Travel

New York planning voor een onvergetelijke eerste trip

New York, New York… het is geen wonder dat iedereen droomt van deze wereldstad. De adembenemende skyline en het Vrijheidsbeeld bewonderen, wandelen door Central Park, shoppen in SoHo. De stad heeft zoveel te bieden, waar moet je beginnen? Girlscene's Emma heeft een planning gemaakt met alle highlights zodat je alles uit je eerste trip haalt!

Een tripje naar New York is een ervaring om nooit meer te vergeten! Het is een super grote stad waar zoveel te doen en te zien is; de skyline bekijken vanaf het Empire State Building of Top Of The Rock, pizza eten bij één van de vele eettentjes, een basketbalwedstrijd bijwonen, shoppen tot je erbij neervalt, de buurtjes verkennen en met een coffee to go door Central Park struinen. De opties zijn eindeloos! 

Toen ik -Emma- voor de eerste keer naar New York ging wist ik niet waar ik moest beginnen. Ik wilde zoveel doen en zien! Het is een grote stad en de afstanden zijn dan ook een stuk groter dan in steden in Nederland. Daarom is het zonde als je tijd kwijt bent aan reizen en het zoeken van de weg. Een New York planning is daarom wel zo handig en efficient. Maar je moet maar net weten welke dingen dichtbij elkaar liggen… Daarom heb ik een New York planning gemaakt voor als je een week in deze stad spendeert. Ik zal je dan ook aanraden om zeker een week te gaan, want eigenlijk is dit zelfs te kort om alles te doen en te zien! Maar met deze planning kom je een heel eind. Natuurlijk kun je de planning zelf een beetje aanpassen naar jouw smaak, zie de planning dus als een basis. 

Tip: Ga je korter dan een week? Kies dan een aantal dagen uit de planning. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde activiteiten over te slaan en andere bij elkaar te voegen. 

Dag 1
– Top Of The Rock,  30 Rockefeller Plaza 
Hoe kun je jouw NYC trip beter beginnen dan met de skyline?! Ik raad aan om de skyline te bewonderen vanaf de Top Of The Rock en niet vanaf het Empire State Building, omdat je vanaf de Top Of The Rock aan de ene kant uitkijkt op de wolkenkrabbers (waaronder het Empire State Building) en aan de andere kant kijk je uit over Central Park. Adembenemend! 
– Rockefeller Center, 45 Rockefeller Plaza
Loop een stukje verder naar het pleintje bij Rockefeller Center. Hier is niet per se iets te doen, maar is wel leuk om even gezien te hebben. In Rockefeller Center (ook het gebouw van Top Of The Rock) worden heel veel tv-programma's opgenomen. Als je in de winter gaat dan is er een schaatsbaan, misschien leuk om je schaatsen aan te trekken en een rondje te schaatsen!
– Times Square
Om het ultieme New York gevoel vast te houden, ga je meteen door naar Times Square. Bezoek ook meteen een aantal winkels als je er toch bent! De beroemde M&M store is een bezoekje waard. Het stikt rondom Times Square van de winkels (maar wel de grote, commerciële ketens). 
– St. Patrick's Cathedral, 5th Avenue 
De beroemde kathedraal van New York. Prachtig om te zien, vooral in contrast met de wolkenkrabbers. Als je geluk hebt kun je ook even binnenlopen. 
– Windowshoppen bij 5th Avenue
5th Avenue is waar de dure winkels zitten. Waar Serena en Blair altijd winkelen ;-). Onbetaalbaar, maar wel leuk om even te windowshoppen en de rijke Upper East Siders te bestuderen. 
– New York Public Library, 5th Avenue bij 42 Street
De mooie en beroemde bibliotheek van New York. Echt de moeite waard om even binnen te lopen en het decor te aanschouwen. Er is ook gratis WiFi! 
– Bryant Park
Neem een break in Bryant Park.
– Grand Central Terminal, 89 E 42nd St
Het treinstation van New York dat je ook zag in Gossip Girl's eerste aflevering! 
– Flatiron Building, 175 5th Avenue
Dit beruchte gebouw moet je gezien hebben. 

