Food

Budget en bewust boodschappen doen

Herken je dat gevoel? Je gaat vol goede moed de supermarkt in om deze keer eens gezond maar vooral ook goedkoop boodschappen te doen. Maar als je boodschappen eenmaal op de band liggen zie je ineens hoeveel troep je weer hebt gekocht.. En de caissière gaat maar door, €10..€20..€30.. Argh.. Weer te veel uitgegeven aan producten die niet eens goed voor je zijn! Girlscene helpt je een handje hoe je toch bewust en goedkoop boodschappen kan doen!

In een vorig artikel gaven we je tips over hoe je als student kunt besparen op eten, maar alsof dat niet al moeilijk genoeg is willen we ook graag een beetje gezond leven. Met de volgende tips wordt budget en bewust boodschappen doen een stuk makkelijker.

Superfoods
Chiazaad, gojibessen, moerbeien, bijenpollen.. Allemaal de zogenoemde superfoods, maar hartstikke duur omdat ze vaak van ver weg moeten komen. Maar er is goed nieuws! Superfoods groeien ook gewoon in ons eigen landje, ze klinken misschien niet zo fancy als de bekende superfoods maar ze hebben wel hetzelfde effect. Zo kun je in de supermarkt beter kiezen voor bijvoorbeeld boerenkool, pure chocolade, blauwe bessen, spinazie of havermout. 

Kijk verder dan de supermarkt
De meeste mensen doen hun boodschappen alleen in de supermarkt, veel producten zijn hier stukken duurder dan bijvoorbeeld in een Chinese toko, Turkse winkel of op de markt. Vooral verse kruiden, fruit en groenten zijn stukken goedkoper en bovendien kom je ook weer eens nieuwe producten tegen! Als een bosje verse kruiden te veel is voor jou, kun je de rest van de kruiden drogen. Dit kan heel makkelijk door ze af te spoelen, droog te deppen en ze in de oven op de laagste strand bros te laten worden. Daarna kun je de blaadjes ervan af halen en in een potje bewaren.

Nooit hongerig boodschappen doen
Waarschijnlijk de belangrijkste tip: zorg dat je met een goed gevulde maag boodschappen gaat doen. Je ogen zijn vaak groter dan je maag als je hongerig boodschappen gaat doen. Eenmaal thuis aangekomen besef je dat 5 chocoladerepen, 3 zakken chips en 2 bakken ijs toch wel een beetje veel is.. Als je haast hebt en nog niet aan het eten toe bent gekomen, zorg dan dat je een lijstje hebt waarop staat wat je echt nodig hebt, en niet waar je op dat moment zin in hebt.

Niet te veel verse producten
Probeer niet te veel verse producten in één keer te kopen. Hoe goedkoop een zak avocado’s op de markt ook is, waarschijnlijk lukt het je niet om 10 avocado’s binnen 5 dagen op te eten. Het is dus verstandiger om een keertje vaker naar de winkel/markt te gaan dan dat je de helft van je verse producten weg moet gooien. Als je verse producten bijna over de datum zijn kun je ze in de vriezer bewaren en ze later voor een smoothie gebruiken, banaan is een aanrader! Het helpt ook om je verse producten los te kopen, dus niet voorverpakt, dit is vaak een stuk goedkoper.

Lijstje maken
Wil je een lijstje maken? Dan is het belangrijk dat je er even goed voor gaat zitten. Als je het lijstje onderweg of in de winkel maakt ben je allang vergeten wat je precies in huis hebt. Zo neem je niet allerlei producten mee die je misschien al in huis hebt of die je niet eens nodig hebt.

Plannen
Het klinkt een beetje saai, maar je bespaart er wel mee. Als je bijvoorbeeld op zondag inplant wat je de rest van de week als avondeten wil eten weet je precies wat je deze week nodig hebt. Je moet hierbij wel goed opletten dat je geen producten koopt die aan het einde van de week bedorven zijn. Je hoeft je planning natuurlijk niet precies te volgen, maar als je bijvoorbeeld vijf avondmaaltijden opschrijft, kun je zelf bepalen wanneer je deze wil eten, want alle ingrediënten heb je al in huis. Probeer de maaltijden op elkaar af te stemmen, wie weet kun je bepaalde producten ook weer in een ander gerecht gebruiken.

Wanneer boodschappen doen?
Vaak hebben supermarkten aan het einde van de dag kortingen, als je zo’n 2 uur voor sluitingstijd komt zijn veel verse producten zoals vlees, vis of brood afgeprijsd. Let wel goed op de houdbaarheidsdatum!

Contant betalen
Als je altijd boven je budget uitkomt bij de kassa is het misschien verstandig om contant af te gaan rekenen. Pin een bepaald bedrag van tevoren en neem alleen dit bedrag contact mee als je boodschappen gaat doen. Tja, het kan een tikkeltje ongemakkelijk zijn als je bij de kassaproducten weg moet leggen, maar zo heb jij wel de controle over jouw geld.

Kies de juiste supermarkt
Supermarkten waarvan je denkt dat ze véél goedkoper zijn dan anderen blijken soms toch duurder te zijn. Uit een test is gebleken dat de zogenaamde ‘goedkoopste supermarkten’ zoals de Aldi en de Lidl helemaal niet de goedkoopste te zijn (RTLnieuws). Als je weet wat jouw vaste producten zijn, zoals bijvoorbeeld aardappelen, rijst, wc-papier etc., dan kun je een afweging maken en beslissen welke winkel voor jou het voordeligst is. Want we willen natuurlijk niet allemaal 5 kilometer omfietsen om een euro te besparen 😉

Vind jij het ook zo moeilijk om gezond én goedkoop te eten? Welke tips gebruik jij om te besparen op je boodschappen?

Beeld: Thinkstock

Bron: RTLnieuws

Must reads 👀