Lifestyle

Dit doen geuren met je emotie

Versgebakken koekjes, een bos bloemen, zilte zeelucht en een reep chocolade: wat is het toch fijn dat we kunnen ruiken! Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. In dit artikel leggen we uit hoe dat kan en welke geur past bij welke emotie. Lees je mee?

Wist je dat ons reukorgaan, onze neus, meer dan 10 miljoen zintuigcellen heeft? De receptoren, aka de zintuigcellen, sturen de waarneming van een geur naar de hersenen. Geurtjes die we via onze neus waarnemen, gaan meteen naar ons limbisch systeem in de hersenen. 


                                                                Bron

Limbisch systeem
Geur wordt verwerkt in het limbisch systeem, wat ook wel emotionele brein wordt genoemd. We kunnen emotie voelen en een herinnering hierbij opslaan via het limbisch systeem. Wist je dat we niet meer zo goed kunnen ruiken als tientallen eeuwen geleden? Mensen zijn veel van hun reukzin verloren en dit heeft te maken met het gevolg van evolutie. Door de loop van de eeuwen heen is de mens kleuren beter gaan zien. Hierbij verloren we wel een gedeelte van onze reukzin. Geuren worden bijna altijd opgeslagen in ons langetermijngeheugen.

Jeugdsentiment
Heb jij ook wel eens gehad dat je een geur rook en opeens een herinnering kreeg aan vroeger? Ik, Anouk, haalde pas mijn verzameling Pokémon kaarten van zolder. De geur die van de kaartjes afkwam, was zo herkenbaar en het deed echt wat met me. Ik voelde me direct enthousiast en opgewonden. Ik voelde helemaal die spanning van het ‘handje klappen’ en het openmaken van een nieuw pakje kaarten (en maar hopen dat er een glitterkaart bijzit)…

Zelfvertrouwen
Uit een studie blijkt dat vrouwen die een luchtje met grapefruit dragen door andere mensen jonger ingeschat worden dan ze eigenlijk zijn. Vrouwen die een kruidige of bloemige geur dragen worden lichter ingeschat dan ze echt zijn. Door het dragen van een bepaald parfum kun je je zelfverzekerder voelen. Denk aan wat zwaardere geuren met geurnoten zoals musk en patchoeli.

Wist je dat er in veel parfums rozenolie is verwerkt? Door rozenolie te ruiken kun je je positiever en rustiger voelen. Mensen voelen zich positief en kalm door het ruiken van bloemige geuren, want deze geuren worden geassocieerd met de liefde en romantiek.

Welke geur roept welke emotie op?

… Vanille geeft een warm, veilig en fijn gevoel.

… Citrus geeft een gelukkig gevoel.

… Bloemen geven een rustig en positief en romantisch gevoel.

… Koffie, brood, kruiden en versgebakken koekjes geven een gezellig, knus en samenhorig gevoel.

… Fruit geeft energiek, oppeppend gevoel.

… Hout geeft een rustig en ontspannen gevoel.

… Lavendel geeft een ontspannen gevoel.

… Jasmijn geeft een relaxt en kalmerend gevoel.

… Kaneel geeft een warm, ontspannen gevoel.

… Munt geeft een verfrissend gevoel.

Op internet kun je genoeg ‘geurtype’ testen vinden. Zo kom je erachter welke geuren bij je persoonlijkheid passen. Ben je op zoek naar een nieuwe parfum? Girlscene schreef eerder een uitgebreid (budget) parfum artikel. Welke parfums vinden de meiden van het Girlsceneforum het allerlekkerst? Bekijk hier het topic en doe inspiratie op!

Van welke geuren ben jij helemaal fan? Welke geuren geven jou welk gevoel? 

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron
Beeld: Thinkstock

Must reads 👀