Lifestyle

Onzekerheid, en wat je daaraan doet

Het is 08.00 uur 's ochtends en we zijn klaar om te gaan: een nieuwe dag op het werk. We doen een laatste check in de spiegel en dan begint het gedoe al… Lijk ik misschien te dik in deze broek? Zit m’n make-up wel goed? Ben ik niet te overdressed? Ik denk dat iedereen deze inwendige struggle met zichzelf herkent en die struggle heeft een naam, namelijk onzekerheid.

Oké, we zijn dus stiekem allemaal wel een beetje onzeker, alleen waarom zijn we dat? Ligt het misschien aan het ideaalbeeld dat we via televisie en social media dagelijks onder ogen krijgen? Maar aan de andere kant, mensen zoals Adele, Meghan Trainor, Kelly Osbourne en Lady Gaga bewijzen dat je ook mooi kunt zijn als je niet aan een ideaalbeeld van size zero voldoet. Kortom, het zijn de stemmetjes in onze hoofd die ons langzaam aan gek maken.

Make a change!
Is dit herkenbaar en wil je hier iets aan doen? Dan is het belangrijk dat je vandaag nog begint met het maken van een verandering in dit negatieve patroon. Onzekerheid begint vaak onschuldig maar kan eindigen in een depressie. Begrijpelijk, want als je alleen maar de negatieve punten van jezelf blijft benadrukken wordt het steeds lastiger om de positieve punten nog te zien. Note to ourself: stop vandaag nog met dat onzekere gedoe, vanaf nu alleen nog maar positive thinking!

Tips
Om je op weg te helpen hebben wij vijf tips opgeschreven waarmee je met de dag zekerder voor de spiegel staat!
Vergelijk jezelf niet met Victoria’s Secret modellen
Hoe verleidelijk het ook is, vergeet niet dat deze meiden minimaal drie maanden onder begeleiding een mega zware bootcamp ondergaan, waarbij zelfs hun voedselpatronen worden aangepast op hun lichaam. Dit is dus geen realistische spiegel om jezelf voor te houden.
 Laat je niet gek maken door vriendinnen!
… Want het gras lijkt altijd groener aan de overkant. In dit geval betekent het dat je altijd het idee hebt dat je vriendin er net wat beter uitziet als ze net uit bed komt of in dat nieuwe jurkje dat jij ook hebt. We zijn gelukkig allemaal anders en jij bent ook mooi! Nu moet je dat zelf óók beseffen.
 Kleed jezelf mooi aan en ga iets leuks doen
Kwijn niet weg bij herhalingen van Gossip Girl omdat iedereen er zo knap uitziet en jij je op dat moment niet zo voelt. Juist op die dagen moet je ervoor gaan! Sta op, trek je nieuwste outfit aan, bel je vriendin op en zeg dat je iets leuks wil doen. Je merkt dat je aan het einde van de dag blij bent dat je gegaan bent en jezelf uit de negatieve sleur hebt getrokken.
 Stuur leuke berichtjes
Spreek met je BFF af dat je elkaar minimaal één keer in de week een onverwachts berichtje stuurt waarin je elkaar oppept. Bijvoorbeeld: 'Hé, knap kind, kick ass today! X'
 Doe alleen dingen waar je achterstaat
Eet een patatje als je daar trek in hebt! Ga sporten omdat JIJ dat wil en niet omdat je buurmeisje zegt dat het goed voor je is. Ga niet mee in hypes om mee te doen, maar doe alleen de dingen waar je volledig achterstaat. Er zijn nu eenmaal veel hypes, van superfoods tot ripped knee jeans. Het is prima om mee te gaan in al die hypes zo lang je maar wel beseft waar je zelf voor staat.

Laat je niet gek maken door ideaalbeelden of vriendinnen. Meer of minder vrouw (wij vinden dik en dun lelijke woorden), heel lang of wat kleiner, met rood haar of bruin… Iedereen is anders en ook jij bent uniek in hoe je nu bent! Het is niet erg om doelen te stellen om jezelf te verbeteren, overigens. Het is oké om te streven naar een sportiever lijf, zo lang je er maar geen wereldprobleem maakt of een broek je nu wel of niet mooi staat. Stop dus met onzeker gedrag, want zo geniet je meer van elke dag!

Door Renee en Robin