Beauty

Deze make-up kwasten moet je hebben

Wie make-up draagt weet vast wel hoe belangrijk het is om de juiste tools te hebben. Een goede make-up kwast kan namelijk veel verschil maken! Zelfs kwalitatief slechtere oogschaduw is beter aan te brengen als je een goede oogschaduw kwast hebt bijvoorbeeld. Girlscene vertelt je daarom in dit artikel welke make-up kwasten je moet hebben en waar je op moet letten.

Allereerst is er een verschil tussen kwasten met dierlijk (natuurlijk) haar en kwasten met synthetisch haar. Over het algemeen zijn kwasten met dierlijk haar kwalitatief beter en daarom duurder, maar tegenwoordig zijn er ook goede kwasten die niet van dierenhaar zijn gemaakt. 

Er zijn super veel kwasten te koop in de winkel met ieder een eigen (multifunctionele) functie. Je hebt natuurlijk niet iedere make-up kwast onder de horizon nodig, want zo lang je de verschillen en de functies weet kom je met een paar kwasten een heel eind! Girlscene vertelt je welke kwasten er (grofweg) zijn en welke je absoluut in je bezit moet hebben.


Foundation

Sommige meiden vinden het fijn om foundation met hun handen aan te brengen, maar voor een vollere dekking en egaler resultaat is het aan te raden om een kwast te gebruiken. Omdat foundation een vloeibaar product is kun je trouwens beter een kwast met synthetische haren gebruiken om de haren niet te ruïneren. 

Voor foundation zijn er drie kwasten erg geschikt:
– platte foundationkwast
– stippling kwast
– buffing kwast

Een platte foundationkwast is, zoals de naam al zegt, een platte kwast waarbij de haren stevig op elkaar zitten. De haren lopen taps toe. Doordat de haren dicht op elkaar staan krijg je een betere dekking, maar tegelijkertijd is het lastig om een mooi en egaal resultaat te krijgen. De kwast geeft namelijk een streperig resultaat. Daarom is een stippling kwast (met lange witte en kortere zwarte haren) beter als je houdt van een lichte dekking. Wil je liever een goede dekking? Dan is een buffing kwast geschikt, omdat je hiermee de foundation goed blend met de huid. 

Aanrader: buffing brush en stippling kwast. Real Techniques (online te koop) maakt deze kwasten allebei van synthetisch haar. Bij Kruidvat scoor je een platte foundationkwast, bijvoorbeeld van hun eigen merk – zie foto – of bij GOSH.


Poeder

Als je ergens een poederkwast vind is het standaard een grote, rond afgesneden fluffy kwast. Het maakt in principe niet uit of je kiest voor natuurlijk haar of synthetisch haar al geeft een kwast met natuurlijk haar vaak wel een mooier resultaat. Waarom? Omdat het minder dekkend en dus minder cakey aanbrengt. Naast de standaard foundationkwast kun je ook een fan brush gebruiken of een kleinere blush kwast om plaatselijk poeder aan te brengen. Een kabuki kwast is ook fijn in gebruik!

Aanrader: Er zijn geen specifieke aan- of afraders, zo lang de kwast maar niet te compact is.

Concealer
Wederom is een kwast met synthetisch haar beter voor een crème product zoals concealer. Hierbij zijn twee verschillende kwasten geschikt, namelijk een platte concealerkwast (vergelijkbaar met een platte foundationkwast) en een kleine ronde kabuki kwast. 

Een platte kwast brengt de concealer mooi dekkend aan, terwijl een mini ronde kabuki de concealer goed vervaagt zodat het samensmelt met de huid. Een plat kwastje is trouwens wel erg prettig als je concealer aanbrengt rondom de mond of wenkbrauwen.

Aanrader: een kleine kabuki voor concealer brengt het product aan terwijl het tegelijkertijd mooi blend met de huid. Dat scheelt tijd en daarom krijgt het bonuspunten! Deze kwast is moeilijk om te vinden in de winkel, dus kijk eens online bij Zoeva of Sigma.


Blush

Omdat blush in de meeste gevallen een poeder is kun je beter een kwast van dierlijke haren gebruiken, tenzij je dat om bepaalde redenen niet wil. Een kwast van natuurlijk haar is zachter en brengt de blush vaak net iets beter aan. 

Bij blush kun je kiezen uit twee verschillende vormen. De kwast is namelijk of rond afgesneden of schuin afgesneden. Beide varianten zijn multifunctioneel, omdat je het ook voor bronzer en highlighter kunt gebruiken. Het is maar net welke kwast je prettiger in gebruik vindt! Vaak is een schuin afgesneden kwast wel compacter waardoor de blush feller aangebracht wordt. 

