Food

6x gezonde alternatieven voor ongezonde drankjes

Als je op je lijn let dan houd je vaak bij hoeveel calorieën je ongeveer binnenkrijgt, maar vaak worden drankjes daarbij vergeten. Koffie met melk en suiker of smoothies bevatten ook calorieën die je niet moet vergeten mee te tellen. Drankjes kunnen echte caloriebommen zijn en het zou jammer zijn als je goed je best doet, maar niet afvalt omdat je vergeet dat je veel calorierijke drankjes drinkt. We geven je gezondere alternatieven voor ongezonde drankjes.

1. Frisdrank
Dat je beter kunt stoppen met het drinken van frisdrank, dat was voor jou waarschijnlijk niet onbekend. Ook light frisdrank kun je beter vermijden. Er zijn zelfs onderzoeken geweest waaruit bleek dat je meer gaat eten als je regelmatig light frisdranken drinkt. Het beste kun je frisdrank dus helemaal laten staan en vervangen door water. Als water je na een tijdje begint te vervelen kun je bijvoorbeeld komkommer, munt of citroen aan je water toevoegen. Er is bewezen dat mensen die 8 glazen water drinken meer calorieën verbranden dan mensen die 4 glazen water drinken. Om je metabolisme nog een extra boost te geven kun je het beste water ijskoud drinken. 

2. Energiedrankjes
Energiedrankjes zijn misschien wel het ongezondst van allemaal. Ze bevatten vaak veel calorieën en er zit vrijwel niets in dat je lichaam goed doet. Ook tijdens het sporten kun je ze beter vermijden, want het zou jammer zijn dat je alle calorieën die je hebt verbrand direct weer opdrinkt. Als je toch af en toe wel een oppepper kunt gebruiken kun je beter een kopje zwarte koffie nemen.

3. Fruitsap
Fruitsap dat je in de winkel koopt kun je bijna geen fruitsap meer noemen, want het klinkt gezond maar vaak is het net zo ongezond als frisdrank. Als je toch fruitsap wil drinken kun je het het beste zelf maken, want zo weet je precies wat erin zit. Als je het helemaal goed wil doen kun je het beste kiezen voor groentesap, want dit heeft dezelfde voordelen als natuurlijk fruitsap, maar bevat een stuk minder calorieën.

4. Smoothies, ijskoffie milkshakes
Bijna iedereen is er gek op tijdens een warme zomerdag, maar helaas is het niet zo goed voor je lijn. Een ijskoffie kan evenveel calorieën bevatten als een complete maaltijd. En vraag je jezelf af waarom die smoothies op het terras veel lekkerder zijn dan die jij maakt? Logisch, in restaurant zijn ze ook een stuk minder gezond, want er wordt altijd suiker aan toegevoegd. Je kunt dus beter thuis je eigen zomerse drankjes maken. IJskoffie kun je bijvoorbeeld net wat lekkerder maken met honing, kaneel of ahornsiroop en smoothies maak je gemakkelijk zelf met vers fruit en magere yoghurt.

5. Cappuccino en latte macchiato
Af en toe een cappuccino is helemaal niet erg, maar je kunt er beter geen gewoonte van maken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de drankjes die je bij Starbucks koopt. Als je echt een koffieliefhebber bent kun je beter voor gewone koffie zonder melk en suiker kiezen.

6. Bier
Alcohol past helaas niet echt in een gezonde leefstijl. Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe een biertje of wijntje te drinken, maar als je op je lijn wil letten kun je beter kiezen voor alcoholvrij bier. Alcoholvrij bier bevat al gauw de helft minder calorieën en het bespaart je ook nog eens een kater 😉

Ga jij de gezonde alternatieven proberen?

Bron: leontien

Beeld: thinkstockphotos