Lifestyle

25 gewoontes waar je eigenlijk vanaf moet voor je 25e

Voor de meesten begint na de studententijd het serieuze(re) leven. Je krijgt een baan, je creëert een eigen woonplekje en gaat settelen. Je krijgt er opeens veel meer verantwoordelijkheden bij en je gaat ervaren dat het leven niet alleen maar over rozen gaat. Girlscene zet 25 gewoontes waar je eigenlijk van af zou moeten op een rij.

1. Vergeten dankjewel te zeggen
Niet alles is vanzelfsprekend. Wees dankbaar wanneer iemand jou een cadeautje geeft. Stuur een lief kaartje, stuur een lief berichtje of regel een andere keer iets leuks voor de persoon die jou iets cadeau gaf. En een cadeau hoeft niet per se tastbaar te zijn. Dankjewel is een klein woord met een grote betekenis.

2. Je paraplu vergeten
Je zag dat de lucht er grauw en donker uitzag vanochtend en toch vergat je een paraplu. Eigen schuld: daar gaat je kapsel… Reis je met de auto naar je werk, leg dan voor de zekerheid een paraplu in je auto.

3. Niet om hulp durven te vragen
Je hebt bijvoorbeeld hulp van je ouders nodig, maar je vindt dit moeilijk om te vragen omdat ze al zo vaak dingen voor jou doen. Vraag toch hulp en zeg dat je er al te graag wat voor terug wilt doen. 

4. Boodschappen doen wanneer je trek hebt
Iedereen weet dat boodschappen doen als je trek hebt geen goed idee is. Je koopt veel meer spullen dan je eigenlijk nodig hebt. Zoals chocoladerepen, chips, snoepjes, koekjes, toetjes, drop…

5. Het stalken van oude liefdes op Facebook
Als je weet dat er niets meer te halen valt, laat ze dan gaan. Zij gaan door met het leven en dat zou jij ook moeten doen.

6. Geen nee durven te zeggen
Je bent enthousiast en je wilt graag alles doen. Als je een nieuwe baan hebt, wil je je baas laten zien dat jij een werknemer bent die alles goed doet. Denk aan jezelf en doe wat je kunt, maar overwerk jezelf niet. Durf nee te zeggen!

7. ’s Ochtends voor de trein moeten rennen
Ga even een paar minuten eerder van huis of spring wat eerder op de fiets. Het is erg vervelend als jij je dag gehaast begint.

8. Stelen (of het lenen van andermans spullen zonder toestemming)
Stelen is sowieso not done en wees ook niet zo kinderachtig dat je bijvoorbeeld een spijkerjas van je zusje leent zonder het te vragen.

9. Boze berichten achterlaten aan je huisgenoten
Woon je nog met huisgenoten, ga dan mondelinge gesprekken aan met je roomies en vertel waar je je aan ergert. 

10. Teveel van je lichaam showen, online
Dit is natuurlijk je eigen keuze, maar ben jij bezig met solliciteren naar een baan met een hoge functie dan kan het in je voordeel werken als jij er netjes en verzorgd uitziet, ook op sociale media.

11. Je container of prullenbak niet verversen
Neem je verantwoordelijkheid en houd je huis of kamer schoon door je prullenbak regelmatig te legen. 

12. Te comfortabel zijn op je werk
Blijf ten alle tijde professioneel, zeker als je baas of leidinggevende in de buurt is. Weet waar de grenzen liggen en hoe ver je kunt gaan.

13. Roddelen op het werk
Hoe ouder je wordt, hoe professioneler je je hoort op te stellen. Je loopt altijd risico’s als je roddelt over collega’s tegen andere collega’s. Wees hier voorzichtig mee, want het kan een hoop consequenties hebben.

14. Uitslapen tot ver in de middag in het weekend
Het is heerlijk om even uit te slapen in het weekend, maar overdrijf dit niet. Je kunt ook ontspannen in het weekend door juist dingen te ondernemen. Het weekend is helaas zo voorbij… 

15. Te veel gesprekken via de telefoon hebben
Heb jij meer gesprekken met mensen via je telefoon dan met mensen in real life? Dan gaat er blijkbaar iets mis. Iedereen heeft overvolle agenda’s, maar probeer af te spreken met je favoriete mensen.

16. Te veel drinken op het werk
Het kan erg gezellig zijn op je werk en tot in de late uurtjes doorgaan. Maar collega’s blijven collega’s en je blijf je professioneel opstellen.

17. 24 uur lang een kater hebben
Drink met mate en probeer na het weekend weer fris en fruitig op kantoor te zitten. Voor de meesten is de studententijd voorbij ;-). 

18. Je tanden niet flossen/stoken
Je lichaam heeft verzorging nodig en je tanden horen daar ook bij.

19. Je rot voelen als een Facebookvriend gaat trouwen of een baby krijgt
Ben jij nog single en heb je het gevoel dat leeftijdsgenoten al helemaal gesetteld zijn? Het is nou eenmaal zo. Laat het je niet raken, maar probeer blij voor hen te zijn.

20. Je rekening bij een bar open laten staan
Als begin twintiger kon het nog wel eens voorkomen dat je écht blut was. Van die aardige barman mocht je de rekening een volgende keer betalen. Als je een baan hebt, heb je genoeg geld om rekeningen meteen te betalen. Neem je verantwoordelijkheid.

21. Tot laat opblijven om tv of Netflix te kijken
Als je een lange werkdag achter de rug hebt is het belangrijk dat je de tijd neemt voor ontspanning. Een serie of televisie kijken werkt ontspannend, maar zorg ook dat je genoeg slaap krijgt. Zet de televisie of Netflix op tijd uit en pak die nachtrust.

22. Je creditcardlimiet overschrijden
Een creditcard is hartstikke handig, maar doe rustig aan met je geld.

23. Achter onbereikbare mannen aan zitten
Laat die eeuwige crush met rust als je weet dat het toch niets gaat worden. Verspil geen energie en kijk verder naar ander mannelijk schoon.

24. Te vaak afhaalgerechten bestellen
Even niet te hoeven koken is heerlijk, maar bestel niet te vaak eten buiten de deur. Afhaalgerechten kunnen best prijzig zijn en je bent meestal goedkoper uit als je zelf eten kookt. Meestal is het maaltje dat je zelf kookt gezonder dan het afhaalgerecht.

25. Eten op bed
Eet geen avondeten op je bed, want er komen hoe dan ook vlekken in je lakens. Daarnaast is eten op bed niet bevorderlijk voor je houding.

Van welke gewoonte zou jij afstand moeten doen?

Bron: Hello Giggles
Beeld: Thinkstock