Dag 2
– Het Vrijheidsbeeld
Neem de gratis Staten Island Ferry en bewonder het Vrijheidsbeeld vanaf de boot! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar het eilandje van Vrijheidsbeeld te gaan, maar dit is erg druk en duur en vanaf de ferry kun je 'm ook prima zien. En het is gratis! 
– Battery Park
Kom bij in Battery Park en kijk uit over de Hudson River. 
– Wall Street
Loop door de smalle straat Wall Street. Dit is het hart van de Amerikaanse financiële wereld, want er staan veel gigantische kantoren.
– The Charging Bull, Broadway & Morris Street
De beroemde stier in the Financial District moet je gezien hebben. 
– 9/11 Memorial, Greenwich Street & Liberty Street
Indrukwekkend en een must see. 
– Freedom Tower
In plaats van de Twin Towers is de Freedom Tower gekomen en is nu het hoogste gebouw van New York. Sinds eind mei 2015 kun je ook op de Freedom Tower! 

Dag 3
– Central Park
Een dagje Central Park mag niet ontbreken. Het hele park doorlopen duurt even (het is gigantisch!), maar wel de moeite waard. Uiteraard met een coffee to go in je hand ;-). Het is een stukje natuur in de drukke stad!
– Strawberry Fields, tussen 71 Street en 74 Street
Als je dan toch in Central Park bent, ga dan even naar Strawberry Fields. Hier is het beroemde 'Imagine' teken dat opgedragen is aan muzikant John Lennon. 
– De Upper East Side en Upper West Side verkennen
Verken de buurt van Blair Waldorf en Serena Van Der Woodsen (Upper East Side), dat is leuk om te zien want er lopen dus écht zulke types rond! Ook zie je kinderen in uniform, limousines en maids. Als je Central Park oversteekt kom je bij de Upper West Side en dit is weer heel anders! 
– Guggenheim, Metropolitan Museum Of Art, 
Snuif cultuur op in één van de drie (of allemaal!) beroemde musea van New York. Allemaal heel erg de moeite waard, dus kies jouw favoriete museum. Op sommige dagen/dagedelen is de entree gratis, zoek dat even uit! 

Dag 4
– Shoppen in SoHo
In New York kun je geweldig shoppen! SoHo is een shopwalhalla met alle winkels die je nodig hebt. De omgeving is ook geweldig, dus kijk ook vooral een om je heen. Trek veel tijd uit voor shoppen, je bent er zo een hele dag zoet mee.
– Pizza eten in Little Italy 
Je bent niet in New York geweest als je geen New York pizza hebt gehad. In Little Italy heb je de leukste en beste plekjes om pizza te eten! 

Dag 5
– The Highline, W 23 Street
Loop over The Highline, een park op een verhoogde spoorlijn die niet meer in gebruik is. Loop 'm helemaal af, je kijkt je ogen uit! 
– Chelsea Market, 9th Avenue
De Chelsea Market is overdekt en hierin zitten allemaal lekkere eettentjes waar je zeker wat moet gaan eten. Maar er is ook een leuke winkel met allemaal sieraden en andere creatieve producten (Artists & Flea's) en een klein boekwinkeltje.
– Bleecker Street
Wandel door Bleecker Street en loop binnen bij de leuke winkels.
– Magnolia Backery, 401 Bleecker Street
Eet een cupcake of een stuk taart bij de beroemde Magnolia Backery. Dit filiaal is ook voorgekomen in Sex And The City!
– Carrie's appartement, 64 Perry Street
Als Sex And The City fan MOET je natuurlijk Carrie's huis hebben gezien
– West Village
Loop door West Village en bekijk de schattige huisjes. 

Dag 6
– Brooklyn Flea Market
In het weekend is er een geweldige vlooienmarkt. Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat is het buiten of overdekt. Google dus even het adres. 
– Smorgasburg
Een super leuk eetfestivalletje waar je geweldig kunt eten! Je kunt er zo lekker eten dat sommige mensen drie kwartier in de rij staan om iets te bestellen. 
– Williamsburg verkennen
Eén van de hipste buurten in Brooklyn is sowieso Williamsburg. Het stikt er van de hippe mensen, kleine winkeltjes en leuke tentjes. Neem sowieso een kijkje bij sieradenwinkeltje Catbird op Bedford Avenue!
– Brooklyn Bridge
Loop naar Manhattan over de Brooklyn Bridge. 

Dag 7
– Vul de dag zelf in met dingen die je nog (een keer) wil doen
Het is goed om je tripje naar New York te plannen omdat er zoveel te doen is, maar een dagje inplannen die je zelf kan invullen terwijl je er bent is wel zo leuk! Wie weet wat er op je pad komt, daar wil je toch ook tijd voor hebben? 

Ben jij weleens naar New York geweest?