Food

Fit blijven op vakantie: gezonde keuzes en improvisatie ‘koken’

Het scenario: je wordt wakker en ruikt dat het typische ontbijt van het land waar je verblijft voor je wordt klaar gemaakt. Soep waar stukjes vlees-met-bot in drijven, gebakken rijst, gefrituurde eendenembrio's, 25-jaar-lang-houdbare vierkante witte boterhammen met belegen aardbeienjam (doorhalen wat niet van toepassing is). Natuurlijk is het altijd aan te raden om de lokale specialiteiten te proberen, maar soms heb je gewoon zin in iets wat je zelf gemaakt hebt, zodat je precies weet wat er wel en niet in zit.

Omdat de lokale keuken alles frituurt, ratten- of hondenvlees serveert, of omdat je het gewoon leuk vindt om zelf aan de slag te gaan met lokale ingrediënten. Want ook zonder keuken of keukenbenodigdheden kom je een heel eind als je zelf een maaltijd(je) gaat fabriceren. Gewoon een beetje creatief zijn! Op deze manier houd je ook een beetje controle over je calorie-inname, mocht je dat belangrijk vinden.

Ontbijt/lunch 
Vers fruit is in veel landen verkrijgbaar, zeker als je kiest voor lokale soorten. Probeer je fruitmaaltijd te combineren met een beetje eiwitten en/of vetten, zodat de fruitsuikers wat langzamer in je bloed worden opgenomen en je een grote bloedsuikerpiek voorkomt. Eiwitten zitten onder andere in yoghurt en andere zuivelproducten, maar ook in vleeswaren. Fruit in combinatie met een plakje ham of stukje (gerookte) kip klinkt misschien vreemd als ontbijt, maar smaakt zo gek nog niet! Een goede bron van vetten zijn onder andere noten, avocado en oliën. Maak bijvoorbeeld als lunch een salade van je fruit door het te mengen met avocado, noten en een dressing op basis van bijvoorbeeld olijfolie met een beetje balsamico of citroensap.

Lees het hele artikel op Foodness en ontdek hoe je tijdens het diner, maar ook met snacks controle kan houden over jouw calorie-iname, zodat je ook op vakantie fit blijft.

Let jij op vakantie op jouw voeding?