Lifestyle

15 redenen om te stoppen met roken

Dat roken niet zo goed voor je gezondheid is, dat wist je wel. Je krijgt er gele tanden van, je conditie verslechtert en je huid wordt er ook niet mooier van. Toch roken er nog steeds veel mensen. Deze maand is het Stoptober, en daarom geeft Girlscene 15 redenen die je hopelijk overhalen om te stoppen! En als je niet rookt weet je nu waarom je er nooit aan moet beginnen :-).

1. Stoppen met roken bespaart veel geld
Als je een pakje per dag rookt kost dat je al gauw 2.000 euro per jaar. Eén pakje sigaretten lijkt misschien niet zo duur, maar tel maar eens op hoeveel je uitgeeft aan roken en je zult versteld staan. Met dat geld kun je veel leukere dingen doen, dan je gezondheid te beschadigen, toch? 

2. Roken is slecht voor je gezondheid
Dat roken gezondheidsrisico's met zich meebrengt dat wist je waarschijnlijk wel. Maar er zijn veel meer ziektes dan je denkt die (mede) veroorzaakt worden door roken. Niet roken geeft natuurlijk geen garantie dat je niet ziek wordt, maar het verkleint de kans natuurlijk wel. Je gezondheid is toch wel meer waard dan een sigaret?

3. Niet-rokers hebben een betere huid
Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je huid. Rokers hebben last van een grauwe huid en je krijgt eerder een oude en rimpelige huid. Er zijn veel onderzoeken geweest waar rokers met niet-rokers werden vergeleken en vrijwel alle rokers hadden een minder mooie huid.

4. Roken zorgt voor gelere tanden
Je ouders hamerden er waarschijnlijk regelmatig op dat je zuinig moest zijn op je gebit. Dat betekent niet alleen regelmatig poetsen en niet te veel snoepen, maar ook roken is slecht voor je gebit. Door de rook krijgen je tanden een gele kleur, en dat niet alleen. Het zorgt er ook nog eens voor dat je sneller last hebt van bijvoorbeeld tandvleesontstekingen.

5. Roken is verslavend
Roken is een van de meest verslavende dingen en dat is heel vervelend. Veel rokers 'moeten' op bepaalde momenten een sigaret roken. Als je verslaafd bent aan roken ben je er van afhankelijk. Hierdoor word je chagrijnig als je geen sigaret hebt gerookt. Bovendien is het stoppen met roken héél moeilijk als je eenmaal verslaafd bent. 

6. Rokers hebben een minder goede conditie
Roken is ook niet echt bevorderlijk voor je conditie. Je wil nog even een sprintje trekken om de trein te halen, maar je conditie werkt niet echt mee. Als je niet had gerookt was dat stukje rennen voor jou geen probleem geweest. Als je stopt met roken merk je dat je voortaan zonder problemen de trap neemt tot de vierde verdieping.

7. Je ruikt frisser uit je mond
Als je net een sigaret hebt gerookt dan kan dat vervelend zijn voor mensen in je omgeving. Je kunt tanden poetsen wat je wil, maar mensen zullen bijna altijd merken dat je rookt.

8. Stoppen met roken bespaart je veel tijd
Je moet 's ochtends voor je weggaat een sigaret roken, na het eten een sigaret roken, tussen het werken door. Als je verslaafd bent aan roken wil je op bepaalde tijden per se een sigaret. Het lijkt misschien maar een paar minuten, maar tel maar eens op als je een pakje per dag rookt hoeveel minuten je eigenlijk verspilt aan roken. Op je werk kan het veel tijd schelen als je niet tussendoor naar buiten hoeft om te roken. 

9. Je kleding stinkt niet meer
Niet alleen je mond, maar ook je kleding en je haar gaat ruiken als je rookt. Doordat je het de hele dag ruikt heb je het vaak zelf niet meer door, maar het is er echt. Andere mensen kunnen dit vies vinden en zelf is het waarschijnlijk ook niet de bedoeling om rond te lopen als een wandelende sigaret.

10. Je hoeft niet meer steeds naar buiten
Als je op een feestje bent ga je regelmatig naar buiten om even een sigaret te roken. Dat is niet echt gezellig voor de mensen die niet roken. 'Ik ben een alleen een gezelligheids-roker' gaat dus niet meer op tegenwoordig. 

11. Andere mensen hebben geen last meer van jouw rook
Veel mensen kiezen er bewust voor om niet te roken, maar als jij aan het roken bent dan roken ze automatisch mee. 'Meeroken' is bijna net zo slecht als zelf een sigaret roken en er bestaan ook mensen die bijvoorbeeld last van astma hebben en niet goed tegen jouw rook kunnen. 

12. Je hebt geen last meer van gekleurde nagels
Is het je wel eens opgevallen dat mensen die regelmatig roken vaak een gele nagel hebben? Door de sigaret die je in je hand hebt verkleuren je nagels en dat staat niet echt fris.

13. Je eten smaakt lekkerder
Als je veel rookt worden je smaakpapillen aangetast waardoor je eten minder goed proeft. Als je stopt met roken komt je reuk en smaak gewoon weer terug, waardoor je eten veel lekkerder zal smaken.

14. Niet-rokers leven langer
Dat roken slecht is voor je gezondheid, dat wist je waarschijnlijk wel, maar dat bewezen is dat rokers minder lang leven dan niet-rokers is erg schokkend. Dat wil je toch niet?! 

15. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het is om te stoppen met roken
Mensen die al 40 jaar roken hebben het veel moeilijker dan mensen die pas een paar maanden roken. Je bent nu nog jong, zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk stopt met roken. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om te stoppen.

Ben je overtuigd? Heb je nog wat tips nodig om te stoppen met roken? Lees ze in dit artikel

Wat is voor jou een reden om niet (meer) te roken? Ga jij meedoen aan de Stoptober challenge?

Beeld: thinkstockphotos