News

Schokkend: transgender plaatst zelfmoordbrief op Tumblr

Hoe schokkend: in een wereld anno 2014 is het voor veel mensen nog lastig om zichzelf te zijn, omdat het bijvoorbeeld wordt tegengehouden door hun ouders. Zo ook voor transgender-to-be Joshua, die zelf door het leven ging als Leelah. Haar ouders waren erop tegen dat ze een meisje zou worden en dat heeft haar nu het leven gekost. En de reactie van de moeder? Dat is misschien net zo erg…

Let op, dit verhaal kan als schokkend ervaren worden.

Joshua, of Leelah zoals we haar verder in dit artikel noemen, voelde zich al tien jaar 'anders'. Leelah is een transgender meisje uit Ohio (Amerika) en overleed een paar dagen geleden door zelfmoord. Voor de 28e had ze een post ingepland op haar Tumblr account en die post is waarschijnlijk één van de meest verschrikkelijke dingen die je in 2014 kon lezen. Leelah was nog maar 17 jaar, maar ze voelde zich alsof ze vastzat in een jongenslichaam.


De brief begint met: als je dit leest dan heb ik zelfmoord gepleegd. Kort samengevat schreef Leelah dat haar leven het niet waard is omdat ze transgender is. "Ik voel me als een meisje dat gevangen zit in het lichaam van een jongen en dat gevoel heb ik al sinds ik 4 jaar oud was. Toen ik 14 was leerde ik wat transgender zijn was en ik huilde van geluk. Na tien jaar begreep ik eindelijk wie ik was. Ik vertelde het meteen aan mijn moeder, maar zij zei dat het een fase was, dat ik nooit echt een meisje zou zijn en dat God geen fouten maakt, dat ik fout ben. Hierdoor haatte ik mijzelf." Leelah vervolgt dat ze therapie kreeg van een partijdig persoon en dat ze daarom nooit de juiste hulp kreeg voor haar depressie. Van andere gelovigen kreeg ze te horen dat ze egoïstisch was. "Ik kreeg een soort f*ck you mentaliteit en kwam op school uit de kast. Mijn vrienden reageerden positief, maar mijn ouders waren pislink. Zij kregen het gevoel dat ik hun imago aantastte en dat ik een schande was voor hen." Het gevolg was dat Leelah geïsoleerd werd van zowel het internet als vrienden. Vijf maanden lang was ze alleen. Toen ze weer naar school mocht en haar telefoon kreeg bleek dat haar vrienden eigenlijk niet veel om haar gaven, waardoor Leelah zich nog eenzamer voelde. 

Na de zomer dacht Leelah dat ze nooit gelukkig zou zijn met zichzelf, haar lichaam en haar vrienden en dat ze nooit een man zou vinden. Het werd te veel, mede omdat haar leven steeds slechter ging in plaats van beter werd. Leelah wilde er niet zo maar een eind aan maken. Haar laatste boodschap is: fix de maatschappij, zodat iedereen normaal kan leven en transgenders hun leven niet meer beëindigen. 

Alsof deze brief van Leelah nog niet erg genoeg was maakt haar moeder het nog erger door te liegen over haar dood:

Kamp jij met problemen, depressie en/of zelfmoordneiging? Zoek dan alsjeblieft hulp en volg niet het pad dat Leelah bewandelde.

Wat raakt jou het meest tijdens het lezen van dit nieuws?

Bron: metro.co.uk

Must reads 👀