Lifestyle

Shocking hobby: Jagen voor plezier

Terwijl de één een middagje gaat shoppen en de ander een tripje naar Parijs maakt, zijn er ook een paar figuren te vinden op deze aardbol die liever afreizen naar Afrika en gaan jagen op onschuldige dieren om ermee te poseren op Facebook. Girlscene vertelt je alle ins en out over deze belachelijke, so called hobby. Waarschuwing: Dit artikel bevat schokkende foto's.

Plezierjacht in Nederand
In Nederland zijn de jachtwetten een stuk strenger dan in veel andere landen. Zo zijn er in Nederland regels over op welk dier wanneer gejaagd mag worden. Het is bijvoorbeeld verboden om op patrijzen, zwijnen en wilde eenden te jagen als er geen overlast is. Maar ook in Nederland mag je gewoon jagen op hazen, konijnen en fazanten zonder doel. Veel jagers verkopen het vlees aan lokale restaurants of eten het later zelf op, maar er zijn ook genoeg jagers die het puur voor het plezier doen. Gelukkig mag niet iedereen in Nederland jagen. Je moet bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn, in het bezit zijn van een jachtakte en je mag geen strafblad hebben. 

Wat kost zo'n jachttripje?
Helaas zijn niet overal van die strenge regels als in Nederland. Veel Europeanen en Amerikanen reizen af naar andere werelddelen om daar te jagen. Er zijn veel organisaties die georganiseerde reizen aanbieden voor een speciale jachtvakantie. Verwacht daar geen haasjes of fazanten, maar gigantische springbokken, luipaarden en zebra's. Het gaat zelfs zo ver dat er een verschil is tussen trofeejacht en afschotjacht. Afschotjacht is het schieten van het overschot aan dieren. Dit zijn in Zuid-Afrika bijvoorbeeld de bokken, die daarom ook een stuk goedkoper zijn om te schieten. De naam zegt het al, maar trofeejacht is het schieten op de mooiste, machtigste dieren. Denk aan gnoes, jakhalzen maar ook aan de Big Five: de buffel, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en zelfs de olifant.

De jagers zijn bereid om behoorlijk wat geld uit te geven aan deze ervaring. In Afrika verblijven ze vaak in dure lodges die ongeveer €200 euro per persoon per nacht kosten. Maar dat is nog niet alles, want het jagen zelf kost ook veel geld. Je betaalt voor 1 dag jagen, samen met een professionele jager, ongeveer €250 per dag. Maar het schieten zelf kost ook geld. Het schieten van een lynx kost bijvoorbeeld €730 en een blauwaap €130. Veel jagers houden het alleen bij een foto met hun prooi, maar bij veel organisaties kun je jouw geschoten dieren zelfs prepareren en op laten sturen naar jouw adres. Het is dus geen wonder waarom veel landen de jachtvakanties supporten. Ze verdienen er veel geld mee en vinden de inkomsten blijkbaar belangrijker dan de natuur.


Bron

Nu je de prijzen weet van deze creepy hobby zou je denken dat het vooral is weggelegd voor rijke, oudere mensen, maar niets is minder waar. Oké, het merendeel van de jagers zijn mensen met een goed salaris en zeeën van tijd, zoals de koning van Spanje bijvoorbeeld die tijdens privétripjes trots poseerde bij olifant die hij net had neergeschoten. Maar het zijn niet alleen de oudere rijken die hun plezier halen uit het vermoorden van onschuldige dieren, ook veel jongeren doen mee aan deze "hobby".


Bron

Zo lag de Amerikaanse cheerleader Kendall Jones een tijdje onder vuur omdat zij met een grote glimlach foto's op haar Facebook profiel plaatste van dieren die ze had neergeschoten. Kendall verdedigde zichzelf door te zeggen dat de dieren waar ze op jaagt het vee van boeren in de buurt aanvallen. Daar is natuurlijk wel wat voor te zeggen, maar dat haalt niet weg dat het niet correct is om trots en vrolijk te poseren met een leeuw of luipaard.

Bron

Kendall is niet de enige, want ook Axelle Despiegelaere is zo'n plezierjager. Een jaar geleden werd ze gescout tijdens het WK door L'Oréal. Ze kreeg een modellencontract maar toen L'Oréal erachter kwam hoe zij haar vakanties doorbracht werd het contract net zo snel weer geannuleerd. Go L'Oréal! 

Bron

Nog zo'n meisje is Sara Brandenburg. Met 20 jaar heeft ze zelfs al een jagerstitel te pakken. Ze is de winnaar van de North America Super 10. Dit houdt in dat ze de 10 grootste dieren uit Noord-Amerika heeft geschoten waaronder een beer, eland en antilope. Tja, het is maar waar je trots op bent.

Wat vind jij van het jagen op dieren voor plezier?