Lifestyle

8 opmerkingen die je niet moet maken tijdens een sollicitatie

Solliciteren is iets wat heel spannend is en waarschijnlijk blijft dat ook altijd zo. Je doet het natuurlijk niet iedere dag en je wil graag een zo goed mogelijke indruk achterlaten. Toch zul je eraan moeten geloven als je een bijbaantje wil of een stage zoekt. Wel word je er steeds beter in als je vaker hebt gesolliciteerd. Wij helpen je alvast een beetje. Deze dingen moet je in ieder geval nooit op een sollicitatiegesprek zeggen.

1. 'Sorry dat ik zo vroeg ben'
Te laat komen is not done tijdens een sollicitatiegesprek, maar te vroeg komen wordt ook niet gewaardeerd. Je hebt niet voor niets een tijd afgesproken, want degene met wie je een gesprek hebt heeft ook nog andere dingen te doen. 

2. 'Hoeveel vrije dagen heb ik?'
Je bedoelt het waarschijnlijk heel onschuldig, maar je toekomstige werkgever kan het anders opvatten. Je komt om te werken en niet om zoveel mogelijk vrije dagen te krijgen. Je kunt beter eerst proberen jezelf te verkopen en als zij eenmaal enthousiast over je zijn kun je eventueel onderhandelen over vrije dagen.

3. 'Wat doen jullie precies?'
Dat had je dus moeten weten voordat je hier kwam. Het is absoluut geen goed idee om onvoorbereid naar een sollicitatie te komen. Het bedrijf zal niet in jou geloven als je nog niet eens de moeite hebt genomen om wat research te doen.

4. 'Nee hoor, ik heb geen vragen'
Tijdens een sollicitatiegesprek word je overspoeld met vragen, dus zorg dat je daar goed op voorbereid bent. Maar zorg ook dat je zelf wat vragen hebt bedacht. Op die manier toon je interesse in het bedrijf. Zorg wel dat je de juiste vragen stelt, stel absoluut geen vragen over dingen die je zelf had kunnen opzoeken.

5. 'Mijn vorige baas was echt verschrikkelijk'
Zeg tijdens je sollicitatiegesprek nooit negatieve dingen over vorige werkgevers of sollicitaties. Daarmee maak je geen goede indruk en degene met wie je het gesprek hebt kan denken dat jij ook ooit zo over hen zult praten. Ook wek je hiermee de indruk dat je lastig in omgang bent en dat het niet alleen aan je vorige werkgever lag dat je er bent weggegaan. 

6. 'Ik ben bereid alles te doen'
Bedoel je daarmee ook prullenbakken legen en koffie halen voor iedereen? Bedenk goed wat je zegt, want daar kunnen ze later misbruik van maken. En dat niet alleen, want je komt ook nog eens wanhopig over. Je toekomstige werkgever is op zoek naar iemand die weet waar de sollicitant goed in is bent en wat je wil. 

7. 'Mijn slechte eigenschap is dat ik te perfectionistisch ben'
Dit lijkt misschien het perfecte antwoord op de vraag over jouw slechte eigenschappen te omzeilen, maar dan kun je toch beter met iets originelers komen. Dit antwoord hebben ze al zo vaak gehad dat het juist negatief werkt. Ze zullen je sneller saai en niet origineel vinden.

8. 'Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen'
Tijdens je sollicitatiegesprek krijg je meestal wat vragen die altijd worden gesteld, maar ook wat onverwachte vragen. Dat is vaak lastig en vooral als je al zenuwachtig bent. Het gaat er dan niet om dat je het perfecte antwoord geeft, maar hoe je ermee omgaat. 'Ik weet het niet' is dus geen goed antwoord. Je kunt beter eerlijk zeggen dat je even moet nadenken. Probeer iets te bedenken en laat zien dat je je best doet en niet direct opgeeft.

Je weet nu precies hoe het niet moet, maar wat moet je dan wel doen tijdens een sollicitatie? Lees het hier!

Heb jij weleens een grote fout gemaakt tijdens een sollicitatiegesprek?

Beeld: thinkstockphotos