Lifestyle

Deze muziek helpt je tijdens het leren

Terwijl de één in absolute stilte pas geconcentreerd kan leren, zet de ander harde muziek aan en zingt mee terwijl de boeken doorgespit worden. Maar wist jij dat Miley Cyrus helpt tijdens het leren van wetenschappelijke vakken? En dat Beethoven zorgt dat jij je tijdens wiskunde nog nooit zo goed gefocust hebt? Check hier welke muziek je het beste kunt luisteren tijdens het studeren.

Iedereen heeft er een mening over, want kan leren met muziek helpen om je beter te concentreren of leidt het alleen maar af? Spotify wilde het antwoord weten en riep de hulp van Dr. Emma Gray in. Zij onderzocht of muziek helpt of juist tegenwerkt tijdens het studeren. Haar onderzoek toont aan dat bepaalde muzieksoorten bij sommige vakken juist helpen. Dus als jouw ouders weer eens naar boven schreeuwen dat die muziek uit moet, heb jij een goede reden om niet naar ze te luisteren ;-).

Do's 
Maak een playlist. Zo raak je ondertussen niet afgeleid omdat je een ander liedje op wilt zetten. Maak de playlist ongeveer 50 minuten lang, dan kun je een pauze nemen als de playlist is afgelopen.
Zorg voor één geheel. Maak geen playlist met nummers die niet bij elkaar passen. Maak bijvoorbeeld geen playlist met Justin Timberlake en Mozart, je raakt afgeleid door de rare overgangen en focust je te veel op de muziek.
Luister met een koptelefoon of oortjes. Hierdoor raak je niet afgeleid door geluiden van buitenaf.

Dont's
Radio. Zet de radio niet aan, de reclames en dj's leiden te veel af en je kunt geen muzek uitzoeken die bij jouw vak past.
Lang zoeken. Als je te lang zoekt, verspil je kostbare tijd. Luister niet eerst elk liedje om te bepalen of het nummer in je playlist kan.
Scherm van mobiel of laptop open laten staan. Draai je telefoon om, of zet je laptopscherm uit, hierdoor word je niet afgeleid omdat bijvoorbeeld een nieuwe video start of omdat je wil weten hoe dat nummer ook alweer heet.

Wiskundige vakkenUit het onderzoek is gebleken dat klassieke muziek met 60-70 beats per minuut een positieve werking hebben tijdens het studeren van wiskundige vakken. Studenten die naar dit soort muziek luisterden tijdens het studeren, scoorden gemiddeld een heel punt hoger dan de andere leerlingen. Deze muziek zorgt er ook voor dat je langer kunt concentreren en je meer informatie kunt bewaren. 

Wetenschappelijke vakken of talenDr. Gray heeft onderzocht dat muziek met 50-80 beats per minuut de linker hersenhelft stimuleert. De linkerhersenhelft is vooral verantwoordelijk voor het oplossen van feitelijke informatie. Daarom is deze muziek geschikt als jij moet studeren voor wetenschappelijke vakken of talen.

Creatieve vakkenEmotionele pop- en rockmuziek zouden het best zijn als je aan het leren bent voor creatieve vakken. Dit soort muziek stimuleert de recher hersenhelft en zorgt ervoor dat jij je opgetogen en levendig voelt, hierdoor krijg je meer creatieve en originele ideeën. 

Luister jij naar muziek tijdens het studeren?

BronBronBronBronBron