Lifestyle

Deze 10 spullen heb je absoluut nodig in je keuken

Yay! Super spannend je gaat eindelijk op jezelf wonen en dit betekent ook dat je zelf voor je eten mag zorgen. Ideaal, want jij bepaalt zelf wat er op tafel komt te staan. Dit keer geen vieze spruitjes… maar koken in een keuken zonder spullen is erg lastig kunnen we je vertellen. Welke basis spullen heb je absoluut nodig in jouw eerste echte keuken? Girlscene weet raad en vertelt je welke spullen absoluut niet te missen zijn!

1. Servies
Denk aan borden, glazen, bekers en bestek. Tip: vaak kun je een starterspakket kopen: een set met verschillende maten borden en schaaltjes. Zo'n pakket heb je overigens ook met bestek. Win,win!

2. Pannen
Ten eerste is het slim om een koekenpan aan te schaffen, zo'n pan gebruik je namelijk toch het meest. Om eitjes te bakken en vlees. Ook is een wok ideaal, want hier kun je eigenlijk alles mee. Vlees bereiden en natuurlijk groenten wokken. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewone pannen nodig om mee te koken. Anders is het erg lastig om bijvoorbeeld pasta of rijst te koken. 

3. Theedoeken en handdoeken
Zeker ideaal als je geen vaatwasser in je keuken hebt, maar ook als je die niet hebt. Hoe droog je anders je gewassen handen af en je pannen die niet in de vaatwasser kunnen? 

4. Oven, magnetron of combimagnetron
Als student is het slim om grotere maaltijden te maken en de helft in te vriezen. Zo heb je goedkoop nog een maaltijd achter de hand. Hiervoor heb je natuurlijk wel een magnetron nodig om het te laten ontdooien en op te warmen. Ook is een oven ideaal. Lasagne maken zonder oven is namelijk niet te doen! Heb je geen vaste oven in je keuken? Schaf dan een combimagnetron aan, dit is een oven en magnetron in één. 

5. Een vergiet en ovenhandschoenen
Met een vergiet kun je veel. Groenten wassen, rijst, aardappelen en pasta afgieten en dit zonder de helft in de wasbak te laten verdwijnen. Pannen zijn gloeiend heet als ze van het vuur komen dus met de blote handen afgieten is niet aan te raden. Daarvoor zijn ovenhandschoenen ideaal. Natuurlijk zoals de naam al zegt kun je deze handschoenen ook gebruiken om ovengerechten uit de oven te halen. ๐Ÿ™‚

6. Snijplanken
Hygiëne is belangrijk in de keuken en daarom is het slim om minstens drie snijplanken aan te schaffen. Je kunt namelijk geen groenten snijden op een plank waar je net kip op hebt gesneden bijvoorbeeld. Houten snijplanken zijn vaak wat duurder dan plastic snijplanken.

7. Messen
Wederom heb je hier weer verschillende varianten van nodig. Een vleesmes, groentemes en een aardappelmesje zijn bijvoorbeeld erg handig. Ook mag je nooit je vleesmes gebruiken na het snijden van kip voor een ander product!

8. Houten lepels en spatels (keukengerei)
Om in een pan te roeren is het slim om hier aparte lepels en spatels voor aan te schaffen. Ten eerste kookt dit veel fijner omdat je makkelijker kunt roeren en ten tweede zijn deze lepels en spatels vaak hittebestendig. Zo verbrand je niet je tengels als je met je ijzeren lepel in de pan roert. Ook kun je dit vaak als een setje kopen.

9. Een waterkoker 
Dit is ten eerste niet te missen als je een theeleut bent en de hele dag door thee drinkt, maar ook erg handig als je water sneller aan de kook wilt brengen tijdens het koken. 

10. Koffiezetapparaat
Misschien ben je zelf een enorme koffie addict of juist helemaal niet, maar een koffiezetapparaat is altijd slim om in huis te hebben. Hoe bied je bijvoorbeeld je moeder een lekker kopje koffie aan als ze op bezoek komt? En hoe overleef jij de ochtend als koffie addict… 

Natuurlijk kun je veel meer uitbreiden, maar waarom hier zelf meteen bakken met geld aan uitgeven als je dit ook allemaal voor je housewarming kunt vragen? Denk aan een staafmixer, tosti-ijzer en mooie wijnglazen bijvoorbeeld. 

Wat vind jij belangrijk om in je eigen keuken te hebben?