Lifestyle

Zo lukken jouw goede voornemens wél

Ben je je goede voornemens nu alweer vergeten? Of heb je ze doelbewust ergens ver achterin je hoofd verstopt? Dat is niet erg, want iedere dag is een goed moment op opnieuw te beginnen! Lukt het een dagje niet? Geen probleem. Jij bent ook maar een mens. Probeer het gewoon nog een keer!

Er zijn een heleboel valkuilen wat betreft goede voornemens. Je maakt veel te veel goede voornemens of stelt onrealistische doelen. Eerder schreef Thari al een artikel met 8 redenen waarom jouw goede voornemens altijd mislukken. Vandaag ga ik, Marieke, je vertellen hoe je ervoor zorgt dat je voornemens wél lukken.

1. Kies er 3-5 uit
Afvallen, stoppen met roken, meer leuke dingen doen met vrienden, bungeejumpen, parachute springen, meer aan school doen, vijftig boeken lezen, vaker langs bij je oma… STOP! Als die waslijst je lijstje met goede voornemens moet voorstellen, kan ik je nu vast vertellen dat je het niet gaat halen. Of je moet een soort superwoman zijn met iets te veel vrije tijd.

Wees realistisch en bedenk maximaal 3 tot 5 goede voornemens. Dan is de kans dat je ze haalt veel groter en kun je gerichter aan de slag. En mocht je dan na driekwart jaar nog tijd over hebben, dan kun je er altijd nog een goed voornemen bij bedenken.

2. Maak je doelen SMART
Nooit gedacht dat ik dit (wat ik toch echt op de hogeschool geleerd heb) nog eens in een artikel zou schrijven, maar maak je doelen SMART! Het woord SMART staat voor:

– Specifiek: Wat wil je precies bereiken?
– Meetbaar: Hoe toon je aan dat je het bereikt hebt?
– Acceptabel: Is dit echt wat je wilt en stoot je er niemand mee voor het hoofd?
– Realistisch: Wil je niet teveel in korte tijd? 
– Tijdgebonden: Wanneer moet je doel bereikt zijn?

Dus niet: Ik wil meer leuke dingen doen met vrienden.

Maar wel: Voor 31 december wil ik 5 leuke dingen gedaan hebben met Laura en Isabel.

Nu is ‘leuke dingen’ alsnog een beetje vaag, maar hé, we zitten hier niet op school. Ben je een beetje inspiratieloos qua leuke uitjes? Ik schreef laatst een blog met 25 leuke dingen om te doen (in januari).

3. Rooster tijd in
Eén van de meest voorkomende fouten is dat mensen wel doelen stellen, maar het daar vervolgens bij laten. Hé, als je er zelf niks aan doet, gaat er ook niks gebeuren! Dus rooster tijd in om aan je goede voornemens te werken! Bijvoorbeeld een uurtje per week. In een uur tijd kun je veel doen, hoor!

4. Maak afspraken met jezelf
De fout die daarna veel wordt gemaakt, is dat mensen hun eigen goede voornemens niet serieus genoeg nemen. Hallo, jij wil dit toch? Reden genoeg om er iets aan te doen! Wil je bijvoorbeeld meer sporten, maar komt het er maar niet van omdat je veel te druk met andere dingen bent? Maak een afspraak met jezelf en zet een uurtje sporten in je agenda. Een afspraak zeg je niet zo snel af, toch? Voor je goede voornemens mag je best tijd vrij maken.

5. Maak een visionboard
Soms helpt het ook om voor je te zien waar je naartoe werkt. Een visionboard kan daarbij goed helpen. Een visionboard is eigenlijk niets meer dan een collage van afbeeldingen en teksten die jij mooi vindt, die bij jou passen en die je dromen weergeven. Klinkt het een beetje zweverig? Doe lekker waar jij je goed bij voelt. Ik knutselde een collage, maar je kunt ook wat losse foto’s op je kastdeur plakken of een geheim bord op Pinterest aanmaken. Het maakt niet uit, want het is jouw visionboard!

6. Doe het samen
Vind je het lastig om in je eentje te gaan sporten? Sleep je vriend of broer mee! Wil je je al tijden inschrijven voor een fotocursus, maar vind je dat stiekem een beetje eng in je eentje (zoals ik)? Misschien wil er wel een vriendin mee! Mijn vriendinnetje Lisan bleek ook graag een cursus fotografie te willen doen, dus nu gaan we samen. Super leuk!

7. Stop niet als het even niet lukt
Last but not least: stop niet als het even niet lukt. Iets teveel chips gesnoept op een avond? Geeft niks, joh. Morgen weer een dag. Want het moet allemaal wel leuk blijven, hè?

Want… what do you want to do before you die?

Marieke blogt op Mariekevanwoesik.nl over haar leven, bucket list en reizen. Ze heeft een bucket list met meer dan 100 grote en kleine dromen en inmiddels heeft ze al heel wat punten af kunnen strepen. Van koeien melken tot zelf in een vliegtuigje vliegen: ze heeft het allemaal gedaan. Op haar blog inspireert ze jou om hetzelfde te doen!