. Als je geen blaasontsteking wil dan is gezond leven toch echt de beste optie. Genoeg rust, voldoende beweging en gezonde voeding zijn de sleutel! 

3. Je draagt slecht ademende kleding en ondergoed
Hoe leuk dat slipje en die strakke broek er ook uitzien, ze zouden de oorzaak kunnen zijn van jouw blaasontsteking. Als je een beetje aardig wil zijn voor je vagina en je blaas, kies dan voor goed ademende kleding en ondergoed. Vermijd synthetische slipjes en super strakke broeken, deze absorberen minder goed en laten minder warmte door. Hierdoor ontstaat er een vochtig klimaat in je slipje (als je begrijpt wat we bedoelen ;-)) en is het de perfecte plaats voor bacteriën om te broeien. Klinkt niet zo aantrekkelijk, toch? 

4. Je drinkt niet genoeg
Veel water drinken is om veel redenen een goed idee (het is niet voor niks het meest genoemde beautygeheim van de sterren), maar het is ook aan te raden als je het risicio op een blaasontsteking wil verkleinen. Door genoeg te drinken moet je regelmatig naar de wc, om zo bacteriën uit je blaas te verwijderen. Als je het moeilijk vindt om genoeg water te drinken gedurende de dag, lees dan even dit artikel met tips om meer water te drinken. 

5. Je veegt verkeerd af
De manier waarop je afveegt is niet iets waar je aan denkt bij blaasontsteking en misschien denk je er helemaal nooit over na – het is tenslotte iets wat je al een aantal jaar onder de knie hebt ;-). Maar niets is minder waar, uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat veel vrouwen hun billen verkeerd afvegen. Een te lage weerstand en te lang wachten met plassen zijn zeker van invloed, maar er is maar één échte oorzaak: de E-coli bacterie. Dit is een poepbeestje. Wij vrouwen hebben een korte plasbuis die dicht bij de anus zit. Zo is er een grote kans dat de bacterie bij het verkeerd afvegen (dus van achteren naar voren) in de blaas terecht komt. Voortaan van voor naar achter, dus! 

6. Je plast niet na seks
We gaan zeker niet zeggen dat je jouw seksleven moet aanpassen, maar wat je daarna doet kan wel grote invloed hebben op je gezondheid. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen. Even plassen na 'de daad' verkleint de kans dat de bacterie zich vastgrijpt en je dus een blaasontsteking krijgt. 

Oké, nu weet je dus waar jouw blaasontsteking door zou kunnen komen. Maar je wil natuurlijk weten hoe je er vanaf kunt komen. Misschien is je eerste impuls om meteen naar de huisarts te rennen voor een antibioticakuur, maar dat is niet ideaal. Zeker niet als je regelmatig een blaasontsteking hebt, niemand wil een vast abonnement op de huisarts, zeker niet als het iets bij je intieme zone betreft. Bovendien kun je resistent voor antibiotica worden, dat wil je niet! 

Maar bovenal zijn er hulpmiddelen tegen blaasontsteking die je zonder recept kunt krijgen! Bij de drogist kun je een hulpmiddel krijgen, wat direct effectief werkt bij de eerste ‘zeurende’ symptomen. Er is bijvoorbeeld een 5-daagse kuur zonder negatieve gevolgen, want een blaasontsteking is natuurlijk al erg genoeg! Deze kuur heet Cysticare en is van ROTER, en is het eerste zelfzorgproduct tegen blaasontsteking dat niet gebaseerd is op cranberry. Dit hulpmiddel bevat actieve ingrediënten (gelatine, xuloglucaan, propolis en hibiscus) met een dubbele werking tegen blaasontsteking.

ROTER Cysticare is verkrijgbaar bij de drogist voor een prijs van € 19,95 (15 capsules). Voor meer informatie over ROTER Cysticare of blaasontsteking, klik hier.

Heb jij weleens een blaasontsteking gehad?

Bron, bron, bron
Beeld: thinkstockphotos

*Dit is een gesponsord artikel