Beauty

Terug van weggeweest: Oil pulling

Een trend die terug van weggeweest is. Weet jij al wat oil pulling is? Een tijd geleden was het een enorme trend, maar nadat het even was stilgevallen is het weer helemaal hot. Celebrities zijn weer massaal aan het spoelen geslagen en ze beloven gouden bergen: oil pulling zou zorgen voor wittere tanden, een betere huid en het verminderen van rode bultjes. Girlscene was benieuwd wat er waar van was, en ging op onderzoek uit.

Wat is oil pulling?
Oil pulling is het spoelen met een koudgeperste olie door je mond. Oil pulling was vroeger al populair in de Indiase Ayurvedische geneeskunde. Dokter Karach zou genezen zijn van een chronische ziekte door het spoelen met olie. In India wordt deze ontgiftingsmethode dan ook al jaren gebruikt en is tot de dag van vandaag nog even populair. Ongeveer 3 jaar geleden werd oil pulling populair in het westen, maar na een tijdje van stilte dook oil pulling weer op. Wat gebeurt er tijdens het spoelen?
Het mondslijmvlies neemt stoffen snel op, daarom zijn er ook verschillende medicijnen die je in je mond moet laten smelten. Er wordt gezegd dat het mondslijmvlies niet alleen stoffen snel opneemt, maar ook afvalstoffen snel afgeeft. De olie bindt de afvalstoffen aan zich tijdens het spoelen en activeert de stofwisseling. Hierdoor wordt het speeksel vermengd met de afvalstoffen en spuug je dus ook alle afvalstoffen uit na het spoelen.

Wat belooft het?
Oil pulling belooft onder andere dat tanden witter worden, loszittende tanden vaster komen te zitten, mondbacteriën verminderd worden en dat je een betere adem krijgt. De darmen zouden beter functioneren en ook zou oil pulling voor meer energie zorgen. Ook (rode) bultjes op het lichaam, met name op de bovenarmen, zouden verdwijnen en er wordt zelfs gezegd dat kwalen als diabetes, slapeloosheid, maagzweren en bronchitis zouden kunnen genezen. Het is niet bewezen dat oil pulling al deze kwaaltjes echt zal verhelpen, maar het internet staat vol met succesverhalen. En baat het niet, dan schaadt het niet ;-). Uit het onderzoek naar oil pulling is gebleken dat de mondbacteriën daadwerkelijk verminderd worden waardoor je minder last van tandplak en een slechte adem hebt.

Waar koop ik het?
Koudgeperste biologische oliën vind je in winkels als De Tuinen of andere natuurwinkels. Let wel op dat je een olie koopt zonder toevoegingen. Er zijn veel verschillende aanbieders, zo zijn er verschillende celebs zoals Kylie Jenner en de Geordie's uit Geordie Shore die zweren bij Coco White UK. Dit is een 14-daagse detoxkuur waarbij je 14 dagen lang 's ochtends je mond spoelt met een zakje kokosolie met een smaakje (mint, vanille of citroen). De 14-daagse kuur kost €27,67.

 

Teeth are already whiter from @CocowhiteUK Thanks! cocowhite.com #whiteteeth

Een foto die is geplaatst door Kylizzle (@kyliejenner) op

 

STOCK NOW ONLINE in ALL Flavours!! Just order here www.cocowhite.com

Een foto die is geplaatst door CocoWhite (@cocowhiteuk) op

Hoe doe ik het?
Oil pulling is dus het spoelen met olie in je mond. Je spoelt je mond niet zoals met mondwater, maar veel rustiger en beheerster. Je 'stuurt' de olie door je mond heen en laat de olie door je hele mond glijden. Het spoelen doe je met een eetlepel koudgeperste olie, de meeste mensen gebruiken biologische kokos- of sesamolie, maar andere koudgeperste oliën kunnen ook gebruikt worden. Voordat je begint is de olie hard, maar als je de olie in de mond neemt, smelt deze langzaam. Spoel je mond het liefst 's ochtends op een nuchtere maag. Het is de bedoeling dat je 15 tot 20 minuten lang spoelt met de olie, maar dit is aan jou om uit te zoeken wat jij het fijnst vindt. De olie moet wit van kleur zijn als je klaar bent, als de olie nog geel is, moet je iets langer doorgaan of iets beter spoelen. Spuug de olie vervolgens uit (het liefst in een prullenbak of buiten, omdat het in koud water weer hard wordt). Spoel je mond vervolgens na met lauw water met opgelost zeezout.. Je kunt hierna voor de smaak nog even je tanden poetsen. Het is mogelijk dat je je de eerste dagen niet zo lekker voelt, dit komt omdat je lichaam aan het ontgiften is.

Enthousiast geworden? Lees de ervaringen van andere meiden op het forum.

Wist jij al wat oil pulling was? Zou je het zelf proberen?

Beeld: Thinkstock

Bron, Bron, Bron