Lifestyle

Hoe leer je te dromen?

Wat weten we nou eigenlijk over onze dromen? 's Ochtends zitten ze even in je hoofd, maar na paar minuten ben je alles alweer vergeten. Misschien denk je dat jij nooit droomt, maar dat is niet zo, want iedereen droomt een aantal dromen per nacht. Girlscene's Marjolein volgde tijdens de Ibis Sleep Academy een workshop van dé droomcoach Nicoline Douwes Isema en deelt al haar kennis nu met jou. Dream on!


Bron

1. Snoozen helpt

Hoewel we het liefst natuurlijk eindeloos uitslapen, is dat niet de beste manier om je dromen te onthouden. Je kunt het best 5 minuten snoozen en in deze 5 minuten niet keihard doorsnurken, maar nadenken over je dromen. Vlak na het wakker worden kun je de dromen namelijk het best herinneren.

2. Je droomt zoals je bent

Niet iedereen doomt op dezelfde manier. Een actief persoon zal bijvoorbeeld wakker worden met een goed idee en zal gelijk aan de slag willen. Een visueel ingesteld persoon, zal een droom als een soort film beleven. 

3. Dromen zijn persoonlijk

Onze dromen zijn net zo persoonlijk als onze gedachtes overdag. Overdag heb je weleens gedachtes die je liever niet met iedereen deelt, maar ook je dromen kunnen best intiem zijn. Er zijn heel wat droomwoordenboeken te vinden, maar die werken vaak niet, omdat iedereen bij bepaalde dromen verschillende associaties heeft. Droom je bijvoorbeeld over een kat, dan zal een kattenliefhebber deze droom ervaren als fijn en positief, maar iemand met een kattenallergie zal dezelfde droom juist als negatief ervaren. Je kunt dus op zoek gaan naar de betekenis van jouw droom, maar vaak ligt het toch een stuk persoonlijker dan je zou denken. 

4. De meeste dromen vergeet je snel

Het onthouden van dromen lijkt zo makkelijk, maar het lukt ons bijna nooit. Dromen herinner je net zoals normale gedachten, ook niet alle gedachtes gedurende de dag blijven je bij behalve als er iets opvallends, emotioneels of raars aan de hand is. Omdat we onze gedachten 's nachts niet kunnen sturen en niet denken 'dit moet ik onthouden', zoals we overdag vaak doen, zijn we de meeste dromen al vergeten voordat we wakker worden. 

5. Praten over je dromen helpt om ze te onthouden

Mensen die veel met dromen bezig zijn, door er bijvoorbeeld over te lezen en te praten, onthouden hun dromen ook beter. Kinderen die in hun jeugd zijn aangemoedigd om te dromen en erover te praten, onthouden hun dromen beter dan mensen die er niet over praten. Door met iemand te praten over je dromen die je ooit hebt gehad, leer je open te staan voor dromen, waardoor je ze dus ook langer kunt onthouden. Geen gesprekspartner in de buurt? Je dromen opschrijven is ook een prima manier om te leren dromen en ze beter te onthouden. 

6. Geur helpt dromen te onthouden

Een lekker geurtje in huis, helpt om je nachtelijk brein aan het werk te zetten. De Radboud Univsersiteit in Nijmegen gaf proefpersonen allerlei informatie over een bepaald probleem in een ruimte waar luchtverfrisser was gebruikt, toen ze later in een ruimte sliepen met dezelfde geur, werden ze allemaal -zelfs de proefpersonen die hun dromen normaal vergaten-  wakker met ideeën over het probleem. Een controlegroep sliep zonder dezelfde geur in een kamer en deze groep sliep zoals ze elke nacht sliepen. 


Bron

Slaapkamerzonden die dromen belemmeren

1. Piekeren in bed

Gedachten die je niet uit je hoofd kunt krijgen, komen vaak voordat je gaat slapen weer in je gedachten. Schrijf gedachten die je dwars zitten op voordat je gaat slapen, zodat je zonder zorgen kunt slapen.

2. Tv kijken in de slaapkamer

Hoe lekker is het om nog even een serie te kijken voordat je gaat slapen? Maar omdat je actief bezig bent met de tv voordat je gaat slapen, blijven je hersenen ook nog even actief. Dat houdt dus in dat je hersenen geen kans krijgen om te ontspannen. Lees liever een boek voordat je gaat slapen, dat is namelijk een stuk minder actief dan tv kijken.

3. Intensieve gesprekken voeren

Trouble in paradise? Vaak wil je liever een ruzie voor het slapen uitpraten, maar wist je dat je daardoor de hele nacht wakker ligt en onrustig slaapt? Het werkt beter om je focus even te verleggen en het gesprek tot de volgende ochtend uit te stellen. Door intensieve gesprekken te voeren, gaat je rationele hersendeel weer aan het werk, waardoor je niet meer in slaap kunt vallen.

4. Geen computer of smartphone voor het slapengaan

Waarschijnlijk scrol jij net zoals bijna iedereen voor het slapengaan nog even door Facebook en Instagram. Doordat het scherm van je laptop of smartphone fel verlicht is, komt de aanmaak van melatonine niet goed op gang waardoor je nog langer wakker blijft en onrustig in slaap valt. De melatonineproductie komt normaal gesproken op gang als het buiten donker wordt. Zet bijvoorbeeld de helderheid van je scherm wat lager, zodat je hier minder last van hebt. 

5. Laat op de avond eten

Het is de bedoeling dat je lichaam ontspant voordat je gaat slapen, maar een maag vol voedsel moet juist aan het werk. Het is dus belangrijk dat je een paar uur voor het slapengaan niets meer eet. Heb je een drukke dag gehad en weinig gegeten? Eet dan iets licht verteerbaars zoals een appel of een rijstwafel.

6. Telefoon naast je bed

Leg je telefoon niet naast je bed als je gaat slapen. Het idee dat je een melding kunt krijgen houdt je onbewust toch bezig, waardoor je minder diep slaapt. Zet je telefoon uit of zet je telefoon bijvoorbeeld op vliegtuigstand en leg hem aan de andere kant van je kamer.

7. Rommel in je slaapkamer

Een rommelige kamer lijkt je niet te storen als je in bed ligt, maar niets is minder waar. De rommel zorgt ook voor een rommelig gevoel in je hoofd. In je onderbewustzijn ben je toch bezig met de rommelige kamer die je ooit moet gaan opruimen.

Herinner jij je dromen vaak? 

Bron: Wat heb jij gedroomd vannacht? – Nicole Douwes Isema & Cathelijne Esser