Lifestyle

Ruikt jouw vulva niet fris? 4 redenen waardoor dit kan komen

Je vagina heeft een onaangename geur, het kan je zomaar overkomen. Het is helemaal niet erg, maar natuurlijk wel vervelend. Je kunt je hier misschien voor schamen, zeker als je bang bent dat anderen het ook kunnen ruiken… Je kunt op simpele manieren iets doen aan jouw smelly vajayjay. Met de onderstaande tips kom je er zo vanaf.

Allereerst moet je ontdekken waardoor jouw vajayjay anders ruikt dan normaal. Komt het door een verstoring in je lichaam of komt het door iets anders? Wat doe je bij iets dat vies is? Juist, schoonmaken die boel! Een fout die vaak gemaakt wordt, is je vagina wassen met zeep. Doe dit niet dames! Dit kan juist een oorzaak zijn van jouw smelly vajayjay… Wat moet je wel doen? De oorzaak vinden en wassen met lauwwarm water. Wat kunnen oorzaken zijn van een riekende vagina?

Infectie
Ruikt jouw vagina? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een infectie te pakken. Zitten er korreltjes in jouw afscheiding en is je vagina gevoelig en jeukerig? Dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Je kunt naar de drogisterij gaan om hier iets voor te kopen. Maar je kunt ook eerst proberen je vagina een aantal dagen te wassen met lauwwarm water. Meestal is zo’n schimmelinfectie, rond je ovulatie, binnen een paar dagen namelijk weer voorbij. Een oorzaak van een schimmelinfectie kan zijn dat je je vulva hebt gewassen met normale zeep. Je vulva is van slag en probeert zichzelf te herstellen.

Hoe veeg jij altijd je billen af na het toiletbezoek? Heb je een grote boodschap gedaan, veeg dan van voor naar achteren af, n贸贸it van achteren naar voren. Maar waarschijnlijk is dit niets nieuws voor velen van jullie 馃槈

Denk je dat jouw schimmelinfectie niet komt door zeep en verkeerd afvegen, en blijf je last houden? Maak dan zeker een afspraak bij je huisarts, hij kan jou dan tabletten, een antibiotica of cr茅me voorschrijven die de schimmelinfectie tegengaan.

vagina stinkt

Ondergoed
We zeggen het toch maar even voor de zekerheid: trek iedere dag schoon ondergoed aan. Was je ondergoed altijd op 60 graden Celcius. Was je broeken ook regelmatig. Het kan ook liggen aan het soort ondergoed dat je draagt, vermijd te strak zittend of nylon ondergoed. Het kan zijn dat de geurtjes ontstaan doordat de stof van je ondergoed niet goed ademt. Draag katoenen ondergoed, zodat de geurtjes eerder wegkunnen. Heb je momenteel last van veel afscheiding? Probeer dan wat vaker je ondergoed te verschonen, denk dan aan elke ochtend + avond schoon ondergoed.

Natuurlijke geur
De ‘sterke’ geur kan ook gewoon jouw natuurlijke geur zijn. Het is onmogelijk dat je vagina geurloos is, iedereen heeft een natuurlijke geur. Het enige wat je kunt doen is het accepteren dat jouw vagina een eigen luchtje heet. Ook al vind je zelf dat het niet lekker ruikt, mannen denken daar vaak heel anders over. Nu we het toch over mannen hebben, misschien komt die vervelende geur uit je vagina wel door je vriend. Mannen kunnen ook een ‘stinkend zaakje’ hebben. Door seks komen er ook andere vaginale geurtjes vrij, dat hoort er nou eenmaal erbij!

Menstruatie
De oorzaak van jouw smelly vajayjay kan een tampon zijn die te lang in je vagina zit. Vervang hem om de 3 tot 4 uur, afhankelijk van je ongesteldheid. Kies tijdens je menstruatie liever voor een tampon en niet voor maandverband. Dit omdat maandverband een broeiplek voor schimmels is en er sneller onaangename geuren ontstaan. Kun je geen tampons verdragen en kies je toch liever voor maandverband, ga dan voor ongeparfumeerde maandverband en vervang het maandverband regelmatig, denk aan om de 2 tot 3 uur.