Lifestyle

In de spotlight: Sam Smith

Een aantal jaren terug was hij nog niet bekend, in 2014 kon je bijna niet meer om hem heen en nu, in 2015, is hij eigenlijk niet meer weg te denken uit de muziekbizz. Helemaal niet nu deze zanger vier Grammy beeldjes op de schoorsteenmantel kan zetten! Door deze vier beeldjes mocht hij zichzelf de grote winnaar van de Grammy's noemen… We hebben het uiteraard over Sam Smith.

Naam: Samuel Frederick "Sam" Smith
Geboren: 19 mei 1992 in Londen, Engeland
Muziekalbum: The Lonely Hour

Sam Smith is een Britse jongen die nog maar 22 jaar oud is, maar ondanks die jonge leeftijd heeft hij – mede dankzij zijn heerlijke stem – al vele hits op zijn naam staan. Je herinnert het je misschien niet meer, maar zijn stem was in Nederland voor het eerst te horen in het catchy nummer ‘La La La’ van Naughty Boy. Een tijdje later brak hij hier pas echt door met ‘Stay With Me’. Dit is tot op heden zijn grootste hit in Nederland. Sam is overigens niet bang om te 'shockeren' met zijn hits. Zijn meest recente videoclip leverde namelijk veel commotie op. De reden hiervoor? In de video zie je twee mannen die met elkaar trouwen. 

Vergelijking met Adele en doorbraak
Zijn geweldige sound laat Sam Smith maar al te graag horen! Sommige mensen noemen hem de mannelijke Adele, maar daar wil hijzelf liever niets van weten. Toch hebben ze wel het een en ander met elkaar gemeen. Zo heeft Sam vier Grammy’s gewonnen en nam Adele er in 2012 vijf mee naar huis. Verder zingt Sam net zoals Adele over verloren liefdes en moeilijke relaties. Sterker nog, hij bedankte zelfs de man die vorig jaar zijn hart gebroken had tijdens zijn dankbetuiging bij de Grammy's. Daar zei hij: “Ik wil graag de man bedanken over wie dit album gaat, op wie ik vorig jaar verliefd werd. Dankjewel voor het breken van mij hart, want het heeft mij vier Grammy’s opgeleverd.” 

De doorbraak van Sam is overigens niet vanzelfsprekend. Hierover zei hij het volgende toen hij zijn Grammy voor Best Pop Vocal album won: “Ik wil graag nog even zeggen dat ik voordat ik dit album maakte er alles aandeed om met mijn muziek door te breken. Ik probeerde gewicht te verliezen en ik maakte verschrikkelijke muziek. De muziek begon pas echt aan te slaan toen ik besloot om mezelf te zijn."

Goede nummers
Ben je nog niet bekend met de nummers van Sam Smith? Zoek dan de volgende songs op, want die zijn zeker het beluisteren waard:
Like I Can
I’m Not The Only One
Stay With Me
 Latch
Leave Your Lover

Feitjes
Sam is familie van Lily Allen en Alfie Allen (Game of Thrones)
Sam wil dat zijn fans hem echt leren kennen en heeft daarom geen geheimen voor hen
Sam heeft last van een obsessieve-compulsieve stoornis. Zo moet hij voordat hij weggaat alle kranen in zijn huis nog een keer dichtdraaien
Sam is dol op de serie ‘Modern Family’
Sam heeft voor zijn doorbraak in een café gewerkt waar het zijn taak was om de wc’s schoon te maken
Sam zingt ook jazz

Wat vind jij van Sam Smith?

Beeld: Getty Images

Door Maaike