Food

3x Koolhydraatarme ontbijtjes

Daaaaar zijn we weer met de goede voornemens… Bij vrouwen staat een paar kilo's minder vaak boven aan het lijstje van goede voornemens. Het is slim om minder koolhydraten te eten als je wilt afvallen. Je dag begint met een goed ontbijt en daarom hebben wij drie super lekkere, gezonde en koolhydraatarme ontbijtjes voor je op een rijtje gezet. Yummie!

♥ Paleo pannenkoek van lupinemeel: Koolhydraatarm & eiwitrijk!  

Lupinemeel wordt gemaakt van de bonen van de lupineplant en lijkt een beetje op amandelmeel omdat het ook veel eiwitten bevat. Waar amandelmeel alleen relatief veel vet bevat (het wordt immers gemaakt van noten) is dat bij lupinemeel niet het geval omdat dat dus wordt gemaakt van bonen.

Een paar feiten die pleiten voor lupinemeel:
– het bestaat voor meer dan 50% uit eiwitten, dus zeer eiwitrijk
– het bestaat maar voor zo’n 5% uit koolhydraten, dus is zeer koolhydraatarm
– er zitten meer vezels in dan in amandelmeel, speltmeel of wit meel
– het is glutenvrij

Ter vergelijking: wit meel en speltmeel bestaan voor meer dan 75% uit koolhydraten. Overigens bedoel ik niet dat koolhydraten ongezond zijn, maar wie gewicht wil verliezen boekt vaak het snelst resultaat door minder koolhydraten te eten. Bovendien krijgt de gemiddelde Nederlander al genoeg koolhydraten binnen, terwijl eiwitten, goede vetten en vezels daarbij nogal eens achterblijven. Afwisselen tussen verschillende soorten is daarom goed. Zo krijg je nog eens lekker veel verschillende voedingsstoffen binnen! Vanwege het hoge eiwitgehalte is lupinemeel ook bijzonder geschikt voor fans van het paleo dieet (eten zoals je vroege voorouders). Je kunt lupinemeel uiteraard bestellen in de Foodness webshop. Met dit recept maak je 2 dikke pannenkoeken. Dat is genoeg voor een stevig ontbijt voor één persoon, of een licht ontbijt voor twee personen.

Meng meel, melk en zout in een ruime kom. Het beslag wordt bijzonder plakkerig, maar dat hoort!

Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en giet de helft van het beslag erin. Het duurde bij mij een minuut of 12 voor de pannenkoek helemaal gestold was aan de bovenkant. Keer de pannenkoek en bak de andere kant nog 3-4 minuten.

Serveer met een klodder magere kwark, geitenyoghurt of sojayoghurt en vers fruit. Eet smakelijk!

♥ Ontbijtcocktail

♥ Wat heb je nodig? (voor vier glazen)
♥ 150 mililiter karnemelk
♥ 500 mililiter verse sinaasappelsap
♥ 4 theelepels honing
♥ 4 aardbeien
♥ 4 takjes munt

Verdeel de karnemelk over 4 glazen en schenk er over de bolle kant van een grote lepel voorzichtig het sinaasappelsap erop, zodat de twee niet mengen.

Druppel in ieder glas een theelepel honing.

Maak met een satéstokje een gaatje in de aardbeien en steek er takjes munt in.

Versier de cocktail hiermee en je kunt smullen!

♥ Supersnelle bananenpannenkoekjes 


Bron: Uit Pauline's Keuken

♥ Wat heb je nodig? (voor 4 á 6 pannenkoekjes)
♥ 1 banaan
♥ 2 eieren

Dit recept is ideaal als je niet zoveel tijd hebt, maar toch een lekker en goed ontbijt wilt maken! Het is handig om een staafmixer te gebruiken, maar je kunt het beslag ook opkloppen.

Je doet de banaan en de twee eieren bij elkaar en mengt dit goed, totdat je een luchtig beslag krijgt.

Vervolgens doe je een beetje boter in de pan en bak je twee pannenkoekjes tegelijkertijd naast elkaar gaar. 

Voorzichtig omdraaien en de volgende pannenkoekjes kunnen de pan in. 

Heerlijk met een beetje kaneel of aardbeienjam! Ook kun je er eventueel vruchtjes aan toevoegen zoals bessen, frambozen of bramen. 

Bron: Albert Heijn, Foodness, Uit Pauline's Keuken

Must reads 👀