Food

Boerenkool maar dan net even anders

Helaas, de winter is nog niet voorbij.. maar dat betekent wel dat we nog even de tijd hebben om van stamppot te genieten. De boerenkool met worst kennen we nu wel. Dus deze keer boerenkool met een twist. Lees verder om erachter te komen hoe jij jouw vertrouwde, traditionele boerenkool kan omtoveren tot een bijzondere maaltijd.

Caersar Style SaladeIngrediënten (3-4 personen)
4-6 ansjovis
2 el citroensap
1 tl worcestershiresaus
2 dl mayonaise
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook
1 zak gesneden boerenkool
2 gekookte eieren
1 ciabatta
olijfolie
peper & zout

Mix mayonaise, ansjovis, knoflook, citroensap,worcestershiresaus, en Parmezaanse kaas in een keukenmachine tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout. 

Bak de boerenkool gedurende 1-2 minuten en laat het goed uitlekken.

Snijd de ciabatta in stukjes. Meng die met olijfolie, peper en zout en bak ze krokant op 160 graden.

Vermeng de boerenkool met de dressing en garneer met eipartjes, croutons en Parmezaanse kaas. Tip: Ook lekker met gegrilde kip!

Geniet ervan!

Indiase boerenkool curryIngrediënten (3-4 personen)
300 gr roerbakmix
100 gr boerenkool
150 gr kikkererwten
160 gr linzen
400 gr tomatenblokjes in blik
1 rode ui in halve ringen
1 teen fijngesneden knoflook
1 el madraskruiden
verse koriander

Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Bak de boerenkool en roerbakmix enkele minuten mee. 

Voeg de tomatenblokjes en madraskruiden toe. Roer goed door en stoof 20 min. op laag vuur.

Laat de kikkererwten en linzen uitlekken. Voeg ze toe aan de boerenkoolstoof en warm 3 min. mee. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Sprenkel er naar smaak verse koriander overheen. Serveer het met rijst of naanbrood. Tip: Voeg cashewnoten toe voor een extra bite!

Boerenkoolsoep

Smelt de kokosolie in een pan met een dikke bodem en voeg de ui en knoflook toe. Bak de ui glazig in een paar minuten. Voeg de aardappel toe en bak al roerend tot de aardappel zachter wordt.

Giet de artisjokharten af en voeg ze toe aan de pan, evenals de bouillon. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.

 

Voeg de boerenkool toe en laat ze ongeveer een minuut meekoken. Giet in een blender of ga aan de slag met de staafmixer. Pureer de soep tot het een glad mengsel is. Voeg tijdens het pureren langzaam de rijstmelk toe.

Doe de soep indien nodig terug in de pan en verwarm opnieuw. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en cayennepeper. Druppel eventueel ter garnering een halve eetlepel lekkere extra virgine olijfolie in elke kop soep.

Eetsmakelijk!

Boerenkoolsalade met zalm en avocado

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel het voor het koken even goed af, anders krijgt je quinoa een zeepsmaak. Niet lekker! Tip: kook de quinoa in bouillon in plaats van water, dan krijgt het meer smaak.

Strooi zout en peper over de zalmfilet. Bak deze vervolgens op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie, totdat hij de gaarheid heeft bereikt die jij lekker vindt. Afhankelijk van de dikte van de moot is een baktijd van 4-8 minuten voldoende. Bedenk dat vis beter een tikje te kort gebakken kan worden, dan te lang!

 

Pers de knoflook uit. Doe ingrediënten voor de dressing in een kom (witte wijnazijn, olijfolie, honing, mosterd, knoflook) en gebruik de staafmixer om er een mooie homogene dressing van te maken. Als je geen staafmixer hebt kun je alles ook met de hand mengen, met een vork of een garde. Zorg er wel voor dat het een homogene dressing wordt.

 

Doe de boerenkool in een schaal (ja, je eet het rauw). Roer de gekookte quinoa door de boerenkool.

 

Sprenkel de helft van de dressing over de boerenkool en quinoa en hussel het even om. Doe de avocadoblokjes erbij en leg de zalm erboven op.

 

Strooi de granaatappelpitjes over de salade en sprenkel de resterende dressing erover.

Enjoy!

 

Pasta met boerenkool, spinazie en kokosmelk


Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Kook de pasta al dente voor een goede bite.

 

Verwarm in de tussentijd een scheut olijfolie in een grote steelpan. Bak daarin de knoflook, jalapeño peper en gember. Bak totdat de knoflook zacht is.

 

Voeg vervolgens de kokosmelk toe, doe de deksel op de pan en breng aan de kook.

 

Doe de fijn gesneden boerenkool en spinazie erbij in, doe de deksel op de pan en kook totdat de kokosmelk lichtgroen wordt.

 

Voeg de munt toe en haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer of blender om de saus de pureren. De kleine groene blaadjes hoeven niet helemaal tot moes gepureerd te worden. Voeg tijdens het pureren af en toe een snuf zout toe totdat de smaken goed naar voren komen.

 

Als de pasta is gekookt, schep je wat pastawater uit de pan voordat je het afgiet. Haal de pasta door de saus en doe het pastawater er beetje bij beetje doorheen om de saus te verdunnen. Zorg dat de pasta en saus goed zijn gemengd.


Eetsmakelijk!

 

Welk gerecht zou jij willen proberen?

 

Bron: Foodness en Vezet (de grootste boerenkool leverancier van Nederland)