Lifestyle

Do’s en dont’s voor een goede nachtrust

Zit jij ook weleens met wallen tot je kin in een college? Of dommel je langzaam weg terwijl je aan het werk bent? Je bent niet een van de weinigen, want veel jongeren slapen laat en staan liever nog véél later op. Soms wel erg lekker, maar erg productief word je er niet van. Girlscene’s Marjolein was aanwezig bij de Ibis Sleep Academy van dé slaapexpert Raymon Cluydts en leerde hier alle do’s en don’ts rondom het thema ‘slapen’.

Slaapopwekkend eten:

Do’s:
Wat je gedurende de dag eet speelt ook een rol bij het slapen. Het lichaam absorbeert bepaalde voedingsstoffen die je slaapneiging kunnen onderdrukken. Er zijn ook ingrediënten die van nature een slaapopwekkende werking hebben. Het is niet de bedoeling dat je vlak voor het slapengaan veel eet, maar bepaald voedsel kan slaapopwekkend werken.

Fruit: Je zou denken dat je juist wakker en opgewekt zou worden van citroen, maar het heeft juist een positieve werking op mensen met slapeloosheid. Bananen bevatten ook stoffen die spieren helpen ontspannen en daardoor slaap te bevorderen.

Brood: Elk type brood bevordert slaperigheid. Heb jij in de middag ook vaak een inkak-momentje? Meestal komt het door het brood dat je hebt gegeten. Bruin brood bevordert de slaperigheid nog meer dan wit brood.

Melk: Een kop warme melk helpt je om in slaap te vallen, want er zit een stof in die de aanmaak van slaapstoffen in de hersenen bevordert. Drink je melk liever warm dan koud, want warme dranken helpen je om te ontspannen.

Kip en kalkoen: In kip en kalkoen zijn tryptofaan, een stofje waardoor je slaperigheid bevorderd wordt.

Amandelen: Amandelen bevatten ook tryptofaan en magnesium. Een handje amandelen en een kopje warme melk zijn dus de perfecte midnight snack.

Honing: Een klein beetje honing kan ervoor zorgen dat de productie van hypocretine in je hersenen verminderd wordt. Deze stof zorgt er normaal voor dat je wakker blijft

Dont’s:
Alcohol
Koffie en energiedrankjes
Chocolade
Vet voedsel (patat, chips, salami etc.)
Rauwe groente
IJs
Gerijpte kaassoorten (brie, camembert etc.)
Zuurkool
Spek
Tomaten


Bron

Slaapgewoontes creëren:

Ritme: Hoe lekker het ook is om in het weekend tot 12 uur in je bed te knorren, echt goed voor je is het niet. Een slaapritme creëer je door zo vaak mogelijk rond dezelfde tijden op te staan en naar bed te gaan. Dat betekent dus ook in het weekend. Probeer niet te veel af te wijken van je normale slaaptijden. In het weekend wil je natuurlijk wel iets later gaan slapen, maar probeer er maximaal een uur van af te wijken. Lig je pas om 3 uur in bed? Probeer toch op tijd weer op te staan, dan ben je die dag misschien een beetje slaperig, maar blijf je wel in je goede ritme.

Slaapduur: Probeer je niet vast te houden aan een aantal uur slaap wat wordt aanbevolen. De een heeft genoeg slaap aan 6 uur, terwijl een ander juist 8 uur slaap nodig heeft. Het verschil tussen een avond- of ochtendpersoon zijn is helaas ook niet iets wat je kunt veranderen. Het is genetisch bepaald of jij je juist ‘s avonds of  ‘s ochtends fit voelt.

Afsluiten van de dag: Als je veel last van stress hebt, is het belangrijk om de dag goed af te sluiten. Ontwikkel een ‘slaapritueel’, waardoor je makkelijker in slaapt valt. Neem bijvoorbeeld een warme douche, verzorg je lichaam met bodylotion en lees een paar bladzijdes uit een boek. Zo heb je dagelijks een ritueel waar je je aan kunt vasthouden en waardoor jouw lichaam automatisch al in de ‘slaapmodus’ komt.


Bron

Slaapomgeving:

Koude kamer: Hoe lekker het ook is om in een warme kamer te slapen, het is niet goed voor je. Er zijn verschillende voordelen aan slapen in een koude kamer. Het is beter voor je luchtwegen, maar het zorgt er ook voor dat je sneller in slaap valt. In een warme kamer is je lichaam namelijk constant bezig met afkoelen, waardoor je lichaam zich niet kan ontspannen. Benieuwd geworden? Lees hier waarom je beter in een koude kamer kunt slapen.

Lawaai: Niet iedereen kan slapen met achtergrondgeluiden, maar het is vaak beter dan geluid van buitenaf. Er zijn verschillende apps die een ‘witte ruis’ afspelen. Dit zijn bijvoorbeeld geluiden van een zee, vogels of natuurgeluiden. Oké, in een stille ruimte slaap je lekkerder, maar waarschijnlijk hoor je toch liever de zee dan de auto’s op straat. Natuurlijk zijn oordopjes ook een aanrader, maar veel mensen zijn bang dat ze hun wekker niet meer horen, of in geval van nood niet wakker worden.

Licht: Het licht is de belangrijkste factor waardoor ons lichaam weet dat het tijd is om te slapen. Probeer ‘s avonds de felle lampen te dempen en alleen een schemerlampje aan te laten. Zelfs een kleine lichtprikkel kan ervoor zorgen dat je sneller wakker wordt en minder goed slaapt. Zorg dus voor een donkere kamer en anders voor een slaapmasker.

Wat zijn jouw do’s en don’ts voor een goede nachtrust?

Bron: Raymond Cluydts