Lifestyle

Kan jij een dag lang niet zeuren?

"Dat is zo duur, school is stom en het regent alwéér". Klagen, dat kunnen we goed. Soms heb je niet eens door dat je het doet! Maar wist je dat deze klaagzang ook je humeur kan beïnvloeden? Negatieve gedachten zorgen ook voor negatieve gevoelens. Niet meer zeuren, dat is misschien wel de sleutel naar een positief en care free leven! Girlscene's Emma ging een mini challenge aan: één dag niet zeuren. Zou jij het kunnen? 

"Dat meisje heeft echt een lelijke jurk aan" zegt je sneller dan "Wauw, wat ziet dat meisje er leuk uit!". Klagen is nu eenmaal makkelijker. Maar waarom zeggen we eigenlijk liever iets negatiefs dan iets positiefs? Het kan niet zo zijn dat we gelukkiger worden als we vaker kijken naar wat stom is dan naar wat leuk is in ons leven. Het erge is dat we vaak niet door hebben dat we aan het klagen zijn! Tijd om er iets aan te doen. Girlscene's Emma gaat de challenge aan om een dag niet te zeuren. Eén dag is genoeg om je bewust te worden van je klaagzang. En dat is de eerste stap! 

De regels van de niet zeuren challenge: 
– Als je een negatieve gedachte hebt, probeer het dan om te zetten in een positieve gedachte. Probeer de negatieve gedachte in ieder geval niet uit te spreken!
– Corrigeer jezelf als je per ongeluk iets negatiefs hebt gezegd.
– Uitspraken als "Ik heb het koud", mogen alleen gezegd worden als je er ook iets aan gaat doen. Bijvoorbeeld: "Ik heb het koud, kan de verwarming hoger?" of "Ik heb het koud, ik doe even een dikkere trui aan". 

07.30 uur
De wekker gaat. Ik ben niet bepaald een ochtendmens, maar vandaag ben ik niet eens zo moe. Fijn! Ik begin gelijk met het nieuwtje en spreek verder met niemand. Niks aan de hand! 

09.10 uur
Oh nee… Ik heb de challenge al gebroken vóór het middaguur. Ik deed het niet expres, echt niet. Ik kijk in mijn agenda en zie dat mijn niet zeuren challenge vandaag van start gaat. Ik realiseer me dat ik deze challenge niet uitmuntend kan afsluiten, omdat ik op WhatsApp al geklaagd heb over de harde wind die er staat. Shit, beter opletten dus. 

09.45 uur
De echte challenge begint nu pas. Ik vertel aan mijn huisgenoot dat ik deze week vijf dagen moet werken, in plaats van vier. "Oh jeetje, wat zwaar dat je deze week vijf dagen moet werken", zegt ze. Op de automatische piloot wil ik "Ja inderdaad" antwoorden, maar ik kan me net op tijd corrigeren. "Eigenlijk komt het wel goed uit, want Danique is op vakantie!", zeg ik. 

10.10 uur
Onderweg naar het kantoor met de fiets. Vette tegenwind en een andere fietser die besloot om zijn speeksel te loodsen als ik hem wil inhalen. Zijn spuug belandt nog nét niet op mijn gezicht. Probeer dan maar eens niet te zeuren! In plaats van iets uit te roepen, werp ik een boze blik op de spugende man. 

10.50 uur
Er wordt gebeld op de nieuwe kantoortelefoon. Er klinkt een harde ruis waardoor ik degene aan de lijn heel slecht kan horen. In plaats van eerst te schelden op de telefoon, loop ik meteen naar de baas om aan te kaarten dat de telefoon gemaakt of vervangen moet worden. Goh, dat niet zeuren levert je ook nog meer tijd op! 

11.35 uur
Er wordt gebeld en door de ruis kan ik de ander wéér niet verstaan. Als ik ophang flap ik er "stomme telefoon" uit. Oeps, zeuren is dus echt een slechte gewoonte van mij! 

11.50 uur
Terwijl ik in dit artikel bezig ben, sluit mijn browser ineens af. Zomaar. Ik had een deel van het artikel nog niet opgeslagen, waardoor ik dat deel kwijt ben. Ik besluit mijn mond te houden. Adem in, adem uit. 

12.30 uur
De ultieme test! Kan ik de pauze doorkomen zonder te zeuren? Ik merk dat ik me steeds bewuster ben van mijn uitspraken. "Volgens mij is er echt niemand die van maandag houdt", klaagt een collega. "Maandag is echt een rot dag", reageert een andere collega. Ik meng me niet in het gesprek en probeer er zelfs een positieve wending aan te geven: "Ik zie maandag als een frisse start". Wow, ik word er nog goed in! 

14.33 uur
Een vriendin wijst me via WhatsApp op een naaktfoto van Lena Dunham die de actrice net op Instagram heeft gezet. Als ik de challenge niet deed, zou ik er een opmerking over gemaakt hebben. Mensen veroordelen is ook zeuren, vind ik. 

15.17 uur
Het valt me nu ook op hoeveel andere mensen zeuren. Over hoofdpijn, sporten, gezond eten, het weer… 

16.07 uur
Dipje… Het liefst wil ik in mijn chillpak op de bank liggen, maar ik moet nog even werken. Ik wil mijn 'leed' met mijn collega's delen, maar dan zou ik zeuren… Ik doe het dus maar niet. In plaats daarvan probeer ik positief te denken: "Ik hoef nog maar anderhalf uur, dat is best te doen". 

18.43 uur
Klaar met werk! Precies als ik op mijn stalen ros wil stappen, begint het te regen. Grrr, heb ik weer! Of ehhh… Ik weet er eigenlijk niets positiefs van te maken. Het is me duidelijk dat ik wel wat meer dagen nodig heb om hier beter in te worden. Zeuren en negatief denken is blijkbaar een hardnekkige gewoonte die je niet zomaar verandert. 

19.01 uur
Afspraak van vanavond heeft afgezegd. Best balen, want de afspraak stond al best lang en het is behoorlijk last minute afgezegd. Ik kan het niet laten om tegen mijn huisgenoot te klagen over de afzegger. Oeps. 

20.30 uur
Spontaan thee drinken met een vriendin. Ik had kunnen praten over het slechte weer, mijn lage banksaldo en de afzegger, maar dat doe ik niet. Doordat ik alleen maar over positieve dingen praat, merk ik dat mijn vriendin ook alleen maar positieve dingen te vertellen heeft. Positiviteit is blijkbaar aanstekelijk! De avond is super gezellig en als ik mijn vriendin uitzwaai, voel ik me heel vrolijk en gelukkig. Zie je wel, zo erg is het helemaal niet dat mijn afspraak last minute niet doorging! 

22.07 uur
Ik sluit de challenge af door te schrijven in mijn Happiness boekje. Hierin schrijf ik elke dag één zin op waar ik blij mee ben op die dag. Dat past heel goed bij deze challenge, vind ik. 

Conclusie: klagen is een hardnekkige gewoonte die je niet zomaar de deur uit doet. Het heeft even tijd nodig om negatieve, klagerige gedachten om te zetten in positieve gedachten, maar het kan! Je bewust worden van je gedachten en uitspraken is de eerste stap. Het is zeker de moeite waard, want positiviteit geeft je een vrolijk en gelukkig gevoel, en het werkt aanstekelijk op de mensen om je heen. 

Zou jij een dag lang niet kunnen zeuren? Ben je je er bewust van als je klaagt? Vind je dat anderen veel klagen?

Bron beeld: thinkstockphotos