Lifestyle

10 signalen dat je perfectionistisch bent

Wil je altijd minstens een 8 halen voor je toets en ben je niet tevreden als jouw werk niet uitblinkt? Je bent alleen tevreden als het resultaat goed is, want alleen je best doen daar heb je niets aan. Herken je dat? Dan ben jij waarschijnlijk een perfectionist. Girlscene zet 10 herkenbare dingen die perfectionisten herkennen op een rijtje.

1. Je bent niet tevreden, alleen als je resultaat ziet
Je wil een taart maken zoals hij er ook op het plaatje uitziet, maar dat lukt eigenlijk nooit en dan ben je altijd teleurgesteld. Je hebt een doel voor ogen en als dat niet lukt ben je niet tevreden. Met alleen je best doen ben jij niet tevreden, want het gaat om het resultaat. 

2. Je to-do list is nooit af
Je begint de dag vol goede moed en je probeert telkens weer je lijstje af te werken, maar het lukt nooit. Je bent altijd overal langer mee bezig dan je wil. Je doet liever één ding per dag goed, dan dat je je hele lijstje afraffelt.

3. Het is alles of niets
Je had bedacht dat je een 8 moest halen voor je wiskunde-toet maar als je het cijfer krijgt valt het tegen, want je hebt een 7 gehaald. Je bent niet blij want je wil gewoon die 8. Mensen die dan zeggen 'Ach, wees blij dat je een voldoende hebt' begrijpen jou gewoon niet.

4. 'Goed genoeg' ken je niet
Voor jou is nooit iets goed genoeg, want je wil alleen het beste. Jouw werk moet altijd uitblinken vergeleken met dat van de rest. In al jouw werk steek je veel moeite en aan de 'zesjescultuur' doe jij echt niet mee.

5. Je weet dat je leven een stuk makkelijker zou zijn als je niet zo perfectionistisch was
Jouw perfectionisme heeft je al heel wat extra tijd gekost. Je weet dat het veel gemakkelijker zou zijn om er mee te stoppen, maar het lukt je niet. En dat terwijl waarschijnlijk niemand anders het een probleem zou vinden als je wat minder perfectionistisch zou zijn. 

6. Je doet overal lang over
Zelfs over bijvoorbeeld een simpel mailtje kun je lang nadenken. Zal ik met beste beginnen, moet ik u of jij zeggen? Hoe sluit je het mailtje af? Alles wat jij doet moet perfect zijn.

7. Je stelt veel uit
De meeste perfectionisten hebben de neiging om alles zo lang mogelijk uit te stellen. Vaak ben je dan al aan de late kant en veroorzaakt het een heleboel stress. En al helemaal omdat je als je eenmaal bezig bent je niet eerder stopt dan je tevreden bent.

8. Fouten kun je nooit vergeten
Het maakt niet uit hoe groot of klein jouw fout was, je vergeet het nooit. Je weet zelfs nog precies dat je op de basisschool iets stoms zei tijdens je spreekbeurt.

9. Je kunt niet tegen rommel
Wat voor andere mensen een normale leefruimte is, is voor jou een grote rommel en daar kun je niet tegen. Jouw bureau is altijd opgeruimd en jouw slaapkamer ziet er nooit uit als een zwijnenstal.

10. Je ergert je aan dingen die anders zijn dan ze moeten zijn
Een deur die op een kier staat of bloempotten die niet recht staan vind je super irritant. Andere mensen kunnen zich nooit voorstellen wat jij er zo erg aan vindt. 

Ben jij een perfectionist?

Beeld: thinkstockphotos