Wil je een lichte gloed op je wangen of heb je een sterk gepigmenteerde blush? Gebruik dan een stippling kwast.

Aanrader: een rond afgesneden of stippling kwast.

Bronzer
Voor een warme zomerse gloed gebruiken veel meiden bronzer. Maar welke kwast kun je daar het beste voor gebruiken? De opties zijn eindeloos. Je kunt namelijk een stippling kwast gebruiken (voor een lichte dekking), een blush kwast zoals hierboven staat beschreven of juist een fan brush (ook voor een lichte dekking). Wil je het hele gezicht voorzien van een dun laagje bronzer? Gebruik dan een grote fluffy poederkwast.

Aanrader: een stippling of fan kwast voor een natuurlijke uitstraling.

Highlighter
Ondanks dat highlighter een heel ander product is dan bronzer kun je toch dezelfde kwasten hiervoor gebruiken! Kijk, dat scheelt weer in de portemonnee.

Aanrader: een fan brush voor een lichte dekking of een blush kwast voor een avond en meer dekkende look.


Oogschaduw

Er zijn ontelbaar veel oogschaduw kwasten te vinden, dus het is begrijpelijk als je door de bomen het bos niet meer ziet. Afhankelijk van de structuur van de oogschaduw is het beter om om een kwast met natuurlijk haar te gebruiken omdat dit in veel gevallen zachter is voor de ogen. Verder is het pigment dan meestal sterker.

Een platte oogschaduw kwast is perfect om een kleur dekkend op het bewegend ooglid aan te brengen. Wil je daarna een kleur in de arcadeboog blenden? Pak dan een fluffy kwast met langere haren. Doordat deze kwast niet zo compact is breng je de kleur aan als een waasje waardoor het mooier blend met de huid en het er netter uitziet. Sommige fluffy blending kwasten zijn trouwens perfect om een oogkleur in één keer aan te brengen, dus dat is een goede tip voor meiden die niet veel tijd aan hun make-up willen besteden.

Aanrader: een platte oogschaduw kwast en één of twee verschillende blending kwasten om kleuren te vervagen. MAC maakt goede kwasten voor oogschaduw mocht je meer geld te spenderen hebben. 😉 Aanraders zijn 217 en 239. 

Eyeliner
Over het algemeen zijn er twee soorten eyeliner kwasten. Ondanks dat het een kwast voor de ogen is raden we aan om er één te kiezen van synthetisch haar, omdat (gel) eyeliner een vloeibaar product is. Bovendien is zo'n kwastje ook voor oogschaduw beter, omdat het steviger is dan wanneer het van natuurlijk haar is gemaakt.

Waar je naar op zoek bent in een eyeliner kwast zijn korte, stevige haren die schuin afgesneden zijn. Of in ieder geval, een schuin afgesneden kwastje maakt het aanbrengen van eyeliner een stuk makkelijker. Helemaal als je graag een wing maakt! Voor gevorderde meiden is een dun penseel van rechte haren aan te raden, omdat je hiermee een dunne en soepele lijn langs de wimperrand trekt. 

Aanrader: een schuin afgesneden kwast.


Wenkbrauwen

Voor de wenkbrauwen heb je twee dingen nodig. Ten eerste is het handig als je een kwastje hebt om je wenkbrauwharen in model te brengen. Daarnaast is een schuin afgesneden (eyeliner) kwast perfect om wenkbrauwpoeder aan te brengen. Een stevige platte oogschaduwkast is hier ook geschikt voor. 

Aanrader: in ieder geval een wenkbrauwkam en een schuin afgesneden kwast.


Lippen

Tot slot: lipkwasten. Er zijn verschillende soorten en maten. Het is een kwestie van uitproberen om erachter te komen welke jij prettig vindt. De meeste lipkwasten zijn rond afgesneden en plat, zodat het makkelijk is om de lipkleur strak aan te brengen. Bovendien is het een kwast van synthetisch haar, omdat lipstick en natuurlijke haren niet goed mixen. Voor een nog strakker resultaat kun je een recht afgesneden lipkwast gebruiken, maar die zijn iets moeilijker te vinden.

Aanrader: een simpel rond afgesneden platte lipkwast van synthetisch haar (!).

De plekken om make-up kwasten te kopen zijn…
– MAC voor oogschaduw en eyeliner kwasten (#217, 224, 239)
– Essence voor kabuki en oogschaduw kwasten
– GOSH voor zachte gezichtskwasten
– Kruidvat voor lippenseel of budget kwasten
– Zoeva (webshop) voor alle kwasten (#125)
– Real Techniques (online) voor goede kwasten met synthetisch haar

Welke make-up kwasten gebruik jij? Welk merk vind jij een aanrader?

Must reads 👀