Lifestyle

8 redenen waarom je nachtmerries hebt

Iedereen heeft weleens een nachtmerrie gehad. Misschien werd je achtervolgd of gebeurde er iets anders engs. Op dat moment ben je heel blij dat je wakker bent geworden en alles niet waar blijkt te zijn. Maar hoe komt het eigenlijk dat je last van nachtmerries hebt? Girlscene zet acht redenen waarom je nachtmerries hebt op een rijtje. 

1. Je droomt iedere nacht
Iedereen droomt iedere nacht, dus het kan ook zijn dat je regelmatig nachtmerries hebt zonder dat je het zelf weet. Het verschil is dat sommige mensen nachtmerries beter kunnen onthouden dan andere mensen.

2. Omdat je moet plassen
Sommige mensen moeten vaker naar de wc anderen. Van de mensen die vaak moeten is ook bekend dat ze vaker dromen en nachtmerries hebben dan anderen. Dat komt niet omdat ze een kleinere blaas hebben, maar een overactieve blaas. Hierdoor kom je eerder in je remslaap, dat is een fase in de slaap waar je hersenen heel actief zijn. Ook is het de enige slaapfase waarin je droomt. Als je vaak moet plassen is het het beste om een aantal uren voordat je gaat slapen niets meer te drinken.

3. Je hebt de avond ervoor alcohol gedronken
Alcohol zorgt er als eerst voor dat je sneller in slaap komt, maar ook dat je vaker naar de wc moet. Hierdoor slaap je minder diep, waardoor je meer droomt. 

4. Je bent angstig
Als je bang bent kun je vaak minder goed in slaap komen. Je merkt waarschijnlijk wel dat je 's nachts veel vaker wakker wordt als je angstig in slaap bent gevallen. Dat komt doordat je minder diep slaapt, waardoor je meer gaat dromen.

5. Je slaapt op een plek met veel lawaai
Misschien heb je het zelf niet door, maar op een plek met veel lawaai slapen kan heel slecht zijn voor je nachtrust. Doordat er veel lawaai is kom je sneller in je lichte slaapfase. De lichte slaapfase zorgt ervoor dat je dromen en nachtmerries kunt onthouden.

6. Je hebt pittig eten gegeten
Eten in het algemeen zorgt ervoor al dat je hersenactiviteit verhoogt en sterk gekruid eten al helemaal. Dat zorgt ervoor dat je eerder droomt of een nachtmerrie krijgt. Dit komt doordat spicy eten je lichaamstemperatuur verhoogt en dat heeft invloed op de kwaliteit van jouw slaap. Je kunt dus beter geen pittig eten naar binnen werken vlak voor je gaat slapen en het beste is zelfs om helemaal niet te eten vlak voor je gaat slapen.

7. Je hebt ongezond gegeten
Er is ooit onderzocht dat mensen die een ongezondere leefstijl hebben andere dromen hadden dan mensen met een gezonde leefstijl. De mensen met een gezonde leefstijl hadden vaker leuke dromen dan de mensen die ongezond aten. Dat komt waarschijnlijk doordat bepaalde voedingsmiddelen een negatieve invloed hebben op je slaapritme.

8. Je hebt een spannend boek gelezen of een enge film gekeken
Je kunt beter geen spannende film kijken voordat je in bed kruipt, want dat is vragen om nachtmerries. Als je een spannende film kijkt maakt je lichaam adrenaline aan en dat zorgt ervoor dat je je onrustig voelt. Op die manier kun je lastig in slaap komen en slaap je vaak minder diep. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat de kans bestaat dat de film zich opnieuw afspeelt, maar dan met jou in de hoofdrol. En dat wil je echt niet…

Heb jij vaak last van nachtmerries? Wat was jouw laatste nachtmerrie?

Bron: allwomenstalk, byrdie

Beeld: thinkstockphotos