Lifestyle

Zo stop je met het pleasen van anderen

Doe je altijd wat anderen willen, ook al is dat niet wat je zelf wil? Durf je niet uit te komen voor je mening, omdat je bang bent voor de reacties van anderen? Komt het woord 'nee' niet voor in jouw woordenboek? Dan ben je een pleaser. Iemand die veel opgeeft om anderen gelukkig te maken. Pleasen is behoorlijk vermoeiend en uiteindelijk word je er zelf niet gelukkig van. Als je het pleasen af wil leren (dat kan, écht!), dan is dit artikel onmisbaar voor jou. Lees snel verder voor de tips. 

Er is niks mis mee om iets voor een ander te doen. Maar sommige mensen doen dit zo vaak, dat ze zichzelf vergeten. Pleasers zijn altijd bezig met anderen en cijferen zichzelf weg. Je zegt altijd 'ja', zelfs als dat betekent dat je iets moet doen dat je helemaal niet wilt. Toch doe je het, want je wil de mensen om je heen blij en gelukkig maken. Helaas kun jij hier zelf behoorlijk ongelukkig van worden, want jij wil óók gezien worden.

Ook al ben je als pleaser erg gericht op anderen, ben jij de enige die hier iets tegen pleasegedrag kan doen. Je moet leren om bevestiging uit jezelf te halen en niet uit anderen. Dit is niet zo makkelijk gezegd als gedaan, maar als je de onderstaande tips vanaf nu toepast dan zul je vanzelf merken dat je je minder aantrekt van anderen en meer aan jezelf denkt. 

Zo stop je met pleasen: 

1. Stop met jezelf uitleggen
Pleasers hebben altijd het gevoel dat ze verantwoording aan andere mensen moeten afleggen. Als een vriendin vraagt waarom je nog niet hebt geantwoord op WhatsApp dan kom jij met een uitleg van drie A4-tjes: "Ja, sorry. Mijn kat was keihard aan het miauwen, dus ik ging kijken wat er was. Bleek dat ze honger had, maar de brokjes waren op. En mijn telefoon lag dus beneden. Toen besloot ik om even snel naar de winkel te gaan, want dat arme beest had al sinds gisteravond geen eten meer gekregen. Vandaar. Dus ik had het echt niet gelezen!". Zie je hoe dit overkomt? Je hoeft jezelf helemaal niet uit te leggen. Een simpele zin als "Ik had mijn telefoon niet bij me" is genoeg. 

3. Wees niet bang om je mening te geven
Iedereen heeft een voorkeur. Als je met een grote groep vrienden naar de film gaat en jij wil een bepaalde film zien, geef dit dan ook aan. Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat jullie ook naar die film gaan, maar je hebt tenminste wel je mening gegeven. Er is niks mis mee om je stem te laten horen, want jouw mening telt ook! Bovendien kunnen mensen niet ruiken wat je wilt, dat moet je aangeven. 

3. Kom er later op terug
'Nee' staat dus niet in jouw woordenboek. Omdat het echt niet zo simpel is om van de één op andere dag een 'ja' in 'nee' te veranderen, kun je het beste beginnen om tijd te winnen. Als een klasgenoot je vraagt om een feest te helpen organiseren, zeg dan dat je er nog even over na wil denken. Zo kun je rustig bedenken wat de beste manier is om nee te zeggen in plaats van dat je overvallen wordt en uit pure paniek toch ja zegt. 

4. Neem jezelf serieus
Als je in je agenda hebt staan dat je een etentje hebt met vriendinnen dan vind je het een geldige reden om nee te zeggen. Maar als je me-time hebt ingepland dan vind je dat ineens geen goede reden meer. En dan ben je ineens aan het overwerken terwijl je zoveel zin had om rustig een serie te kijken. Vanaf nu is me-time ook een geldige reden! Voel je dus niet schuldig als je "Sorry, ik heb plannen" zegt.

5. Maak iets een principe
Als pleaser ben je bang om mensen teleur te stellen en daarom doe je vaak dingen die je eigenlijk niet wilt. Het maakt het een stuk makkelijker om mensen af te wijzen als iets een principe is. Het is super awkward om tegen een vriendin te zeggen dat je geen geld aan haar uit wil lenen (althans, dat vindt een pleaser), maar als je zegt dat je uit principe geen geld uitleent aan familie en vrienden dan klinkt het al een stuk beter. 

6. Do it anyway
Doodeng voor een pleaser, maar doe iets voor jezelf ook al vinden anderen het niets. Koop dat ene jasje waarvan je vriendin zei dat 'ie niet mooi is, verf je haar in die gewaagde kleur… De enige manier om van pleasegedrag af te komen is om gewoon te doen wat je zelf wilt! 

7. Sluit een compromis
Je hoeft niet meteen een egoïst te worden als je je minder van anderen aan wil trekken en meer aan jezelf wil denken. Een compromis sluiten is een goede middenweg. Als aangeeft dat je eigenlijk niet zoveel zin hebt om te shoppen, stel dan iets anders voor.

8. Kies voor een andere mindset
Pleasers zijn altijd gericht op anderen en zien dingen vaak als een verplichting. Je hebt het gevoel dat je iets 'moet'. Om van pleasegedrag af te komen heb je een andere mindset nodig. Doe voortaan geen dingen meer die je 'moet' doen, maar doe dingen die je 'wilt' doen. 

9. Relativeer je angst
Pleasegedrag is vaak gebaseerd op angst. Je bent bang dat mensen je niet meer aardig vinden als je niet doet wat ze willen. Maar vaak is deze angst niet realistisch. Je vriendje zal het echt niet uitmaken als je een keer geen zin hebt om naar zijn voetbalwedstrijd te kijken en je vriendin zal echt niet boos worden als je niet meteen antwoordt op Facebook-chat. En als ze dat wel doen dan moet je blij zijn dat je van ze af bent! 

Ben jij een pleaser? Welke tip ga jij gebruiken? 

Bron: oprah, howto
Beeld: thinkstockphotos