Food

Zo maak je de lekkerste Griekse tzatziki

Tzatziki is een echt Grieks recept. Je kunt het als dipsaus gebruiken, maar ook ‘s avonds je lapje vlees of bord vol groenten ermee versieren. Door de Griekse yoghurt bevat het veel eiwitten, in tegenstelling tot de meeste sauzen die vooral heel veel vet bevatten. Daarnaast is deze versie zo makkelijk te maken, dat ik, Claartje, hem zelfs op het Foodness kantoor – dus zonder keuken of keukenatrributen – heb kunnen maken.

Het is een super lekker sausje, dus geen smoesjes! Een toevoeging van lezeres Aletta (die Grieks is): de echte Griekse versie van tzatziki bevat alleen dille. Als je ook munt toevoegt wordt het een Turkse versie. Nog een tip van Aletta: in plaats van het bestrooien van de komkommer met zout om het vocht eruit te trekken, kun je de komkommer ook raspen en de rasp uitwringen in een schone theedoek. Handige tips!

Snijd de komkommer in stukjes en bestrooi deze met zout. Laat dit een half uurtje staan, zodat het water uit de komkommer trekt – anders krijg je erg waterige tzatziki. Spoel de komkommer daarna af en dep droog met keukenpapier.

Snijd de komkommer, knoflook, limoensap, dille, munt en peper heel fijn of doe ze even in de keukenmachine.

Doe dit mengsel in een kom en roer de Griekse yoghurt er doorheen.

Breng dit op smaak met een snufje zout.

Laat de tzatziki minimaal een uur in de koelkast koud worden.

Eet smakelijk!

Maak er zelf lekkere speltbroodjes om erin te dippen! Zie hier het recept. 

Ga jij nu zelf tzatziki maken?