News

Graatmagere modellen zijn binnenkort verboden

Het gebeurt regelmatig dat een model over de catwalk paradeert die zichtbaar veel te dun is. Of dat je een tijdschrift openslaat en alleen modellen met size zero ziet. Een slechte zaak; niet alleen voor het model zelf maar ook voor meiden die er een voorbeeld aan nemen. Want ja, als alleen modellen met zo'n figuur in de modeindustrie werken, dan zou dat toch wel een normaal gewicht zijn? Binnenkort mogen modellen in Frankrijk niet meer werken als ze te dun zijn. Hier lees welke maatregelen het land hier tegen neemt.  

Als je een tijdschrift openslaat dan zie je meestal modellen met size zero. Vooral op de catwalk zijn de modellen erg dun. Hier neem je onbewust een voorbeeld aan. Als je constant geconfronteerd wordt met die jonge en magere modellen dan is het ook moeilijk om jezelf niét te vergelijken met de figuren die je in tijdschriften ziet. 

Al jaren wordt er over te dunne modellen gediscussieerd; het is geen goed voorbeeld voor jonge meiden en het is bovendien super ongezond en gevaarlijk voor het model zelf. Toch werd er nauwelijks iets aan gedaan. Tot nu. De Franse Tweede Kamer heeft een maatregel aangenomen die het inhuren van te magere modellen strafbaar stelt. 

In Frankrijk moeten modellen hun medisch document tonen waarin staat dat ze een BMI van minstens 18 moeten hebben. Dit betekent dat een model van 1,75 meter een gewicht van minimaal 55 kilo moet hebben. Worden te dunne modellen toch aangenomen? Dan kan er een boete van €75.000 of zelfs een gevangenisstraf van een half jaar boven het hoofd hangen. 

De maatregel is onderdeel van een bredere campagne tegen anorexia. Frankrijk neemt ook maatregelen tegen het vergoeilijken van anorexia. Hierbij pakken ze vooral pro-ana websites aan waarop de ziekte wordt gepromoot. De makers van de websites kunnen een fikse boete krijgen. 

Een grote overwinning, zeker nadat er een Amerikaans merk is gestopt met Photoshop. Dat de maatregel een goede ontwikkeling is, bevestigen deskundigen. Zij zien namelijk een duidelijk verband tussen het modebeeld en het ontstaan van eetstoornissen bij meisjes. Uit een ander onderzoek blijkt dat magere modellen niet per se zorgen voor betere verkoop van een product. 

Wanneer is Nederland aan de beurt? 

Wat vind jij van de Franse maatregel? Vind jij dat er ook een (soortgelijke) maatregel moet komen in Nederland en de rest van de wereld? 

BronBron
Beeld: gettyimages

Must reads 👀