Food

9 redenen om meer avocado’s te eten

Avocado's zijn helemaal hip! Behalve hip zijn ze ook nog healthy en super lekker. We love avocado! De meeste healthfreaks kunnen niet meer zonder. De vraag blijft alleen waarom avocado's nou zo lekker, verslavend en gezond zijn? Girlscene vertelt je negen redenen waarom het goed is om avocado te eten en waarom je meer avocado's moet en mag eten! Lees snel verder…

Avocado is heerlijk om te eten en om als extra ingrediënt toe te voegen aan je maaltijd of salades. Ook heerlijk: een quiche met avocado en rivierkreeftjes! Een avocado bevat veel calorieën en vetten, maar dit maakt de avocado zeker niet ongezond!  De meeste voedingsstoffen krijg je binnen door avocado's te eten die niet overrijp zijn. Overrijpe avocado's herken je aan de zachtheid en bruine plekken. Een rijpe avocado hoort geen deuken te hebben. Je kunt onrijpe avocado's kopen (deze zijn erg hard) om ze vervolgens thuis te laten rijpen. Leuk weetje: de meeste voedingsstoffen van de avocado zitten vlak onder de schil.

1. Vezels
Een avocado bevat veel vezels, die zowel onoplosbaar als oplosbaar zijn. Deze combinatie vind je niet in veel andere producten en voedingsmiddelen. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang en verminderen de kans op darmkanker, omdat de dikke darm dankzij deze vezels goed wordt schoongespoeld. De oplosbare vezels helpen je eetlust onder controle te houden en geven je een vol gevoel. 

2. Vetten
Ja, er zitten veel vetten in avocado's, maar ze bevatten onverzadigde vetten die juist goed voor je zijn. Je LDL-Cholesterol gehalte wordt bijvoorbeeld verminderd en de goede cholesterolgehalte HDL-cholesterol wordt juist verhoogd. 

3. Vitamines
In een avocado zitten vitamines B, K en E. Vitamine B zorgt voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K is goed voor de groei van de botten en de botdichtheid. Vitamine E helpt aandoeningen zoals retinopathie (netvlies ziekte) voorkomen. 

4. Beschermt oogziekten
De stof luteïne in avocado's is een belangrijke bron en beschermt tegen oogziekten.

5. Voedingsstoffen
Avocado's helpen ook voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Als je een avocado bijvoorbeeld bij een salade toevoegt krijg je meer voedingsstoffen binnen.

6. Foliumzuur
Als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg goed en gezond. Een halve avocado bevat bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Deze vitamine zorgt dat het risico op aangeboren afwijkingen verkleint en beschermt de baby. 

7. Goed voor het hart
Foliumzuur is niet alleen goed voor een baby, maar geeft ook een lager risico op een hartaanval en hart- en vaatziekten.

8. Eiwitten
In avocado's zitten veel aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een eiwit te vormen. Dit eiwit ontstaat makkelijk, omdat er in avocado veel vezels zitten. Ook zijn avocado's goed als vleesvervanger.  

9. Voorkomt ontstekingen
Avocado's bevatten een combinatie van voedingsstoffen die ontstekingsremmend werken. Artrose en reuma worden door de stoffen in avocado's voorkomen of verminderd. Dit is ook één van de redenen dat avocado's in veel schoonheidsproducten en gezichtsmaskers gebruikt worden. 

Hoe heerlijk avocado's ook zijn… Lees hier de redenen waarom avocado's ook super irritant zijn!

Wist jij dat avocado's zoveel goede stoffen bevatten?

Bron: Hetkanwel 
Bronbeeld: Thinkstock