Lifestyle

Aseksualiteit, wat is dat?

Homoseksueel, heteroseksueel en biseksueel; daar heb je wel van gehoord. Maar wist je dat je ook aseksueel kunt zijn? Als je aseksueel bent heb je geen behoefte aan seks. Dat is niet iets waar je bewust voor kiest en je kunt er niets aan doen. 1 op de 100 mensen is aseksueel. Weet je nog niet precies wat het inhoudt? Girlscene vertelt je er alles over.

Als je aseksueel bent heb je geen behoefte aan seks. Dat is iets anders dan mensen die bijvoorbeeld vanwege hun geloof geen seks voor het huwelijk hebben. Bij hen is de aantrekkingskracht er wel, maar je mag nog geen seks hebben. Als je aseksueel bent is dat juist andersom, het mag wel maar je hebt er helemaal geen behoefte aan.

Geaardheid
Wat veel mensen niet weten is dat aseksualiteit een geaardheid is. Zoals een homoseksueel zich aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht en een heteroseksueel zich aangetrokken voelt tot het andere geslacht, voelt een aseksueel zich tot geen geslacht aangetrokken. Het is iets waar je mee wordt geboren en waar je niets aan kunt veranderen. 

Verliefd
Als je aseksueel bent kun je gewoon verliefd worden. Je ervaart verliefdheid hetzelfde als niet-aseksuele mensen, alleen heb je geen behoefte aan seks. Daardoor kan het lastig zijn om een relatie aan te gaan, omdat jouw partner wel graag geslachtsgemeenschap wil.

Verschillende types
Je hebt veel verschillende types aseksuelen Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nooit verliefd wordt en ook geen seksuele opwinding hebt, maar het kan ook zijn dat je wel verliefd wordt en een seksloze relatie wil. Aseksuelen kun je verdelen in verschillende groepen, maar er is een ding dat overeenkomt en dat is het gebrek aan seksuele aantrekkingskracht.

Type A: Je hebt wel libido, maar ervaart geen romantische aantrekkingskracht
Type B: Je ervaart romantische aantrekkingskracht, maar hebt geen libido
Type C: Je hebt een libido ervaart romantische aantrekkingskracht, maar je kunt ze niet koppelen
Type D: Je hebt geen libido en ervaart geen romantische aantrekkingskracht

Aseksuelen en relaties
Aseksuelen kunnen evengoed een relatie hebben als niet-aseksuelen. Vooral aseksuelen met romantische aantrekkingskracht hebben meestal behoefte aan een relatie. Seks en andere vormen van intimiteit spelen voor hen een minder belangrijke rol dan in andere relaties. Mensen buiten je relatie zullen vaak niet begrijpen wat de toegevoegde waarde van jullie relatie is en hoe jij je vriendschappen en relaties kunt onderscheiden. Dat is eigenlijk heel simpel want jullie hebben ook intimiteit in je relatie, maar dan op jullie eigen manier.

Het niveau van intimiteit verschilt in veel relaties. Sommige koppels hebben helemaal geen intimiteit terwijl anderen wel af en toe seks hebben. Vaak is dat het geval als een aseksuele met een niet-aseksuele persoon een relatie heeft. Vaak is dit een lastige relatie en voor beiden lastig vol te houden. 

Heb jij weleens van aseksualiteit gehoord?

Bron: gezondheidsnet.nl, aseksuality.org

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