Lifestyle

6 Manieren om interesse te tonen in je medemens

Iemand die oprecht en veel interesse toont in zijn of haar medemens is een assertief persoon. Je weet goed wat je wilt en je hebt je mening altijd klaar liggen, maar je kan ook goed luisteren en begrip tonen in de standpunten van iemand anders. Als je een assertief persoon wilt zijn, hoor je volledig aandacht te hebben voor de ander. Maar hoe toon je deze interesse? Lees snel verder want Girlscene geeft je tips!

1. Onverdeelde aandacht
Iemand die probeert zijn aandacht en interesses te tonen in een ander doet dit oprecht. Hierbij moet je goed rekening houden dat je aandacht onverdeeld is. Een verdeelde aandacht is als je bijvoorbeeld naar iemand luistert, maar ook op je telefoon aan het kijken bent of bijvoorbeeld in de menukaart kijkt terwijl jullie op een terrasje zitten. Je bent op deze manier ook te druk bezig met andere dingen, waardoor diegene voelt dat je afgeleid bent. Je aandacht moet volledig voor diegene zijn die jou een verhaal vertelt.

2. Laat zien dat je echt luistert naar hem of haar
Het is belangrijk dat je oprecht aandacht hebt, maar het is ook erg belangrijk dat je gesprekspartner ziet dat je naar hem of haar luistert. Hierbij is je lichaamshouding erg belangrijk. Op deze manier kan je namelijk laten zien dat je aandacht volledig bij hem of haar ligt. Ga niet onderuit gezakt zitten, maar rechtop en actief. Ook is het belangrijk dat je tijdens het gesprek elkaar in de ogen aankijkt en af en toe een knikje geeft. Val iemand niet in de rede, maar laat hem of haar uitpraten. Zo geef je hem of haar het gevoel dat je daadwerkelijk geconcentreerd luistert.

3. Stel vragen en reageer
Om iemand het gevoel te geven dat je hem of haar begrijpt en de aandacht niet te laten verslappen, kun je ingaan op het gesprek. Je kan herhalen wat diegene heeft gezegd of eventueel vragen stellen als je iets niet begrijpt. Wees niet bang om zelf ook je mond open te trekken, maar val -zoals in het punt hierboven al werd gezet- iemand nooit in de rede.

4. Leef je in de ander in
Heb respect voor jezelf, maar ook zeker voor een ander. Iedereen is stuk voor stuk uniek. De gedachten en meningen van een ander doen er ook toe, dus probeer je goed in te leven voordat je oordeelt. Op deze manier zal diegene merken dat je zijn of haar mening accepteert en geïnteresseerd bent in hem of haar.

5. Geef complimenten
Op een leuke en speelse manier voel je jezelf beter en leer je om andere mensen een prettig en vooral positief gevoel te geven. Word bewust van de mensen om je heen en leer deze waarderen. Let daarbij vooral op kwaliteiten en eigenschappen van andere mensen. De pluspunten van een ander vallen je steeds meer op. Geef je complimenten wel wat meer betekenis. Geef bijvoorbeeld aan wát je leuk vindt staan en zeg niet alleen: ‘Je ziet er leuk uit vandaag.’ Lees hier hoe je op verschillende manieren zelf een compliment kan ontvangen.

6. Wees initiatiefvol
Neem zelf contact op. Bericht bijvoorbeeld uit jezelf iemand en nodig diegene uit om wat leuks te doen. Spontaniteit is daarbij ook erg goed! Je zal diegene aangenaam verrassen. Ook zal hij of zij op deze manier het gevoel hebben belangrijk voor jou te zijn, omdat je zelf gezelligs onderneemt om te doen met die persoon.

Hoe toon jij interesse in je medemens?

Bedankt voor de tip Mara S.! 

Bron: Assertief
Bron beeld: Thinkstock