Lifestyle

5 tips tegen blozen

Ken je dat moment dat je het liefst door de grond zou willen zakken van schaamte? Of wanneer je een foutje maakt en alle ogen op jou gericht zijn? Het is heel normaal om dan te blozen, maar jij voelt je verschrikkelijk.. Girlscene helpt een handje en geeft jou tips over hoe je om kunt gaan met blozen. 

Laten we beginnen bij iets positiefs, uit onderzoek is gebleken dat mensen die blozen vaak aardiger gevonden worden dan mensen die onverschillig reageren. Veel mensen vinden het charmant en voelen zich gevleid als een ander bloost om hen. Als je bloost verwijden de bloedvaatjes in je gezicht, hals of borst. Vaak voel je een gevoel van warmte omhoog komen en begin je soms zelfs een beetje te zweten.

Vaak voel jij het eerder dan dat het andere mensen opvalt. Soms ben jij zelfs de enige die het merkt en zien anderen het niet eens. En nog beter nieuws; mannen vinden het vaak aantrekkelijk als een vrouw bloost. Door te blozen geef je een emotionele reactie en dit vinden mannen juist sexy en aandoenlijk. Bedenk maar eens hoe jij reageert als een ander bloost. Hoewel het dus helemaal niet erg is om te blozen kan het wel zo zijn dat jij je er heel naar bij voelt. Met de volgende tips kun je het blozen tegengaan of er in ieder geval een positiever gevoel aan geven.
Accepteer dat je soms bloost 
Hoe moeilijk het ook klinkt, probeer te accepteren dat je in sommige situaties nu eenmaal bloost. Schaam jij je bijvoorbeeld als je in de klas een fout antwoord geeft? Of bloos je wanneer een jongen tegen je praat? Je kunt in een boekje opschrijven wat jouw ‘bloosmomenten’ zijn, deze momenten kun je proberen voor te bereiden in hoeverre dat mogelijk is. Als je zwart op wit hebt staan in welke situaties je bloost is het makkelijker te accepteren. 

Zie er de humor van in 
Waarschijnlijk zie je er de humor absoluut niet van in wanneer je aan het blozen bent. Maar ken jij mensen die écht nooit blozen? Iedereen heeft wel eens een momentje van schaamte, probeer er een grapje van te maken of het weg te lachen. Het is helemaal niet nodig om er een serieus probleem van te maken want iedereen heeft er wel eens last van. Probeer erom te lachen dat je bloosde om iets wat helemaal niets was om je voor te schamen.

Ontspan
Als je weet waar jij je voor schaamt en waar je dus om bloost kun je het aanpakken. Yoga of meditatie is hier een goede manier voor. Yoga kan helpen omdat je heel erg bezig bent met een balans tussen je lichaam en geest vinden. Dat is precies wat jij nodig hebt als je bloost, je hebt even geen controle over jouw lichaam. Er zijn verschillende soorten meditatie, een meditatievorm waarbij jij je focust op je ademhaling kan ook helpen tegen blozen. Als je bloost begin je vaak sneller te ademen en raak je een beetje in paniek, door controle over je ademhaling te krijgen kun je het blozen tegengaan.
Vertel dat je bloost 
Vertel aan anderen, bijvoorbeeld vrienden, leraren of klasgenoten, dat je last hebt van het blozen. Als anderen weten dat je er last van hebt en je er niet fijn bij voelt kunnen ze er rekening mee houden. Vaak word je een beetje geplaagd als je bloost met opmerkingen als: ‘Je wordt er rood van!’. Wanneer mensen weten dat je er last van hebt zullen ze dit minder snel doen. Blozen is vaak ook een vorm van onzekerheid. In een vorig artikel geven we je tips hoe je het best met je onzekerheden kan omgaan.

Verbloem het blozen
Als je voelt dat je moet blozen adem dan diep in en rustig uit, als je je focust op je ademhaling denk je even niet aan het blozen en ebt het vaak weg. Doe een paar druppeltjes lavendelolie op je polsen, dit werkt ontspannend en als je voelt dat je moet blozen kun je er even aan ruiken. Hierdoor focus je je op de ontspannende geur en niet op het blozen. Als je weet dat je bijvoorbeeld een presentatie hebt of in een andere situatie terecht komt waar je gaat blozen kun je ervoor kiezen om die dag een extra laagje foundation te dragen. Als je voelt dat je gaat blozen kun je oogcontact maken met iemand die je vertrouwt, hierdoor raak je even afgeleid. Ook kun je van tevoren iets met iemand afspreken, bijvoorbeeld als je oogcontact zoekt met die persoon, diegene even naar je glimlacht of een knipoog geeft. Hierdoor denk je even aan iets anders en word je gerust gesteld.

Schaam jij je als je moet blozen? 

Beeld: Thinkstock

Must reads 👀