Food

Dé methodes om de lekkerste koffie te maken

Vraag jij je altijd af waarom koffie altijd lekkerder smaakt in café's? Dat komt door de manier waarop de koffie is gezet. Tja, met een Senseo of een Nespresso krijg je nu eenmaal niet hetzelfde resultaat. Omdat je echt per se niet buiten de deur een bakkie kan drinken die lekker smaakt, heeft Girlscene een basis koffie guide voor jou. In dit artikel lees je over de verschillende zetmethodes waarmee je heerlijke koffie maakt. Voortaan maak jij de lekkerste kopjes koffie gewoon thuis! 

Als je een echte koffieliefhebber hebt dan proef je duidelijk het verschil tussen verschillende koffies. Een kopje koffie uit een automaat smaakt niet zo goed als een koffie die je geserveerd krijgt in een restaurant. Dit heeft alles te maken met de manier waarop de koffie is gezet. Dekoffiefilters.nl heeft een brew guide samengesteld die we alle koffieliefhebbers niet wilden onthouden.

Basis benodigdheden:
– Apparaat voor je zetmethode, inclusief de benodigdheden daarvan
– Verse koffiebonen
Koffiemolen (tenzij de bonen al gemalen zijn)
– Waterkoker
– Lepel of roerstaaf
– Kannetje
– Mok
– Water (kraanwater of Spa Blauw, wat je lekkerder vindt)

Verschillende zetmanieren:

Aeropress
– Leg de filter in de filterhouder, en spoel hem even door
– Draai de filterhouder in de aeropress en zet hem op een mok
– Gooi 15 gram koffie erin (tussen snelfilter- en cafetièrestand gemalen)
– Schenk 220 ml water (ongeveer 85°C) in de Aeropress, zorg dat alle koffie nat wordt
– Roer twee keer rechtsom
– Na twee minuten duw je de aeropress binnen 30-45 seconden door

French press
– Plaats de kan op een droge en vlakke ondergrond die niet nat is. Houd het handvat stevig vast en trek de zuiger naar boven
– Doe 15 gram grof gemalen koffie in de pot en schenk er 30 ml water over. Roer daarna met een lepel om alles goed te bevochtigen
– Giet 250 ml water op de koffie van 90 graden en roer nogmaals door
– Doe de deksel erop en laat het 3.30 tot 4 minuten trekken. Haal hierna met een lepel het drijvende koffiedik weg en plaats de deksel met filter op de pot
– Duw rustig door

Snelfilter
– Gebruik witte filters in plaats van bruine filters. Bruine filters bevatten vaak veel celstof waardoor de koffie anders kan smaken
– Spoel de papieren filter goed door met water voordat je de koffie erin doet. Dit voorkomt papiersmaak
– Als de koffie klaar is, drink het dan zo snel mogelijk op. De koffiearoma verdwijnt snel en hierdoor smaakt de koffie anders

Percolator
– Vul het onderste gedeelte met koud water tot het ventiel en plaats de filter. Het is belangrijk dat je er niet te veel water in doet. Als het ventiel onder water staat bestaat de kans dat de pot uit elkaar klapt
– Vul de filter met gemalen koffie, druk de koffie niet aan
– Schroef het onderste en bovenste gedeelte aan elkaar vast
– Zet de percolator op laag vuur
– Haal de pot van het fornuis als de koffie begint te borrelen
– Droog de delen van de percolator goed voordat je ze weer vastschroeft, anders kan het water gaan schimmelen

Ibrik
– Vul de helft van de ibrik met water
– Breng het water aan de kook en zet het aan de kant
– Voeg gemalen koffie toe
– Breng de koffie twee keer achter elkaar aan de kook en vergeet niet beide keren de ibrik van het vuur te nemen en het schuim te verwijderen dat zich gevormd heeft
– Schep het bovenste laagje koffiedik in een kopje
– Zet de koffie weer op het vuur en laat het enkele seconden koken
– Haal het van het vuur en schenk de rest van de koffie in het kopje. Laat vervolgens even staan voor het opdrinken

Als wij een koffiezetmethode zouden aanraden, dan kiezen we voor de percolator. Dit is een makkelijke manier om koffie te zetten. Je hoeft hier namelijk geen barista voor te zijn! Bovendien zijn er percolators verkrijgbaar die niet zo prijzig zijn (bij HEMA bijvoorbeeld) en hoef je dus geen geldboom in je tuin te hebben om een beetje fatsoenlijke koffie te kunnen zetten.

Houd het spannend
Om je koffie spannend te houden, kun je variëren. Je hoeft niet elke dag hetzelfde bakkie te drinken. Doe de ene keer wat meer melk erbij en de andere keer juist minder. Ook kun je experimenteren met smaakjes in je koffie. Het extract dat ze in koffietentjes in bijvoorbeeld vanilla latte's doen kun je ook gewoon kopen!

Ben jij een koffieliefhebber? Kende jij de zetmethodes die hierboven beschreven staan?

Bron: dekoffiefilters, coffeecompany

Must reads 👀