Lifestyle

How to deal with: hooikoorts

Terwijl de een niet kan wachten om lekker op het terras te zitten of te gaan picknicken in het park, blijft de ander binnen met een snotneus, rode ogen en een niesbui. Het drama dat de lente voor 20% van de Nederlanders met zich meebrengt: hooikoorts. Maar wat is hooikoorts nou precies? En nog belangrijker, wat doe je er tegen?

Wat is hooikoorts?
Als je last hebt van hooikoorts ben je allergisch voor gras- en/of boompollen. Die pollen worden ook wel stuifmeel genoemd. Als deze planten, bomen of grassen in bloei staan scheiden zij dit stuifmeel af en zweeft het door de lucht. Als iemand met hooikoorts dit stuifmeel inademt, ontstaat er een allergische reactie en raken de slijmvliezen bij je ogen, neus en keel geïrriteerd. 
                                                                        Bron
Wanneer krijg je hooikoorts?
Omdat er verschillende allergieën zijn, verschilt het per persoon wanneer je last van hooikoorts krijgt. Tegenwoordig is hooikoorts een groter probleem dan het vroeger was. Nederland wordt steeds warmer en vochtiger, hierdoor duurt het hooikoortsseizoen langer. Maar ook door de komst van exotische planten, zoals de Ambrosia, is het hooikoortsprobleem groter geworden. De Ambrosia wordt ook wel de hooikoortsplant genoemd, dus als je jouw ouders heel lief aankijkt zijn ze misschien wel bereid om de tuin een beetje aan te passen aan jouw probleem

Als je allergisch bent voor boomstuifmeel heb je vooral van februari tot en met april veel last van hooikoorts. Met een allergie voor grasstuifmeel heb je vooral van veel last van de klachten van mei tot en met augustus. Dan zijn er natuurlijk ook nog de pechvogels die voor beiden soorten allergisch zijn en van februari tot en met augustus aan het snotteren zijn.

Wat zijn de klachten?
De klachten kunnen ook per persoon verschillen, maar dit zijn de meest voorkomende klachten. 
– Loopneus
– Verstopte neus
– Niesbuien
– Kriebelhoest
– Jeukende ogen
– Brandende ogen
– Opgezwollen, rode ogen
– Traanogen
– Brandende keel
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Benauwdheid
                                                                       Bron
Medicijnen tegen hooikoorts
Hooikoorts is niet helemaal te genezen, maar bij de meesten mensen komt het vooral veel voor tussen de 15 en 24 jaar. In de loop der jaren verminderen de klachten en verdwijnen ze op latere leeftijd volledig. Medicijnen zoals neussprays en oogdruppels verminderen de allergische reactie. Je kunt verschillende medicijnen bij een drogist kopen, maar er zijn ook medicijnen waar je een doktersrecept voor nodig hebt. Als jij in je dagelijkse leven heel erg belemmerd wordt door de hooikoorts en geen medicijn de klachten verminderen, kan immunotherapie een oplossing zijn. Dit is een therapie waarbij je de prikkel toegediend krijgt waarvoor jij allergisch bent. Doordat je elke keer een hoeveelheid toegediend krijgt, raak je er minder overgevoelig door. Maar bedenk wel dat dit een intensieve behandeling is, in het begin krijg je wekelijks een injectie en later zal dit om de 6 weken zijn. De kuur duurt gemiddeld zo'n 3 tot 5 jaar en je komt er alleen in aanmerking voor als andere medicijnen niet werken. 

Tips & tricks om te dealen met hooikoorts
– Houd vooral op warme, winderige dagen alle ramen gesloten.
– Draag weinig oogmake-up zodat bij tranende ogen je make-up niet gaat irriteren. 
– Draag buiten een zonnebril om je ogen tegen stuifmeel te beschermen. Hoe groter, hoe beter. Jij hebt een goede reden om als een diva rond te lopen 😉
– Droog je wasgoed niet buiten, hierdoor kunnen er pollen in gaan zitten die je later kunnen irriteren.
– Vakanties op het platteland zijn geen aanrader, kies liever voor een plek in de bergen of aan zee. Ook geen straf toch?
– Wil je buiten sporten? Doe dit vroeg in de ochtend of na een regenbui, dan zijn er minder pollen in de lucht.
– Picknicken in de natuur? Niet zo'n goed plan, kies voor een terrasje in de stad of een picknick aan zee. In de stad en aan zee zijn er minder pollen aanwezig.
– Hoe lastig het ook is, wrijf zo min mogelijk in je ogen. 
– Vermijd klusjes als grasmaaien of je ouders helpen in de tuin. Ook geen ramp toch?
– Download de A. Vogel Hooikoorts app, hiermee kun je zien hoe het weer ervoor staat voor de hooikoortspatiënten. Je kunt in de app ook de dichtsbijzijnde winkel vinden waar je hooikoortsmedicijnen kunt kopen.
                                                                     Bron
Herkenbare momenten voor hooikoortspatiënten
Je hebt in de zomer standaard een familiepak zakdoekjes in huis.
Als je jouw medicijnen vergeten bent en je ze nergens meer kunt halen, blijf je de hele dag binnen.
Mensen vragen of het wel goed met je gaat aangezien je eruitziet alsof je net keihard hebt zitten huilen.
Je krijgt bijna een woedeaanval, omdat je niet van die helse jeuk in je gehemelte afkomt.
Je waagt je niet eens meer aan lenzen in de zomer. Na een paar uur doe je ze toch alweer uit.
Een heftige niesbui sluit je af met een bloedneus. Dat kon er ook nog wel bij.

Bron Bron Bron

Heb jij last van hooikoorts? Hoe maak jij de allergie een beetje verdraagzamer?