Fashion

22 feitjes over lingerie

Dat bijna iedere vrouw lingerie draagt, is tegenwoordig heel normaal. Wist je dat de beha zoals wij hem nu kennen, met beugels en padding, pas tientallen jaren geleden is uitgevonden? Vroeger liepen vrouwen veelal in korsetten die meestal erg benauwend zaten. Dat kon niet langer volgens de ontwerpers van de beha. En tot op de dag van vandaag zijn wij onwijs blij dat de beha bestaat! Goede ondersteuning voor je borsten is noodzakelijk voor je houding en voor je borsten zelf. Girlscene zet 22 feitjes over lingerie op een rijtje. 

♥ De meeste vrouwen droegen vroeger (rond 1890) ondergoed met een open kruis. Niet omdat het sexy was, maar omdat het gebruikelijk was voor vrouwen. Alleen mannen droegen gesloten ondergoed. Vrouwen droegen een wijde driekwart onderbroek met een laaghangend open kruis zodat zij makkelijk naar de wc konden gaan. Ze hoefden alleen maar hun rok op te tillen, hun onderbroek goed open te houden tijdens het toiletbezoek. Ook had dit soort ondergoed de functie om de vulva te beschermen tegen blikken van mensen wanneer hun rok omhoog waaide.

♥ De zoon van de Engelse modeontwerpster Vivienne Westwood is eigenaar van het lingeriemerk Agent Provocateur.

♥ In het Frans verwijst het woord ‘lingerie’ naar ondergoed voor mannen en vrouwen.

♥ De Wonderbra is sinds de jaren ’50 al op de markt, maar pas in de jaren ’90 erg populair geworden.

♥ We mogen de oude Grieken wel bedanken, want zij zijn de eerste in de wereld die beschreven hoe vrouwen speciale kleding droegen die hun borsten ondersteunden.

♥ In het begin van 1900 was de ‘monobosom’ een populair kledingstuk voor de borsten van vrouwen. De borsten werden goed naar boven gedrukt, waardoor het leek alsof zij een grotere decolleté hadden.

♥ Mary Phelps Jacobs heeft waarschijnlijk de eerste beha ontworpen in 1914. Maar Hermine Cadole uit Frankrijk zegt dat zij de eerste beha ontworpen heeft in 1889. Weer iemand anders, Christine Hardt, heeft patent op de beha uit 1889, dus eigenlijk kunnen we niet met zekerheid zeggen wie nu de eerste beha ontworpen heeft. In ieder geval bedankt dames, voor het ontwerpen van de beha!

♥ Engelse vrouwen dragen gemiddeld de beha’s met de grootste cupmaat.

♥ Japanse vrouwen dragen de beha’s met de laagste cupmaat.


♥ Jean Paul Gaultier ontwierp Madonna’s beroemde conical beha in 1990, die was geïnspireerd op de kogel beha uit de jaren ’40 en ’50.

♥ De kogel beha is hetgeen wat de ‘Sweater Girl’ zo bekend maakte. Vrouwen drogen de kogel beha onder een trui, waardoor hun borsten er puntig uitzagen. Lara Turner is de meest bekende ‘Sweater Girl’ in de jaren ’40 en ’50.

♥ De gemiddelde cupmaat in Amerika is 36C. In Nederland is de gemiddelde precies hetzelfde in Amerika, alleen noemen wij het cupmaat 80C.

♥ De gemiddelde Amerikaanse vrouw heeft 21 beha’s en slips. Op welk getal kom jij uit als je jouw beha’s en slips telt?

♥ Korsetten waren vroeger vaak gemaakt met walvisbot, wat leidde tot het bijna uitsterven van de Baleinwalvissen.

♥ Dita von Teese draagt al meer dan 20 jaar korsetten en ze beweert dat haar taille daardoor met 16 inches (omgerekend 40,64 cm) is geslonken.

♥ Het huidige systeem om je cupmaat te berekenen is ontworpen in de jaren ’30.

♥ Italiaanse vrouwen dragen vaak rood ondergoed tijdens Nieuwjaar, want dit brengt volgens hen geluk.

♥ Vrouwen die de G-string dragen zouden seksueel avontuurlijker en seksueel creatiever zijn.

♥ Vrouwen droegen jarretels bijna dagelijks vanaf de jaren ’20 tot de jaren ’60. Later kwamen de pantykousen met een speciale antislipband waardoor de kousen vast bleven zitten aan het bovenbeen. De jarretels waren dus niet meer nodig.

♥ Mannen droegen jarretels om hun wapens in te dragen.

♥ De sportbh werd ontworpen in 1975.

♥ De string is ontworpen door een man die vond dat exotische danseressen uit die tijd wat meer huid mochten laten zien.

Op welk getal kom jij uit als je jouw beha's en slips telt? 

Bron: Thoughtcatalog.com, Mum.org, WIkipedia
Beeld: Thinkstock, Getty Images