Lifestyle

9 redenen om meer tijd alleen door te brengen

Hoe leuk we onze vriendinnen en familie ook vinden, iedereen heeft er weleens behoefte aan om een paar uur alleen te zijn. Deur dicht, just me, myself and I. Het is niet alleen heerlijk rustig, maar het is bewezen dat het écht goed voor je is. Het is dus oké om een keer tegen je BFF te zeggen dat je even geen zin hebt om af te spreken. Nog niet overtuigd? Na het lezen van deze redenen denk je er vast anders over!

1. Je leert jezelf te zijn
Als je altijd omringd bent door andere mensen, is het moeilijk om te ontdekken wie je bent. De hele dag door hoor je de meningen en plannen van anderen, waardoor je soms uit het oog verliest wat je zélf wil. Als je alleen bent hoef je met niemand rekening te houden en hierdoor leer je wat je zelf wil en leuk vindt. Alone time draagt voor een groot gedeelte bij aan het ontdekken van jezelf. En daar heb je op lange termijn  profijt van!

2. Je leert van jezelf te houden
Je leert niet alleen wie je bent door af en toe alleen te zijn, maar je leert ook om jezelf te waarderen. Een beetje alone time is de beste manier om van jezelf te leren houden, want je leert tenslotte om het leuk te hebben met jezelf. Handig, want als je van jezelf houdt dan kun je die liefde ook aan anderen geven. 

3. Je kunt tot rust komen
Van het ene feestje naar het andere feestje hoppen klinkt misschien leuk, maar het is behoorlijk slopend. Elke minuut van de dag sociaal zijn vreet energie. Je doet er goed aan om een paar keer in de week me-time in te lassen om bij te komen van alle afspraken. Er is echt niks mis mee om er een keer voor te kiezen om lekker alleen te zijn. En zeg nou eerlijk: een rustig avondje met een kop thee en een tijdschrift kan toch net zo leuk zijn als een avondje stappen?

4. Je leert je eigen beslissingen nemen
Alleen zijn geeft je de kans om na te denken en erachter te komen wat je zelf wil. Als je nooit alleen bent dan laat je je al gauw meeslepen door anderen. Logisch, want als je met een dilemma zit dan is het wel zo fijn om naar de meningen van anderen te vragen. Maar als je daarna nooit de tijd neemt om alles op een rijtje te zetten, dan doe je al gauw wat anderen willen. Als je ervoor zorgt dat je geregeld een paar uur met jezelf doorbrengt, kun je jouw gedachten ordenen om vervolgens een beslissing te kunnen nemen waar je 100% achter staat.

5. Je leert zelfstandig te zijn
Hoe leer je goed voor jezelf zorgen als je nooit alleen bent? Precies, dat leer je niet. Als je moeder elke avond een maaltijd op tafel zet, dan zul je nooit leren hoe je zelf lekker kan koken. Dat is ook waardoor je pas echt zelfstandig leert zijn als je op jezelf gaat wonen. 

6. Je bespaart geld
Als je alleen bent dan neem je genoegen met een goed boek en een kopje thee, terwijl je tijdens sociale gelegenheden vrijwel altijd dingen doet die geld kosten. Een lunch hier, een drankje daar… Als je dit elke dag zou doen dan ben je binnen twee weken bankroet. Alone time is niet alleen goed voor je banksaldo, maar je leert je ook vermaken met simpele dingen. Soms is het al voldoende om uit het raam te staren of naar de regen te luisteren…

7. Je leert je leven te waarderen
Door alle drukte en hectiek van het dagelijks leven is het soms moeilijk om even stil te staan bij wat je allemaal hebt. Als je drie afspraken in de middag hebt staan dan ben je alleen maar aan het stressen of je wel op tijd komt. Doe je het rustiger aan -bijvoorbeeld één afspraak en dan een avondje voor jezelf- dan heb je die stress niet en heb je tijd om stil te staan bij alle mooie dingen in je leven. Je gezondheid en je geliefden, bijvoorbeeld!

8. Je slaapt beter
Een drukke agenda zorgt voor overactieve hersenen. Je hersenen hebben geen tijd om de vele informatie van die dag te verwerken. Het resultaat? Je kunt 's avonds niet in slaap komen doordat je ligt te malen. Neem een keer een avondje vrij, gun jezelf een goede nachtrust!

9. Je kan doen wat je wil
Niemand die tegen je zegt dat je moet opruimen en je huiswerk moet maken… Heerlijk! Tijdens me time bepaal JIJ wat er gebeurt. Zin om zeven afleveringen van Gossip Girl achter elkaar te kijken? Wil je een hele middag Sims 4 spelen? Ga je gang, het is jouw moment!

Vind jij het fijn om alleen te zijn? Ben je van plan om meer tijd met jezelf door te brengen?

Bron beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