Lifestyle

12 manieren om je kat gelukkig te maken

Als kattenliefhebster weet je wel wat jouw kat fijn vindt. Ben je vaak van huis? Dan zijn katten perfecte huisdieren voor jou. Katten kunnen zich alleen goed vermaken. Als jij als baasje fijne slaapplekjes gecreëerd hebt en leuke speeltjes voor je kat gekocht hebt, kan hij zich prima vermaken. Ben je benieuwd op welke manieren je je kat nog gelukkiger kunt maken? Lees dan snel verder. 

♥ Aai je kat
De meeste katten houden van fysieke aandacht. Ze geven je kopjes, gaan spinnen en maken oogcontact met je. Sommige katten vinden het goed als je hun over het hele lichaam aait. Andere katten vinden het niet goed als je bijvoorbeeld hun buikje aait. Kijk naar wat jouw kat lekker vindt en probeer het te oefenen. Dit versterkt jullie band en voor je kat is dit ultieme ontspanning! En ook voor jou, want het is heerlijk om je kat te knuffelen.

♥ Houd je kat veilig
Katten die naar buiten gaan lopen meer risco’s. Ze kunnen bijvoorbeeld gewond raken door auto’s en kunnen ziektes oplopen van andere katten. Zorg daarom dat je kat goed gevaccineerd is, zodat je de kans op ziektes verkleint. Het is normaal om twee keer per jaar een prik te halen voor je kat. Je kunt natuurlijk niet precies weten of je kat veilige dingen doet als hij buiten is. Wel kun je hem af en toe roepen om te kijken of hij nog in de buurt is. Ontwikkel een speciaal fluitje of kreetje waardoor jij zijn of haar aandacht trekt. Als je kat naar buiten gaat, zorg dan dat hij gechipt is. Mocht hij zoek raken, meegenomen worden naar een asiel of overlijden, dan is de kans groter dat je je kat terugvindt.
 
♥ Geef je kat goed eten en drinken
Droog voer bevat voedingsstoffen die je kat nodig heeft om te leven. Geef hem regelmatig hetzelfde voer en verander niet iedere dag zijn voer, dit kan hem erg ziek maken. Zorg ook dat je kat altijd vers water kan drinken. Het is goed om je kat af en toe een snack te geven, maar wees hier voorzichtig mee. Het kan namelijk leiden tot gewichtsproblemen en eetverslavingen.

♥ Geef je kat vrijheid
Hoe verleidelijk het ook is om je kat even te aaien als hij een dutje ligt te doen: doe het niet. Katten vinden het niet leuk om gestoord te worden tijdens hun slaap, en vooral kittens niet, want slapen is erg belangrijk voor hun groei. Laat je kat zijn eigen ding doen, zoals wassen en eten. Blijf niet continu aandacht van hem vragen, want hierdoor raakt hij geïrriteerd.

♥ Wees lief voor je kat
Een goede relatie tussen de kat en eigenaar is belangrijk voor het psyche van de kat. Kijk uit met welke straffen je je kat geeft als hij bijvoorbeeld krabt aan de bank. Sommige mensen gebruiken een waterfles en anderen schreeuwen hard. Dit kan ertoe leiden dat je kat het eng vindt om bij mensen te zijn. Je kunt zijn slechte gewoontes voorkomen door simpelweg een alternatief voor het krabben te vinden: een krabpaal. Geef je kat een eigen plekje of hoekje in je huis. Het liefst een plekje waar het rustig is met daarin een kattenbak.

♥ Zorg dat je kat zich kan vermaken
De meeste katten vinden het heerlijk om alleen te zijn. Maar er zijn ook katten die daar moeite mee hebben. Heb jij het gevoel dat je kat het lastig vindt om alleen te zijn dan kun je bijvoorbeeld een relaxed muziekje opzetten of een talkshow aanzetten, zodat hij het gevoel heeft dat er toch mensen thuis zijn. Ook zou je een tweede kat erbij kunnen nemen, zodat ze elkaar hebben om mee te spelen. Katten wennen aan elkaar als ze vanaf jongs af aan bij elkaar zijn. Zorg dat je kat iets heeft om te doen zodat hij niet verveeld raakt. Voor weinig geld kun je vilten muisjes kopen of zet een kartonnen doos neer met kijkgaatjes. Dat vinden katten ook geweldig!

♥ Onderhoud het toilet van je kat
Jij vindt het ook fijn om naar een schone toilet te gaan. Katten ook. Zorg dat je minimaal een keer per dag uitwerpselen uit zijn kattenbak haalt. Een keer week kun je het grind vervangen uit de kattenbak. Katten zijn erg schone dieren en vinden hygiëne erg belangrijk. Kijk maar naar hoe vaak ze zichzelf wassen!

♥ Heb quality time met je kat
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook! Jullie band zal versterken als je je kat het gevoel geeft dat jij er voor hem bent.

♥ Houd je kat gezond
Door je kat te castreren of te steriliseren kun je meer van je kat genieten omdat hij zich fijner en gezonder voelt. Ook is je kat hierdoor minder vatbaar voor ziektes. Ga bijvoorbeeld naar een dierenarts die een vriend of vriendin aanraadt. Geef je kat regelmatig pillen voor het ontwormen en een anti vlooienbehandeling. Gaat je kat regelmatig naar buiten, dan is het extra belangrijk dat je je kat gezond houdt, zodat hij minder kans loopt op ziektes en parasieten.

♥ Groei gras binnen
Als je kat nooit naar buiten gaat en nooit gras buiten kan eten is het belangrijk dat je gras binnen in je huis hebt. Katten eten gras om voor hun verteringssysteem (vezels). Van het gras buiten kan het wel eens zijn dat katten moeten overgeven, maar door het eten van speciaal gras wat je binnen kunt kweken geven zij minder tot niet over.

♥ Leef zo open mogelijk
Katten houden van hun vrijheid en willen zich niet opgesloten voelen. Vooral katten die binnen leven kunnen hier last van hebben. Zorg daarom dat je alle deuren van het huis open hebt staan, zodat ze wel in iedere kamer kunnen komen. Als dat natuurlijk ook van jou mag. Katten zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe slaapplekjes te ontdekken. Ze houden van afwisseling van hun slaapplek! Je kunt bijvoorbeeld als je in een appartement of flat woont op het balkon een stukje gaas spannen, zodat ze wel naar buiten kunnen maar niet kunnen ontsnappen.

♥ Laat je katten jagen
Het is normaal voor katten om op kleine dieren te jagen, zoals op vogels, muizen en insecten. Het is niet eerlijk om je kat te straffen als hij met een muis thuiskomt, want dit is hun natuurlijke gedrag.

Is jouw kat gelukkig?

Bron: Wikihow.com
Beeld: Thinkstock